INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ανακοίνωση και διοργάνωση διαμαρτυρίας για τα εργατικά δυστυχήματα στην Ξάνθη

Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσαν πρωτοβάθμια σωματεία της Ξάνθης, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα (19.00) της Πέμπτης 25 Ιουνίου:

Την Παρασκευή 19 Ιούνη είχαμε το τρίτο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Π.Ε. Ξάνθης σε διάρκεια πέντε μηνών από την αρχή του χρόνου και το τέταρτο αν συμπεριλάβουμε και αυτό του θερμαστή πριν δυόμισι χρόνια. Σημειώθηκαν δύο θάνατοι στους εργασιακούς χώρους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών και δύο θάνατοι στο εργοτάξιο της κατασκευαστικής “Άκτωρ” στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Είναι εργοδοτικά εγκλήματα στον βωμό του κέρδους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στα οποία πρέπει να υπολογίσουμε τα ατυχήματα που τραυματίζονται εργαζόμενοι που ούτε δηλώνονται ούτε καταγγέλλονται.

Το ποτήρι για μας τους εργαζόμενους ξεχείλισε. Δεν πρέπει και δεν δεχόμαστε να φεύγουμε το πρωί από το σπίτι μας για δουλειά και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε ζωντανοί, ολόκληροι ή σακατεμένοι. Εργαζόμαστε κάτω από την συνεχή πίεση να βγουν οι στόχοι παραγωγής, να τελειώνουν γρήγορα τα κατασκευαστικά έργα και μονίμως να κινδυνεύει η ζωή μας.

Πριν εφτά μήνες με κοινή ανακοίνωση τέσσερα πρωτοβάθμια σωματεία της Ξάνθης (Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Επεξεργασίας Γάλακτος “Ροδόπη”, Παμμηχανική Ένωση Ξάνθης, Εργαζομένων Δημοτικών και Κοινοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης – Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.), αναφέραμε την ανησυχία μας για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, καταγγείλαμε τις ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας, καταγγείλαμε την αποδυνάμωση του ΣΕπΕ, καταγγείλαμε την γενικότερη επίθεση του κεφαλαίου και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καταγγείλαμε τους αντιλαϊκούς νόμους που ψήφιζαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις των Ν.Δ., ΠαΣοΚ και ΣυΡιζΑ. Η κίνηση μας αυτή επιβεβαιώθηκε από την ίδια την ζωή.

Από ‘δω και πέρα αναλαμβάνουμε δράση. Καλούμε, σε πρώτη φάση, όλα τα σωματεία της Π.Ε. Ξάνθης και τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, είτε εργάζονται σε εργοστάσια, σε γιαπιά, σε καταστήματα, σε αποθήκες, στις ταχυμεταφορές, είτε στον δημόσιο τομέα κ.α., να υψώσουμε τη φωνή μας διοργανώνοντας συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη ζωή μας με την οργάνωση της πάλης μας, να αγωνιστούμε για τις δικές μας ανάγκες και την ικανοποίησή τους, να συνταχθούμε στον αγώνα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε στη δουλειά χωρίς φόβο για τη ζωή μας.

Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια, τους συγγενείς, τους φίλους και τους συγχωριανούς του συναδέλφου. Απαιτούμε:

  • Την άμεση διαλεύκανση αιτιών του δυστυχήματος και καταλογισμό των ευθυνών
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο
  • Την άμεση στήριξη της οικογένειας
  • Όχι άλλο αίμα στον βωμό του κέρδους.

Σχετικά άρθρα

Δράση ανακύκλωσης από δήμο Μύκης, ΔιΑΑΜαΘ και Ε.Ε.Α.Α.

Super User

Συνάντηση του περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. με τον δήμαρχο Αβδήρων

Super User

Επίδειξη “οικολογικής συνείδησης” από τους κυνηγούς της Θεσσαλονίκης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies