Με τη συμμετοχή των επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και αυτού των Σερρών, υπογράφεται το απόγευμα (19.30) της Τετάρτης 14 Ιουνίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης το πρωτόκολλο συνεργασίας του πολιτιστικού δικτύου με τίτλο «Οι δρόμοι του καπνού- the tobacco roads».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας και μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας μας. Εφόσον ο εσωτερικός και διεθνής τουρισμός βρίσκονται μεταξύ των κύριων φορέων πολιτιστικών ανταλλαγών, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτισμού ενός τόπου θα πρέπει να παρέχει ευκαιρίες για μια άμεση γνωριμία και κατανόησή τους στα μέλη της τοπικής κοινότητας αλλά και στους επισκέπτες.

Η περιοχή μας αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα την πιο φημισμένη περιοχή παραγωγής καπνού. Συγκεκριμένα, τα αρωματικά καπνά ανατολικού τύπου και ιδιαίτερα η ποικιλία «μπασμάς» που καλλιεργούνταν στην περιοχή, ήταν ιδιαίτερα γνωστά για την υψηλή ποιότητά τους και πωλούνταν σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Η εντατική παραγωγή τους και η συστηματική δραστηριοποίηση των καπνεμπόρων στην παγκόσμια αγορά, έθεσε τις περιοχές αρκετά ψηλά στην κατάταξη με τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας.

Για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε και να ενισχύσουμε την τοπική εικόνα και παράλληλα το ενδιαφέρον και την εκτίμηση για την τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις, τα επιμελητήρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το επιμελητήριο Σερρών, δημιουργήσαμε το πρωτόκολλο συνεργασίας με τίτλο « Οι δρόμοι του καπνού». Συνεργασθήκαμε με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ.) με έδρα την Καβάλα, το οποίο επιδιώκει από το 2008 να αναδείξει την τοπική βαλκανική και ευρωπαϊκή ιστορία της οικονομίας του καπνού και να φωτίσει τις διάφορες πτυχές μιας δυναμικής και εξωστρεφούς οικονομικής δραστηριότητας, η οποία δημιούργησε πλούτο και ευημερία και έφερε σε επαφή διαφορετικές κοινωνίες, εθνικές οικονομίες και πολιτισμούς.

 

Mustafa