Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Alejandro Jodorowsky, προβολή ταινίας από την Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης και συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Φ.Ε.Ξ. για την τρέχουσα εβδομάδα, ως εξής:

Αφιέρωμα στον Alejandro Jodorowsky

Τις Τρίτες 13, 20 και 27 Ιουνίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Ο κινηματογράφος των δημιουργών. Ο Alejandro Jodorowsky γεννήθηκε στην Τοκοπίλλα της Χιλής το 1929, από Εβραίους γονείς ρωσικής καταγωγής. Άρχισε την κινηματογραφική σταδιοδρομία του στο Μεξικό, με χαρακτηριστικές δημιουργίες όπως η ταινία "Ο τυφλοπόντικας" (El topo, 1970) και "Το ιερό βουνό" (La montaña sagrada, 1973). Απορρίπτοντας συμβατικές μορφές αφήγησης και κινηματογραφικών κλισέ, ο Γιοντορόφσκι καλεί τον θεατή να αφεθεί ελεύθερος από τα δεσμά της λογικής και των πρέπει. Να περιφρονήσει τις καλλιτεχνικές του συμβάσεις και να ταξιδέψει μαζί με τον δημιουργό στο μοναδικό του εικονοκλαστικό σύμπαν. Οι ταινίες του, ένα αμάλγαμα παραισθησιογόνου σουρεαλισμού με θρησκευτικές, σχεδόν μυστικιστικές αναφορές, καθηλώνουν τον θεατή χάρη στην τελειότητα τους.

Κάτι παίζει και τις Πέμπτες στο μουσείο

Τις Πέμπτες 15, 22 και 29 Ιουνίου ([21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Οι κινηματογραφικές λέσχες της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης και της Φ.Ε.Ξ. οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συναυλία «Στη γη του Ορφέα» εν όψει θερινού ηλιοστασίου

Κυριακή 18 Ιουνίου (20.00) στον αρχαιολογικό χώρος Αβδήρων: Η συναυλία ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων του Εργαστηρίου Αρχαίας Ελληνικής Λύρας και θα πραγματοποιηθεί στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, στα αρχαία Άβδηρα. Οι μαθητές του εργαστηρίου θα παίξουν αρχικά μικρής διάρκειας μουσικά αποσπάσματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δάσκαλοι παίζοντας μελοποιήσεις ορφικών ύμνων και άλλες αρχαίες μελωδίες, συνοδεία αρχαίας λύρας, πνευστών και άλλων ακουστικών οργάνων. Τα όργανα παρέχει η οργανοποιία Αναστάσιος, η οποία επί σειρά ετών έχει αφοσιωθεί στην όσο το δυνατό πιστότερη ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με εισήγηση από τον Θανάση Μουσόπουλο με τίτλο «Ρανίδες ορφικής αρμονίας στου ήλιου τη στάση», ενώ παράλληλα θα υπάρχει μικρή έκθεση αρχαίων ελληνικών οργάνων και επιτραπέζιων παιχνιδιών της αρχαιότητας. Μουσικοί: Δάνης Κουμαρτζής, Θοδωρής Κουμαρτζής, Γιώργος Σαράτσης. Συνδιοργάνωση: chrysallida.gr, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, πολυχώρος seikilo, οργανοποιία Αναστάσιος, Luthieros.com.

 

Mustafa