Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Γουόνγκ Καρ Γουάι, διάλεξη λαογραφικού περιεχομένου, "προβολή της Πέμπτης" και "meetup στο μουσείο" περιλαμβάνει αυτή η εβδομάδα στη Φ.Ε.Ξ., ως εξής:

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 7, 14, 21 και 28 Νοεμβρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Αφιέρωμα στον Γουόνγκ Καρ Γουάι. Ο Γουόνγκ Καρ Γουάι (1958-) είναι Κινέζος σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Σαγκάη και σε ηλικία πέντε ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Χονγκ Κονγκ. Αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ το 1980, όμως το ενδιαφέρον του για την τηλεόραση τον έκανε να ασχοληθεί με τη συγγραφή τηλεοπτικών σεναρίων και κατόπιν με τον κινηματογράφο. Όλες οι ταινίες του περιστρέφονται γύρω από το θέμα του ανέφικτου, του χωρίς ανταπόκριση έρωτα. Οι ήρωές του στιγματίζονται από μια μελαγχολία και αγωνίζονται απεγνωσμένα να απελευθερωθούν από τα μαρτύρια του έρωτα, να χαράξουν νέες πορείες στη ζωή τους. Παράλληλα όμως ο Γουόνγκ θέτει το ζήτημα της μνήμης, της σχέσης του ατόμου με τη βιωμένη εμπειρία, της κυριαρχίας του παρελθόντος στο παρόν, απεικονίζει τον πολλές φορές μάταιο αγώνα για απελευθέρωση του ατόμου από τη δυναστεία της μνήμης.

Δύο-τρία πράγματα που ξέρω για… τις πόλεις

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: «Τελετουργικές τροφές στον κύκλο του χρόνου και στον κύκλο της ζωής του ανθρώπου». Με την υποψήφια διδάκτορα Λαογραφίας του Δ.Π.Θ. Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου.

Κάτι παίζει και τις Πέμπτες στο μουσείο

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Οι κινηματογραφικές λέσχες της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης και της Φ.Ε.Ξ. οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Meetup στο μουσείο

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Meetup- «Tell me a story». Έλα να μας πεις την ιστορία σου. "Όλες τις λύπες μπορείς να τις αντέξεις, αν τις βάλεις σε μία ιστορία ή αν πεις μία ιστορία γύρω από αυτές" (Karen Blixen - Δανή συγγραφέας).