Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Γουόνγκ Καρ Γουάι, "Προβολή της Πέμπτης" από την Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης και βιβλιοπαρουσίαση περιλαμβάνει αυτή η εβδομάδα στη Φ.Ε.Ξ., ως εξής:

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 14, 21 και 28 Νοεμβρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Αφιέρωμα στον κινέζο σκηνοθέτη Γουόνγκ Καρ Γουάι. Γεννήθηκε (1958) στη Σανγκάη. Σε ηλικία πέντε ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Χονγκ Κονγκ. Αποφοίτησε από τη Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ το 1980, όμως το ενδιαφέρον του για την τηλεόραση τον έκανε να ασχοληθεί με τη συγγραφή τηλεοπτικών σεναρίων και κατόπιν με τον κινηματογράφο. Όλες του οι ταινίες περιστρέφονται γύρω από το θέμα του ανέφικτου, του χωρίς ανταπόκριση έρωτα. Οι ήρωές του στιγματίζονται από μια μελαγχολία και αγωνίζονται απεγνωσμένα να απελευθερωθούν από τα μαρτύρια του έρωτα, να χαράξουν νέες πορείες στη ζωή τους. Παράλληλα όμως, ο Γουόνγκ θέτει το ζήτημα της μνήμης, της σχέσης του ατόμου με την βιωμένη εμπειρία, της κυριαρχίας του παρελθόντος στο παρόν, απεικονίζει τον πολλές φορές μάταιο αγώνα για απελευθέρωση του ατόμου από την δυναστεία της μνήμης.

Κάτι παίζει και τις Πέμπτες στο μουσείο

Τις Πέμπτες 16, 23 και 30 Νοεμβρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Οι κινηματογραφικές λέσχες της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης και της Φ.Ε.Ξ. οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χάρτινες και μουσικές πόλεις

Σάββατο 18 Νοεμβρίου (19.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: «Η υφάντρα της πόλης». Καλεσμένη η συγγραφέας Βασιλική Διαμαντή.