Τη λειτουργία εργαστηρίου εκμάθησης παραδοσιακών χορών για παιδιά έξι ως εννιά ετών, δέκα ως δεκατριών ετών, καθώς και για ενήλικες, με την επίβλεψη της δασκάλας χορού Κυριακής Σαρηγιάννη, ανακοινώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Η εκμάθηση παραδοσιακών χορών στα μικρά παιδιά συμβάλει στο να εκφραστούν και να αποκτήσουν μια βαθύτερη σχέση με την πολιτιστική μας παράδοση. Τα παιδιά αποκτούν κριτικό πνεύμα ώστε να μην δέχονται άκριτα τα προϊόντα της μαζικής υποκουλτούρας και μαθαίνουν να καλλιεργούν την αίσθηση του μέτρου, της απλότητας και της αυθεντικότητας που διακρίνουν τον παραδοσιακό χορό, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού. Με αυτό τον τρόπο μυούνται στη λαογραφία, καταγράφοντας και ταξινομώντας τις ελληνικές λαϊκές φορεσιές (ορεινές, πεδινές, νησιώτικες, αστικές, καθημερινές, νυφιάτικές κλπ) ή καταγράφοντας τα τοπικά μας έθιμα που σχετίζονται με παραδοσιακούς χορούς, κινητοποιώντας την ομαδικότητα και την περιέργειά τους, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τους ορίζοντές τους.

Στους ενήλικες η ενασχόληση με τους παραδοσιακούς χορούς θα μπορούσε να τους δώσει περισσότερη σταθερότητα και ευλυγισία στην καθημερινή τους ζωή, βοηθώντας τους να βελτιώσουν τον συντονισμό αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο των πτώσεων και των τραυματισμών. Είναι δε αποδεδειγμένο πως οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί λειτουργούν ευεργετικά και στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά 10.00-13.00 και 17.00-21.00, από τη γραμματεία της καπναποθήκης «Π» στην Καπνεργατών 9 και στα τηλέφωνα 25410 26635 (απογευματινές ώρες) και 25410 29282 (πρωινές ώρες).