INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ανακοίνωση για τα γεγονότα στο Κ.Υ.Τ. Ορεστιάδας

Τα προχτεσινά γεγονότα στο Κ.Υ.Τ. Ορεστιάδας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εγκλωβισμού που διαχρονικά στηρίζουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η Ε.Ε., τροφοδοτούνται από την διπλή απελπισία που σπέρνουν στους ξεριζωμένους, μια με τους πολέμους και την άσχημη οικονομική κατάσταση που τους αναγκάζουν να βιώνουν και μια με την κράτησή τους σε κέντρα φυλακές για μεγάλο χρονικό διάστημα, κέντρα που είναι ακατάλληλα για να μένουν ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα γεγονότα αποτελούν προβολή εικόνων από το μέλλον. Είναι απάντηση σε όσους νομίζουν ότι με τον εγκλωβισμό και την καταστολή θα βελτιωθεί η κατάσταση. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες που συνεχίζει αυτή την πολιτική και την επεκτείνει ακόμα περισσότερο με τον νέο νόμο. Σε αυτά τα κέντρα-φυλακές που ετοιμάζουν θα συνυπάρχουν νεοεισερχόμενοι, ευάλωτοι, ανήλικοι, όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο εκρηκτικό μείγμα.

Το δικαίωμα στο άσυλο περιορίζεται ακόμα περισσότερο με καινούργιες συντμήσεις προθεσμιών, μειώσεις του χρόνου έκδοσης αποφάσεων, διεύρυνση του καθεστώτος κράτησης και άλλα εμπόδια. Είναι χαρακτηριστικό πως για τα ανήλικα προσφυγόπουλα καταργείται το τεκμήριο της ανηλικότητας που παρείχε την αναγκαία προστασία μέχρι να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για την ηλικία των παιδιών, ώστε να τους παρέχουν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.

Η ζωή των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας και σήμερα δεν είναι παράδεισος. Η κατάσταση στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ και αλλού το αποδεικνύει. Αν κάποιοι νομίζουν ότι με το να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τη ζωή όσων φτάνουν στη χώρα μας, αυτό θα τους αποτρέψει, είναι βαθιά γελασμένοι.

Απέναντι σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται για πρόσφυγες, μετανάστες και συνολικά το λαό, η μόνη διέξοδος και λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται:

  • Στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό που δημιουργεί τα κύματα ξεριζωμένων Καμία εμπλοκή της χώρας μας σε επεμβάσεις. Αποδέσμευση από Ν.Α.Τ.Ο.-Ε.Ε.
  • Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους
  • Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους
  • Να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης
  • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, χωρίς Μ.Κ.Ο., με το απαραίτητο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, όπου να εξετάζονται τα αιτήματά τους και από εκεί να μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στον Κανονισμό του Δουβλίνου
  • Στο παραπάνω πλαίσιο να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ανήλικους και ειδικές δομές που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Ε.Π. Α.Μ.-Θ. Κ.Κ.Ε.

Σχετικά άρθρα

Νέα απόφαση της Ε.Ε. για τις πλαστικές σακούλες

Super User

Ό,τι να ‘ναι

Super User

Ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies