INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης

Καταγγέλλουμε το γεγονός πως η διοίκηση του Δ.Π.Θ. καλεί όσους υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές διαμένουμε στο κτίριο της Εκτενεπόλ Ξάνθης, να αδειάσουμε τα δωμάτιά μας μέσα στον Οκτώβριο με αφορμή την επικείμενη ανακαίνιση, παρότι δεν έχει βρεθεί λύση για τη στέγασή μας!

Όσο απαραίτητη είναι η ανακαίνιση του κτιρίου που διαμένουμε, τόσο απαράδεκτη είναι η στάση της διοίκησης η οποία, ενώ προγραμματίζει αυτό το διαγωνισμό εδώ και αρκετούς μήνες, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να διασφαλίσει τη στέγασή μας για το διάστημα των εργασιών στο κτίριο. Μάλιστα, ευθύνες έχει και η κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με τη διοίκηση απέρριψε αίτημα του πανεπιστημίου να παραχωρηθεί κονδύλι για την προσωρινή στέγασή μας. Πρακτικά μας πετάνε στο δρόμο, αφού αρκετοί δεν έχουμε τη δυνατότητα να ενοικιάσουμε για οικονομικούς λόγους, ενώ ακόμη και για τους υπόλοιπους είναι προφανές πως είναι εξαιρετικά δύσκολη η ενοικίαση σπιτιού για λίγους μήνες και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Κι όλα αυτά παρά τα μεγάλα λόγια για «στήριξη της έρευνας», αφού είναι γνωστό πως σε μεγάλο βαθμό, στο πλαίσιο του πανεπιστημίου, η έρευνα στηρίζεται στους υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Τους ίδιους, τους οποίους πέρυσι διοίκηση και κυβέρνηση άφησαν απλήρωτους (διακόπτοντας τις αντιμισθίες των βοηθών διδασκαλίας) ενώ φέτος μας πετάνε στο δρόμο, αντιμετωπίζοντάς μας ως φθηνό και αναλώσιμο επιστημονικό δυναμικό.

Απαιτούμε να βρεθεί άμεσα λύση για τη στέγασή μας το διάστημα της ανακαίνισης.

Μόνο ως προσχήματα μπορούμε να εκλάβουμε τις διάφορες δικαιολογίες που ακούσαμε από αντιπρυτάνεις πως «δεν υπήρχε κωδικός» ώστε να προϋπολογιστεί κονδύλι για τη στέγασή μας όταν σχεδιαζόταν ο διαγωνισμός της ανακαίνισης. Όσο για τη μόνιμη απάντηση πως «δεν υπάρχουν χρήματα», το γεγονός πως υπάρχουν μόλις τριάντα δωμάτια στις συγκεκριμένες εστίες και οι εργασίες θα κρατήσουν μόλις μερικούς μήνες, κάνει το ποσό που χρειάζεται να διαθέσει το πανεπιστήμιο για υπενοικίαση δωματίων, αμελητέο για τον προϋπολογισμό του… Κι αυτό, χωρίς να υπολογίσουμε το γεγονός πως η τηλεκπαίδευση τους τελευταίους μήνες έχει μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του πανεπιστημίου στο ελάχιστο (και άρα αυξήσει τα διαθέσιμα χρήματα στον προϋπολογισμό).

Φυσικά, ως δια μαγείας, όταν η «ενίσχυση της έρευνας» αφορά στη χρηματοδότηση εργολάβων για την κατασκευή κτιρίων μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. («ερευνητικό κέντρο αριστείας») ή τη δημιουργία δομών όπως η «θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων», ξαφνικά εμφανίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και βρίσκονται οι τρόποι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες…

Τέλος, είναι απαράδεκτο το γεγονός πως προσπαθούν να μας στρέψουν ενάντια στους προπτυχιακούς φοιτητές που μένουν στις εστίες Κιμμερίων, παρουσιάζοντας το γεγονός πως δεν δέχονται τις αντίστοιχες εξώσεις στα δωμάτια, ως το λόγο που δε μπορούν να μας στεγάσουν εκεί. Με τους προπτυχιακούς φοιτητές δεν έχουμε να χωρίσουμε απολύτως τίποτα.

Καλούμε το πανεπιστήμιο να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη μείνει κανένας μας, κανένας μεταπτυχιακός φοιτητής και υποψήφιος διδάκτορας «στον αέρα»:

  • Να υπενοικιάσει το πανεπιστήμιο δωμάτια σε ξενοδοχείο, όπου θα μεταφερθούμε για τη διάρκεια των εργασιών στην Εκτενεπόλ
  • Να επιτραπεί να καταθέσουμε και το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 αιτήσεις για στέγαση, όπως προβλέπεται κάθε χρόνο.

Σχετικά άρθρα

Παράσταση διαμαρτυρίας του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης

Super User

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης για το νέο λύκειο

Super User

Εκπαιδευτικές δράσεις ανακύκλωσης στα σχολεία της Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies