INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Α.Μ.-Θ.

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.-Θ. ανακοινώθηκε ότι στις 14 Αυγούστου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού προβάτου στον οικισμό Εξοχή του δήμου Κάτω Νευροκοπίου Π.Ε. Δράμας.

Πρόκειται για ζωονόσο που δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους. Προσβάλλονται κυρίως τα πρόβατα και σπανιότερα τα βοοειδή και οι αίγες, ενώ η μετάδοση στα ζώα γίνεται με έντομα.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.-Θ., λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της νόσου ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις του νοσήματος στην Περιφέρεια.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί πέντε εστίες της νόσου στον δήμο Κάτω Νευροκοπίου, ενώ καθημερινά υπάρχει υποψία και σε άλλες εκμεταλλεύσεις της Περιφέρειας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Τα κυριότερα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι πυρετός >40,5οC, σιαλόρροια, ρινικό έκκριμα, υπεραιμία των βλεννογόνων του στόματος και της μύτης, οίδημα των χειλιών, της γλώσσας ή και ολόκληρου το προσώπου, γλώσσα έντονα κυανωτική (σπανιότερα), χωλότητα, αποβολές και θάνατοι. Το ποσοστό θανάτων ποικίλει (2-30%). Πολλά από τα ασθενή ζώα αναρρώνουν.

Μετά και το τελευταίο κρούσμα, για τον έλεγχο της νόσου και την αποτροπή εξάπλωσής της έχουν οριοθετηθεί δύο ζώνες ως ακολούθως:

Ζώνη Προστασίας ακτίνας 100 km η οποία περιλαμβάνει:

 • Ολόκληρη την Π.Ε. Δράμας
 • Ολόκληρη την Π.Ε. Καβάλας πλην του δήμου Θάσου

Από την Π.Ε. Ξάνθης τα τμήματα:

 • Δήμοι Ξάνθης και Τοπείρου: όλους τους οικισμούς
 • Δήμος Αβδήρων: τους οικισμούς Μαγικό, Φελώνη, Πετεινό, Αυξέντιο, Πηγάδια, Ζυγό, Διομήδεια
 • Δήμος Μύκης: τους οικισμούς Έρανο, Μακάριο, Γοργόνα, Άλμα, Σμίνθη, Κένταυρο, Μύκη, Εχίνο, Γλαύκη, Κύκνο, Μάνταινα, Μελίβοια, Πάχνη, Κοτύλη, Θέρμες, Κίδαρη, Θέρμες, Διάσπαρτο, Δημάριο, Ρεύμα, Θεοτόκο, Ωραίο.

Ζώνη Επιτήρησης 150 km η οποία περιλαμβάνει:

 • Από την Π.Ε Καβάλας ολόκληρος ο δήμος Θάσου
 • Το υπόλοιπο της Π.Ε. Ξάνθης, εξαιρουμένων των περιοχών που εντάσσονται στη ζώνη προστασίας
 • Από την Π.Ε. Ροδόπης ολόκληροι οι δήμοι Κομοτηνής και Ιάσμου.

Τα περιοριστικά μέτρα που σε γενικές γραμμές εφαρμόζονται για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου είναι τα εξής:

 • Καταγράφονται όλες οι εκτροφές στις οποίες εκτρέφονται ζώα των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ειδών
 • Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό ορολογικό έλεγχο ζώων δεικτών(κυρίως βοοειδών)
 • Ελέγχεται ο πληθυσμός των εντόμων φορέων με τη χρήση εντομοκτόνων
 • Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών από την ζώνη προστασίας χωρίς την έγγραφη άδεια των κτηνιατρικών υπηρεσιών
 • Περιορίζονται οι μετακινήσεις των ζώων, σύμφωνα με τη ζώνη που βρίσκεται η κτηνοτροφική εκμετάλλευση
 • Έχει ξεκινήσει η διαδικασία του επείγοντος εμβολιασμού των αιγοπροβάτων από το ΥπΑΑΤ
 • Δεν θανατώνονται όλα τα ζώα της εκτροφής, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο τα ζώα που παρουσιάζουν βαριά κλινικά συμπτώματα.

Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι που παρατηρούν τα παραπάνω συμπτώματα, να απευθύνονται άμεσα στις κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές απ’ όπου μπορούν να πάρουν και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νόσημα. Παρακαλούνται επίσης να αποφεύγουν την κυκλοφορία των ζώων μετά τη δύση του ηλίου (αυξημένη δραστηριότητα των εντόμων-φορέων) και να χρησιμοποιούν τακτικά εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα για την προστασία των ζώων και την μείωση του πληθυσμού των εντόμων φορέων.

Σχετικά άρθρα

Στη διαμαρτυρία για την Ε.Β.Ζ. Μορφίδης – Αμμανατίδου

Super User

Καραβάνι με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιταλία προς Ειδομένη

Super User

Ανακοινώσεις της Π.Α.Μ.-Θ. για κτηνοτρόφους

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies