Στις 6 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι διαλέξεις της Ακαδημίας-Δομής Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για την περίοδο 2017-2018.

Η αναγγελία έγινε από τον Περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. Χρήστο Μέτιο, με το πέρας της συνάντησης που είχε στην Κομοτηνή με τον πρυτανεύοντα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σταύρο Τουλουπίδη, τον πρύτανη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτριο Μπαντέκα, τον αναπληρωτή πρύτανη Έρευνας και Τεχνολογίας του Δ.Π.Θ. Παντελή Μπότσαρη και τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής της ακαδημίας αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριο Πέτροβιτς.

Η Ακαδημία-Δομή Διά Βίου Μάθησης της Π.Α.Μ.-Θ. είναι μια πρωτοποριακή δράση της Περιφέρειας κατά την οποία καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες του Δ.Π.Θ. και του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. παραδίδουν με τρόπο απλό και κατανοητό, σε εθελοντική βάση, διαλέξεις σε πολίτες σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα και θεματικά πεδία όπως η υγεία, η αγωγή των πολιτών, η επιχειρηματικότητα, η τεχνολογία, ο λόγος, η ενέργεια, το περιβάλλον κ.ά. Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2015 στον Έβρο και από το 2016 πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε έξι πόλεις σε όλη την Περιφέρεια -Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα- έχει στόχο τη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση των πολιτών και τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την τοπική κοινωνία.

Τη φετινή χρονιά, 130 καθηγητές θα πραγματοποιήσουν διαλέξεις σε εννέα θεματικές ενότητες:

Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

  • Αλεξανδρούπολη: «Η ιατρική στη σύγχρονη κοινωνία» και «Αγωγή των πολιτών»
  • Νέα Ορεστιάδα: «Περιβάλλον και άνθρωπος»

Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης

  • Κομοτηνή: «Λόγος και άνθρωπος» και «Πολιτείας θέματα»

Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

  • Ξάνθη: «Η ενέργεια στη ζωή μας»

Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

  • Καβάλα: «Ζω – ενεργώ - τεχνολογώ» και «Η τέχνη του επιχειρείν»

Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

  • Δράμα: «Η αρχιτεκτονική της φύσης».

Η περίοδος των εγγραφών ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι πολίτες άνω των δεκαοκτώ ετών με μόνο κριτήριο επιλογής τη σειρά προτεραιότητας εγγραφής, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην ακαδημία εντελώς δωρεάν, κάνοντας εγγραφή είτε ηλεκτρονικά (εδώ) είτε αυτοπροσώπως στα κατά τόπους γραφεία αντιπεριφερειαρχών.

Επιπλέον πληροφορίες για είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Περιφέρειας, στους ιστοτόπους των Περιφερειακών Ενοτήτων κάνοντας κλικ στο σχετικό εικονίδιο, καθώς και στην επίσημη σελίδα της Ακαδημίας-Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. στο Facebook.

Σημειώνεται πως όσοι από τους συμμετέχοντες πολίτες συμπληρώσουν το απαιτούμενο όριο των παρουσιών, έχουν δηλαδή παρακολουθήσει το 60% των διαλέξεων, λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Mustafa