Σε σχεδόν χίλιους φτάνουν πλέον οι νεκροί από την επιδημία χολέρας στην Υεμένη, μια χώρα που σπαράσσεται από έναν πόλεμο που κλιμακώθηκε πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του Ο.Η.Ε. που εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η «ανθρωπιά γίνεται θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων».

«Ο χρόνος πιέζει για να σωθούν οι άνθρωποι που σκοτώνονται στις εχθροπραξίες, ή πεθαίνουν από πείνα. Και τώρα η χολέρα περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα» σημείωσε ο συντονιστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη Τζέιμι Μακ Γκόλντρικ, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της χολέρας είναι εξαιρετικά δύσκολες "λόγω της έλλειψης πόρων. Υπάρχει ανάγκη για άμεση δράση. Το σχέδιο δράσης του Ο.Η.Ε. έχει προϋπολογισμό 1.800.000.000 ευρώ, αλλά μόλις το 29% των απαραίτητων κεφαλαίων έχει συγκεντρωθεί από τα κράτη-μέλη", είπε με απογοήτευση. Κατά το ίδιο στέλεχος του Ο.Η.Ε., έχουν καταγραφεί πάνω από 130.000 ύποπτα κρούσματα χολέρας στην Υεμένη και 970 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια, οι μισοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά.

Η επιδημία χολέρας που προστέθηκε στον λιμό, υπενθυμίζει την κατάρρευση των υποδομών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου όπου μόνο οι μισές υπηρεσίες υγείας παραμένουν λειτουργικές. «Έχουμε ανάγκη πόρους και χρήματα» είπε για μια ακόμη φορά ο συντονιστής του Ο.Η.Ε., εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει ταχεία αντίδραση των διεθνών δωρητών. Πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την επέμβαση στον πόλεμο της Υεμένης -στα τέλη του Μαρτίου του 2015- μιας στρατιωτικής συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας υπέρ του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι κι εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που το Ριάντ θεωρεί ότι συνδέονται με το Ιράν.

 

Mustafa