INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Άνοιξε η πλατφόρμα του “power pass”

Άνοιξε η πλατφόρμα του “power pass“, με τους δικαιούχους να μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις ύψους μέχρι και εξακοσίων ευρώ με στόχο την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Η καταβολή των ποσών αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του Power Pass

Οι δικαιούχοι δεν θα εισαγάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αυτά θα διαβιβαστούν στην πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας – συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

Παραδείγματα για τις αποζημιώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα

Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους εξακοσίων ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ. Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε οχτακόσια ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ. Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι χίλια ευρώ, η αποζημίωση θα είναι εξακόσια ευρώ, ενώ αν οι χρεώσεις είναι από χίλια ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι εξακόσια ευρώ.

Πώς θα γίνει ο υπολογισμός

Για κυμαινόμενα τιμολόγια που δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).

Τι ισχύει με τις εκπτώσεις

Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί της ενέργειας που καταναλώθηκε.

Τι να προσέξετε

Πρέπει ωστόσο να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο τι θα δηλώσουμε, ώστε να μην υποχρεωθούμε να δώσουμε χρήματα, αντί να λάβουμε! Έτσι, με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό Φ.Ε.Κ., σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης. Αυτό σημαίνει ότι αν -για παράδειγμα- κάποιος κάνει αίτηση με ψευδή στοιχεία και προκύψει από την αίτησή του να δικαιούται να λάβει εξακόσια ευρώ, το μέγιστο ποσό που θα δοθεί μόλις από έλεγχο και διασταύρωση εντοπιστεί, θα πρέπει να επιστρέψει τα διπλά, δηλαδή 1.200 ευρώ!

Πού και πότε θα πιστωθούν τα χρήματα

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση. Η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των εξακοσίων ευρώ.

18-600 ευρώ το ύψος της αποζημίωσης

Η αποζημίωση για το “power pass” θα ξεκινάει από τα δεκαοκτώ ευρώ και θα ανέρχεται ως τα εξακόσια ευρώ ανά μετρητή, που είναι και το ανώτερο όριο και θα αφορά στους λογαριασμούς εκείνους που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 ως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Η διαδικασία της υποβολής

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει:

  • Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet
  • Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας
  • Να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους
  • Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους (IBAN)
  • Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

Σχετικά άρθρα

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς

Super User

Κατά 27% μείωσαν οι Έλληνες την αγορά τροφίμων!

Super User

Σταθερά…

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies