Με σύνθημα «Εκατό χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του… αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς» διοργανώνεται το απόγευμα (19.30) του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας της Ξάνθης το 43ο Φεστιβάλ Κ.Ν.Ε.-«Οδηγητή».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνονται τα ακόλουθα:

Καλούμε να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ όλους εκείνους που μπορεί σήμερα να διστάζουν αλλά έχουν κάθε συμφέρον να ακούσουν, να μάθουν και να παλέψουν μαζί με το Κ.Κ.Ε. και την Κ.Ν.Ε. για μια νέα, καλύτερη κοινωνία, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Η πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ του καπιταλισμού που σαπίζει και του νέου κόσμου, του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Ειδικά φέτος, που το Φεστιβάλ Κ.Ν.Ε.-«Οδηγητή» είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη μεγάλη οκτωβριανή σοσιαλιστική επανάσταση, είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία να έρθει σε επαφή η νεολαία με αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός. Ο αντικομμουνιστικός οχετός, η παραχάραξη της Ιστορίας, η θεωρία των «δύο άκρων, κομμουνισμού-φασισμού», δείχνουν πως ακόμα και σήμερα οι αστοί, τα επιτελεία και οι ενώσεις τους, τρέμουν μπροστά στην προοπτική της πάλης για τη σοσιαλιστική κοινωνία. Η υπεράσπιση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, η ανάδειξη των επιτευγμάτων του, δεν σημαίνει ότι «κλείνουμε τα μάτια» στα λάθη, στις μεγάλες αδυναμίες και ελλείψεις στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, που οδήγησαν στην ανατροπή και το μεγάλο -έστω προσωρινά- πισωγύρισμα. Οι αιτίες που γεννούν την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού είναι εδώ.

Θέλουμε να αποτελέσει το φεστιβάλ «βήμα» για να γνωρίσει η νεολαία ότι το σύστημα που ζούμε σήμερα δεν είναι ούτε αιώνιο ούτε ανίκητο. Ότι υπήρξε πραγματικά μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με τους λαούς να παράγουν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Τα τεράστια επιτεύγματα εκείνης της περιόδου στην Ε.Σ.Σ.Δ. δείχνουν πώς με τις σύγχρονες δυνατότητες του 2017 θα μπορούσαν να ζήσουν σήμερα ο λαός και η νεολαία αν έφευγαν από τη μέση η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, το κέρδος ως κίνητρο της παραγωγής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα
 • Επίδειξη αυτοάμυνας από τη σχολή πυγμαχίας Ξάνθης του Μπαντάκ
 • Ομιλία από τον Γιώργο Πυργελή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Α.Μ.-Θ. του Κ.Κ.Ε.
 • Μεγάλη συναυλία με τα "Μωβ όνειρα".

Στον χώρο θα λειτουργούν:

 • Μεγάλη έκθεση με θέμα "Εκατό χρόνια από τη μεγάλη σοσιαλιστική οκτωβριανή επανάσταση"
 • Μαθητικό στέκι, όπου θα γίνει παρουσίαση μαθητικών εργασιών και παιχνίδι «Καπιταλισμός vs σοσιαλισμός»
 • Στέκι Α.Ε.Ι., όπου θα λειτουργούν θεματικές εκθέσεις και ταμπλό
 • Στέκι εργαζομένων-μαθητείας, όπου θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό»
 • Παιδότοπος με διάφορες δραστηριότητες
 • Βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης εποχής"
 • Ταβέρνα-bar.