Λίγες μέρες μετά από την τελευταία (εδώ) μιας ατελείωτης και συνεχούς σειράς… "επιτυχιών" για την Ελλάδα, έρχονται και οι επόμενες: Λιγότερο από το 1% του Α.Ε.Π. της δαπάνησε πέρυσι η Ελλάδα στην έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ την ίδια ώρα καταγράφει επίσης μία από τις χειρότερες ισορροπίες στην κατανομή των ερευνητικών δαπανών ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρέθηκε στη δέκατη χειρότερη θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καμία πρωτοτυπία! Οι ελληνικές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη το 2016 ανήλθαν μόλις σε 1,77 δισ. ευρώ, ήτοι το 0,99% της οικονομικής δραστηριότητας, τη στιγμή που στο σύνολο της Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό ήταν υπερδιπλάσιο.

Η Ελλάδα έχει επίσης μία από τις χειρότερες ισορροπίες στην κατανομή των ερευνητικών δαπανών ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, καθώς μόλις το 42% των επενδύσεων έγινε από επιχειρήσεις, ενώ το 25% έγινε από το κράτος και το υπόλοιπο 33% έγινε από την ανώτερη εκπαίδευση, όπου επίσης κυριαρχεί το δημόσιο. Στον αντίποδα, στο σύνολο της Ε.Ε. οι ιδιωτικές εταιρείες αναλογούν στο 65% των επενδύσεων, ενώ το κράτος είναι υπεύθυνο μόλις για το 11%.

Πρωταθλήτριες στις επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη αναδείχτηκαν χώρες της βόρειας Ευρώπης. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Σουηδία (3,25% του Α.Ε.Π.), δεύτερη κατατάχθηκε η Αυστρία (3,09%) και στην τρίτη θέση βρέθηκε η Γερμανία (2,94%). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι επίσης βόρειες Δανία και Φινλανδία. Στην αντίπερα όχθη, ουραγοί το 2016 ήταν η Λετονία (0,44%), η Ρουμανία (0,48%) και η Κύπρος (0,5%).

Σε παγκόσμια κλίμακα πάντως, η Ε.Ε. παραμένει πίσω από τους μεγαλύτερους οικονομικούς ανταγωνιστές της στην ένταση της έρευνας και της ανάπτυξης ως μέρος του Α.Ε.Π. Ενδεικτικά, υστερεί κατά περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με τη Νότια Κορέα, πάνω από μία μονάδα έναντι της Ιαπωνίας και περίπου 0,7 μονάδες συγκριτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Mustafa