Η Νορβηγία σχεδιάζει να απαγορεύσει το νικάμπ και τη μπούρκα που φορούν οι μουσουλμάνες, σε νηπιαγωγεία, σχολεία και πανεπιστήμια, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, η Νορβηγία θα είναι η πρώτη σκανδιναβική χώρα που θα επιβάλλει απαγόρευση της μπούρκας για ενήλικες και παιδιά.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Νορβηγίας, μια συμμαχία των κεντροδεξιών συντηρητικών και του λαϊκιστικού "Κόμματος της Προόδου", δήλωσε βέβαιη ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης σε αυτή την πρωτοβουλία της. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο», δήλωσε στο "Reuters" ο υπουργός Παιδείας Τορμπγέρν Ρόε Ισάκσεν. «Ο ρουχισμός που καλύπτει το πρόσωπο, όπως το νικάμπ ή η μπούρκα, δεν ανήκει στα νορβηγικά σχολεία. Η δυνατότητα της επικοινωνίας είναι μια βασική αξία», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Περ Σάντμπεργκ. "Οι υπάλληλοι που επιμένουν να καλύπτουν το πρόσωπό τους κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους, ενώ οι φοιτήτριες να αποβληθούν από το πανεπιστήμιο", πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Νορβηγία, η οποία θα πραγματοποιήσει εκλογές στις 11 Σεπτεμβρίου, θα είναι η πρώτη σκανδιναβική χώρα που θα επιβάλλει απαγόρευση της μπούρκας για ενήλικες και παιδιά. Σημειώνεται ότι η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία και το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας, έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στη χρήση μπούρκας και νικάμπ σε δημόσιους χώρους.

πηγή: the press project

 

Mustafa