Αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγουν Τούρκοι αρχαιολόγοι στο Ρήγιο της Βαθονείας έφεραν στο φως αμφορείς και δοχεία με σπάνια φάρμακα της εποχής, την ίδια περίοδο που στην Ευρώπη οι άνθρωποι πέθαιναν από τις διάφορες επιδημίες.

Συγκεκριμένα, στις ανασκαφές που διεξάγει το αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου "Kocaeli" της Κωνσταντινούπολης και που ξεκίνησαν από το 2007 και μετά από μια μικρή διακοπή συνεχιστήκαν το 2009, βρέθηκαν εκατοντάδες φαρμακευτικά δοχεία σε μια σπάνια ανακάλυψη που δείχνει για άλλη μια φορά το μεγάλο πολιτιστικό-ιατρικό επίπεδο του Βυζαντίου. Οι ανασκαφείς ανακάλυψαν ένα οργανωμένο βυζαντινό φαρμακείο που πρέπει να είχε δημιουργηθεί την περίοδο 620 με 640 μ.Χ., όταν την Κωνσταντινούπολη πολιορκούσαν οι Άβαροι και οι Βούλγαροι και υπήρχαν αυξημένες ιατρικό-φαρμακευτικές ανάγκες.

Ο ίδιος ο καθηγητής του αρχαιολογικού τμήματος Sengül Aydıngün, ομολόγησε ότι έχει μείνει έκπληκτος από την οργανωμένη σειρά των αμφορέων που περιείχαν φάρμακα της εποχής για πολλά προβλήματα υγείας και που δείχνουν το πολύ ανώτερο επίπεδο της ιατρικής περίθαλψης που παρείχε η βυζαντινή αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου καθηγητή, μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί και συλλεχτεί περί τα 7.000 δοχεία με φάρμακα, γεγονός που δείχνει ότι επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα φαρμακεία της εποχής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως αναφέρεται, οι έρευνες θα συνεχιστούν καθώς υπάρχει προσδοκία για περισσότερες ανακαλύψεις στην περιοχή της μεγάλης ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.