Εν μέσω αντιδράσεων γυναικείων οργανώσεων, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις Η.Π.Α. ψήφισε νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση των αμβλώσεων που γίνονται μετά την εικοστή εβδομάδα της κύησης.

Η πορεία του νομοσχεδίου αναμένεται να είναι δυσκολότερη στη Γερουσία, ενώ η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να καθυστερήσει χρονικά. Στο νομοσχέδιο που πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις Η.Π.Α. περιλαμβάνονται εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας, αλλά και για τις περιπτώσεις βιασμών και αιμομιξίας.

Το νομοσχέδιο (Pain-capable unborn child protection act) ψηφίστηκε με 237 ψήφους υπέρ και 189 κατά. Παρόμοιο νομοσχέδιο απέτυχε να ψηφιστεί το 2013 και το 2015, ενώ τώρα έχει την υποστήριξη του Λευκού Οίκου. Το ζήτημα των αμβλώσεων είχε κεντρικό ρόλο στον προεκλογικό αγώνα του 2016, ενώ ο Donald Trump είχε εκφράσει την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο πριν από την εκλογή του. Σε επιστολή του τον Σεπτέμβριο του 2016 προς τους ηγέτες των κινημάτων κατά των αμβλώσεων, προσκαλούσε τους Αμερικανούς να ενεργοποιηθούν στις δράσεις υπέρ της ζωής (Pro-life coalition). Παράλληλα, εξέφραζε τη δέσμευσή του για την ψήφιση νομοσχεδίου προκειμένου «να τερματιστεί η πραγματοποίηση αμβλώσεων στο οδυνηρό τελικό στάδιο και σε παναμερικανικό επίπεδο».

Πριν από λίγες ημέρες ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την υποστήριξή του στο παραπάνω νομοσχέδιο, αλλά και παροτρύνοντας τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να το ψηφίσουν. Την προηγούμενη εβδομάδα ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε ότι το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα θα προχωρούσε στη διεξαγωγή ψηφοφορίας στην ολομέλεια «με σεβασμό στην ιερότητα της ζωής, αλλά και προκειμένου να τερματιστεί ένα μάταιο μαρτύριο».

Αναφορικά με τη Γερουσία, η πορεία του νομοσχεδίου θα είναι δυσκολότερη από αυτή στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να καθυστερήσει χρονικά, καθώς σε πολιτικό επίπεδο το νομοσχέδιο δεν αξιολογείται ως άμεσης πολιτικής σημασίας για τους Ρεπουμπλικάνους.

 

Mustafa