INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ανακοίνωση-κάλεσμα της Ε.Ι.Υ.Ε. Ξάνθης

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απρίλη. Ενισχύουμε τον αγώνα μας, συζητάμε, συμμετέχουμε στη γενική συνέλευση στις 2 Απριλίου.

Συνάδελφε/Συναδέλφισσα

Καλούμε εσένα που:

 • Βλέπεις το εισόδημά σου να μειώνεται μέρα με τη μέρα με τις αυξήσεις στα τρόφιμα, που βλέπεις τους λογαριασμούς ρεύματος να φτάνουν στα ύψη, το super market να είναι απλησίαστο
 • Βλέπεις την ίδια ώρα που πληρώνεις ένα σκασμό φόρους, να υποβαθμίζεται η εκπαίδευση των παιδιών σου, να υποβαθμίζονται η υγεία και η ποιότητα της ζωής σου
 • Βλέπεις τον κίνδυνο από τη σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας με αποστολή πολεμικού υλικού, αλλά και την αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης και του Πετροχωρίου Ξάνθης από τους ΝΑΤΟϊκούς που θέτει αυτές τις περιοχές σε πολεμικό στόχο.

Υπάρχει λύση στον δρόμο του αγώνα, στον δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης για τη ζωή που μας αξίζει.

Τα τελευταία χρόνια είδαμε το εισόδημά μας να χαντακώνεται με τα μνημόνια, τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, τη φορολογία. Μια δεκαετία και πλέον ο ονομαστικός μισθός παραμένει σταθερός, όταν ο πραγματικός μειώνεται. Βλέπουμε καθημερινά τις τιμές στα super markets και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να ανεβαίνουν, την ίδια ώρα που χαρίζονται δισεκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία μας σε μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, στους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς. Γιατί οι εργαζόμενοι των super markets που πάλευαν σε ατελείωτες βάρδιες χωρίς ρεπό μέσα στην πανδημία, ήταν στην πρώτη γραμμή με τις επιχειρήσεις να σημειώνουν τεράστια κέρδη, σήμερα βλέπουν το εισόδημά τους να μη φτάνει για να πάρουν τα βασικά από τα ράφια των καταστημάτων. Παράλληλα οι επιχειρήσεις αυτές συνεχίζουν να έχουν τα κέρδη τους, χωρίς να δίνουν τις ανάλογες αυξήσεις στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής.

Στα εμπορικά καταστήματα τα ίδια. Ατελείωτες βάρδιες, απλήρωτες υπερωρίες με αυξημένη την ένταση στην εργασία, όταν η θυσία για το κέρδος της επιχείρησης μένει μόνο στο να κρατήσει ο εργαζόμενος τη δουλειά, χωρίς το ανάλογο αντίκρισμα. Γιατί οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό που τους έχει γίνει συνήθειο να ακούν για εργατικά ατυχήματα στον κλάδο, με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν εντάχθηκαν ποτέ στα Βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ η ασφάλειά τους αντιμετωπίζεται ακόμη σαν περιττό κόστος. Παράλληλα ο μισθός γίνεται μικρότερος με τις αυξήσεις να είναι κοροϊδία για τον εργαζόμενο.

Καμιά εμπλοκή στον πόλεμο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα για τα κέρδη τους. Οι εξελίξεις με τις πολεμικές συγκρούσεις και την άμεση εμπλοκή της χώρας μας βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Η αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και του Πετροχωρίου Ξάνθης από το Ν.Α.Τ.Ο., συνθέτουν ένα επικίνδυνο παζλ στην περιοχή. Γινόμαστε άμεσος στόχος απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Πρόκειται για την έναρξη ενός πολέμου ανάμεσα στις Η.Π.Α., το Ν.Α.Τ.Ο. και την Ε.Ε. με τη Ρωσία, σε βάρος του ουκρανικού, του ρωσικού και των άλλων λαών της περιοχής, για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και τον λαό στην Ουκρανία, τη Ρωσία, σε όλη την περιοχή, στεκόμαστε στο πλευρό τους προκειμένου να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον από τους πολέμους που σχεδιάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις που τους εξυπηρετούν και οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, όπως το Ν.Α.Τ.Ο. και η Ε.Ε. Το αίμα μας, το αίμα των παιδιών μας δεν πρέπει να χυθεί για τα συμφέροντα του ενός η άλλου τμήματος των εργοδοτών, συμφέροντα που υπηρετεί το ένα η το άλλο κράτος η ομάδα κρατών η διεθνών οργανισμών.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Με τον αγώνα μας μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Γιατί τίποτα δεν κέρδισαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια που το εργατικό κίνημα έχασε τη δυναμική του. Γιατί τα παραδείγματα με κατακτήσεις των εργαζόμενων που έρχονται ακόμα και σήμερα από χώρους και κλάδους, ήρθαν μετά από κινητοποίηση, οργάνωση στα σωματεία και σύγκρουση με την εργοδοσία. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσουμε τον φόβο. Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να συζητούν, να οργανώσουν τη δική τους αντεπίθεση! Για να παλέψουμε για:

 • Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό
 • Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών, του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο κ.ά.
 • Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα
 • Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
 • Κατάργηση του ΕνΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά
 • Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια
 • Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά
 • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας.

Οργανώσου στο σωματείο σου, συζήτησε, πάλεψε πλάι στον συνάδελφό σου.

 • Σάββατο 2 Απριλίου: Γενική συνέλευση του σωματείου, 18.30 στη Λαϊκή Επιτροπή, Σπάρτης 11
 • Τετάρτη 6 Απριλίου: Απεργιακή συγκέντρωση, 11.00 στην κεντρική πλατεία Ξάνθης.

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα του ΠΑΜε στη συγκέντρωση της Δευτέρας

Super User

Η εκδήλωση της Κ.Ν.Ε. στο Εράσμιο

Super User

Ανακοίνωση-προτάσεις του Κ.Κ.Ε. Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies