Μπορεί η αποστολή του πλοίου "C-Star" της ευρωπαϊκής φασιστικής οργάνωσης Defend Europe να έληξε άδοξα (όπου το πλοίο επιχείρησε να δέσει για ανεφοδιασμό έτρωγε πόρτα από τις τοπικές αρχές λόγω της λαϊκής κατακραυγής που συναντούσε), όμως η ωμή βία δεν αποτελεί χαρακτηριστικό κάποιων περιθωριακών φασιστικών ομάδων. Η ωμή καταστολή αποτελεί τον κορμό της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη και παράλληλα μια επικερδέστατη μπίζνα για δεκάδες ευρωπαϊκά καπιταλιστικά μονοπώλια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ρώσος δημοσιογράφος του "R.I.A. Novosti" Ιλια Πλεχάνοφ, από το 2004 μέχρι σήμερα ο προϋπολογισμός για τη "Frontex" αυξήθηκε από έξι εκατομμύρια ευρώ σε 254. Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού think-tank ODI, η Ευρώπη ξόδεψε περίπου δεκαεπτά δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2014-16 για τον έλεγχο και την καταστολή των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Πλεχάνοφ, το μεταναστευτικό αποτελεί μια ιδιαίτερα επικερδή δραστηριότητα για επιχειρήσεις όπως, η "Ericsson", η "Airbus", η "Siemens", η "G4S", η "Indra" και η "Thales", που ασχολούνται με συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου, οπλικά συστήματα και φύλαξη περιοχών. Αυτά τα μονοπώλια είναι τα ίδια που τροφοδοτούν με όπλα και πυρομαχικά τις συρράξεις σε Αφρική και Μέση Ανατολή. Τα μονοπώλια αυτά δεν υπογράφουν μόνο επικερδή συμβόλαια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε θεσμικό επίπεδο, συμμετέχοντας σε επιτροπές συμβούλων των ευρωπαϊκών οργάνων που είναι αρμόδια για θέματα μετανάστευσης.

Πλέον, ιδιωτικές εταιρίες αναλαμβάνουν τη φύλαξη μεταναστών χωρίς χαρτιά, την εγκατάσταση φραχτών και συστημάτων παρακολούθησης στα ευρωπαϊκά σύνορα, λειτουργούν κέντρα κράτησης και καταγραφής και αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την απέλαση μεταναστών. Μέχρι το 2022, η παγκόσμια αγορά ασφάλειας συνόρων αναμένεται να φτάσει τα πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ, με την ευρωπαϊκή αγορά μόνο να φτάνει τα 29 δισεκατομμύρια.

Για τον καπιταλισμό επικερδή δραστηριότητα δεν αποτελεί μόνον ο πόλεμος, αλλά και η ανθρώπινη δυστυχία και καταστροφή που αυτός προκαλεί.

πηγή