INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ανακοίνωση της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Ξάνθης

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες – Άσυλο και στέγη για όλους

Λιγότερες από δέκα μέρες πάνε από τότε που ο Μητσοτάκης διεκδικούσε αντιφασιστικές δάφνες για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Το σαββατοκύριακο πραγματοποίησε επίσκεψη στον Έβρο, όπου παρουσίασε το νέο τερατώδες σχέδιο “φύλαξης των συνόρων”. Συνεχίζοντας τον πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες που άνοιξε τον περασμένο Μάρτη, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε επέκταση του φράχτη του Έβρου, με ακόμα 26 χιλιόμετρα τσιμέντου και χάλυβα που προορίζονται να τσακίσουν τα όνειρα των προσφύγων για μια καλύτερη ζωή. Χωρίς να έχει ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. στο ελάχιστο για να σώσει ζωές, η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να ρίξει κι άλλα εκατομμύρια στον φράχτη του θανάτου. Χωρίς ούτε μία μόνιμη πρόσληψη στις χιλιάδες θέσεις που έχουμε όλοι και όλες ανάγκη να στελεχωθούν σε σχολεία, δήμους, νοσοκομεία, έχει κάνει προσλήψεις τετρακοσίων μόνιμων συνοριοφυλάκων για την περιοχή του Έβρου.

Θα βρει απέναντί του όλο τον κόσμο που παλεύει ενάντια στον ρατσισμό. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, από τη Μόρια μέχρι τα Διαβατά κι από την Ξάνθη μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης, είναι καζάνι που βράζει. Και δεν είναι μόνοι: μέσα στην Ελλάδα και διεθνώς, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει τους τελευταίους μήνες στους δρόμους ενάντια σε αυτές τις φονικές ρατσιστικές πολιτικές. Το ότι ο ρατσισμός είναι θερμοκήπιο των φασιστών, και το ότι ο αντιρατσιστικός αγώνας και οι μάχες των ίδιων των μεταναστών και των προσφύγων έσπρωξαν προς τα εμπρός τη μάχη για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής είναι στις συνειδήσεις ενός μεγάλου κομματιού κόσμου πανευρωπαϊκά. Η νίκη απέναντι στη Χρυσή Αυγή δίνει δύναμη και σε αυτή τη μάχη. Στις 17 Οκτώβρη, σε συντονισμό με τους μετανάστες “Χωρίς Χαρτιά” που διαδήλωναν κατά δεκάδες χιλιάδες στο Παρίσι, η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. οργάνωσε επισκέψεις αλληλεγγύης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.

Ενημέρωση από τη δράση στο στρατόπεδο “Ασημακόπουλου”

Στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού διημέρου της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α., αντιπροσωπεία της τοπικής επιτροπής Ξάνθης επισκεφτήκαμε το πρώην στρατόπεδο “Ασημακοπούλου” στην ανατολική είσοδο της Καβάλας, στο ύψος του Περιγιαλίου. Περίπου χίλιοι πρόσφυγες, κυρίως πολυμελείς οικογένειες (πάνω από πετνακόσια παιδιά) από το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Παλαιστίνη, τη Ροτζάβα, ζουν εκεί σε μονόχωρες κατασκευές προκατ (ακόμη και ανά δέκα άτομα). Για όλο αυτό τον κόσμο δεν υπάρχει ούτε γιατρός, ούτε φάρμακα, μόνο δύο νοσοκόμες. Τα δωμάτια είναι γεμάτα κοριούς και στον αύλειο χώρο υπάρχουν φίδια. Μας είπαν ότι ένα παιδί έχασε το πόδι του από τσίμπημα φιδιού. Πολλά παιδιά του δημοτικού, ιδιαίτερα αυτά που μεταφέρθηκαν τους τελευταίους μήνες από άλλα στρατόπεδα (κυρίως από τη Μόρια) δεν έχουν ακόμα καμία πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση. Αλλά όπως είναι γνωστό ούτε τμήματα ένταξης υπάρχουν, με αποτέλεσμα τα παιδιά που πηγαίνουν στο γυμνάσιο να δυσκολεύονται στα μαθήματα. Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη νομικής υποστήριξης και σίγουρα θα χρειαστούν ζεστά ρούχα για το χειμώνα. Πάνω απ’ όλα όμως χρειαζόμαστε ένα δυνατό κίνημα αλληλεγγύης για να κλείσουμε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να ζήσουμε μαζί στις ίδιες γειτονιές, σε σπίτια κανονικά και να παλέψουμε μαζί για να ξηλώσουμε τον ρατσισμό.

Επικοινωνήστε με την τοπική Κ.Ε.Ε.Ρ.ΦΑ.: Τζεμαλή Μηλιαζήμ 6987 923033.

Απόφαση συνέλευσης Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. 18 Οκτωβρίου

 1. Η ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτώβρη ως εγκληματική οργάνωση ανοίγει νέες δυνατότητες για να τσακίσουμε την φασιστική απειλή και να ξηλώσουμε τη ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ. Η απόφαση σφραγίστηκε από τη δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος, με τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που έδωσαν βροντερό παρών στο απεργιακό αντιφασιστικό συλλαλητήριο πλημμυρίζοντας όλη τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έξω από το Εφετείο και απαιτώντας οι νεοναζί να πάνε φυλακή.

Η επιτυχία αυτή ξεσήκωσε ενθουσιασμό σε κάθε μεριά του πλανήτη όπου το κίνημα δίνει τις δικές του μάχες ενάντια στους Τραμπ, Μπολσονάρο, Σαλβίνι, Λεπέν και σία.

Το αντιφασιστικό κίνημα, με κορμό την εργατική τάξη και τα συνδικάτα, είναι η δύναμη που μπορεί και χρειάζεται να συνεχίσει για να μην πέσουν στα μαλακά οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, για να ξηλώσουμε οριστικά την φασιστική απειλή.

Η συστηματική, επίμονη και ενωτική δράση του αντιφασιστικού κινήματος, με την καθοριστική συμβολή της απεργιακής δράσης των συνδικάτων σε κρίσιμες στιγμές, όπως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013, με την έναρξη της δίκης το 2015 και τώρα στις 7 Οκτώβρη, είναι αυτή που σφράγισε την απόφαση του δικαστηρίου και όχι η ανύπαρκτη συμβολή των δυνάμεων του λεγόμενου “συνταγματικού τόξου”, της ΝΔ του Μητσοτάκη και του Σαμαρά. Αντίθετα, η ΝΔ ήταν αυτή που έστρωσε το δρόμο στους φασίστες με την ρατσιστική πολιτική της, τις επιχειρήσεις σκούπα του Ξένιου Δία το 2012, αλλά και τις γέφυρες που έστηναν οι διάφοροι Μπαλτάκοι με τους Χρυσαυγίτες.

Η ΚΕΕΡΦΑ από την ίδρυσή της το 2009 έχει παίξει ρόλο για τη συγκρότηση και το προχώρημα του αντιφασιστικού/αντιρατσιστικού κινήματος. Για να απομονωθούν και να τσακιστούν αρχικά η ακροδεξιά του ΛΑΟΣ και στη συνέχεια οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Για να λειτουργήσουν σε κάθε γειτονιά και πόλη επιτροπές που οργάνωναν διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σαν απάντηση στις επιθέσεις των φασιστών. Για να υπάρξει Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ και να λειτουργήσει σαν φωνή του κινήματος, σαν δύναμη αποκάλυψης των εγκλημάτων των νεοναζί και της συγκάλυψης τους από το κράτος, σαν δύναμη-στήριγμα στα θύματα της Χρυσής Αυγής, στους γονείς του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Για να συνδεθεί η μάχη ενάντια στους φασίστες με την μάχη ενάντια στον ρατσισμό και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Για να γίνει η αντιφασιστική και αντιρατσιστική πάλη υπόθεση του μαζικού κινήματος, των συνδικάτων, της νεολαίας, όλης της Αριστεράς. Η σημασία αυτών των επιλογών φάνηκε στην ιστορική πανελλαδική κινητοποίηση στις 7 Οκτώβρη. 

Έχουμε τη δύναμη να κλιμακώσουμε τη δράση για να κάνουμε πράξη το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ, να συνεχίσουμε τη σύγκρουση με την κυβέρνηση αλλά και τους μηχανισμούς που τους κάλυπταν. 

α. Η ολοκλήρωση της καταδίκης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής σημαίνει συνέχεια για να απομονωθούν οριστικά οι φασίστες, να ξηλωθεί κάθε ορμητήριο της εγκληματικής οργάνωσης, κάθε πρόσβαση, στην Ευρωβουλή, στους Δήμους και τις περιφέρειες όπου είχαν εκλεγεί οι ναζί.

Σημαίνει άνοιγμα του μετώπου και με τις επιθέσεις της ακροδεξιάς του Βελόπουλου που βρίσκεται στη Βουλή και χύνει ρατσιστικό και σοβινιστικό δηλητήριο, που προχωράει σε επιθέσεις κατά της αριστεράς και του αντιφασιστικού κινήματος, όπως σε βάρος του συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ Π. Κωνσταντίνου.

Στα νησιά και στα σύνορα, εκεί που η κυβέρνηση εξαπέλυσε την επίθεση κατά των προσφύγων με το κλείσιμο των συνόρων, τις παράνομες απελάσεις και το άνοιγμα νέων στρατοπέδων-φυλακών, ομάδες φασιστών έχουν προχωρήσει σε επιθέσεις και χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε, όπως πετυχημένα κάναμε με την Χρυσή Αυγή.

β. Κλιμακώνουμε τη μάχη ενάντια στην ρατσιστική πολιτική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ για να διασπάει και να αποπροσανατολίζει το εργατικό κίνημα. Δεν ξεχνάμε ότι τα τάγματα εφόδου που δολοφόνησαν τον Π. Φύσσα είχαν «εκπαιδευτεί» στις επιθέσεις και τις δολοφονίες κατά μεταναστών αδερφών μας. 

Οργανώνουμε καμπάνια για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να ανοίξουν οι πόλεις, για άσυλο, στέγη και χαρτιά για όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Μαζί με τα συνδικάτα και τη νεολαία, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, για να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Μαζί με τους υγειονομικούς για ΑΜΚΑ και δωρεάν περίθαλψη για όλους. Μαζί με τους εργαζόμενους στους Δήμους, τις δημοτικές κινήσεις και τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και τους εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό για να ανοίξουν χώροι και να μπουν πρόσφυγες και μετανάστες σε σπίτια και ξενοδοχεία.

Μαζί με το διεθνές κίνημα που ξεσηκώνεται ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία να χτίσουμε ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, για να κλείσουν Μόριες και Αμυγδαλέζες, να σπάσει το γκέτο και ο αποκλεισμός στα νησιά-φυλακές, για ανοιχτά σύνορα και όχι φράχτες στον Έβρο και FRONTEX στο Αιγαίο.

γ. Συνεχίζουμε ενάντια στην κυβέρνηση που χτυπάει αντιφασίστες και κυνηγάει πρόσφυγες και μετανάστες. Για να παραιτηθεί ο Χρυσοχοϊδης που εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση κατά της αντιφασιστικής διαδήλωσης στις 7 Οκτώβρη, να μπει τέλος στην καταστολή των διαδηλώσεων και τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ. Για να απελάσουμε τον Μηταράκη και τον Μητσοτάκη που προσπαθεί να φορέσει «δημοκρατικό» μανδύα και να επαναφέρει την «θεωρία των δύο άκρων», προωθώντας νέες επιθέσεις στο κίνημα και την Αριστερά. Για να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση της ΝΔ και το σύστημα συνολικά που μέσα στην χειρότερη οικονομική και υγειονομική κρίση ξερνάει θάνατο, φτώχεια, πολέμους, ρατσισμό, φασιστική απειλή και οικολογική καταστροφή.

Επιπλέον:

 • Στηρίζουμε τη καμπάνια για δικαιοσύνη στο Ζάκ/Zackie Κωστόπουλο, για να πάνε οι δολοφόνοι στη φυλακή
 • Καλούμε σε διεθνή κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 20 Μάρτη 2020
 • Χτίζουμε παντού τοπικές επιτροπές της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α., οργανώνουμε καμπάνια εγγραφής μελών και οικονομικής ενίσχυσης.

Συντονιστικό Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. 2020-21

 • Ασλάμ Τζαβέντ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Ενότητα”
 • Δασκαλάκης Δημήτρης, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Νέας Σμύρνης
 • Διαβολάκης Θανάσης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, μέλος διοικητικού συμβουλίου Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
 • Δουζένη Χρύσα, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. νοτίων Αθήνας
 • Έμμα Αλλαουάντ, κοινότητα Καμερούν
 • Ζώτος Δημήτρης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
 • Θωίδου Κατερίνα, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη
 • Ιωάννα Κτενουδάκη, φοιτήτρια, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Ηρακλείου
 • Καζαντάκη Λήδα, ιστορικός τέχνης
 • Καμπαγιάννης Θανάσης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
 • Κασκαρίκα Μαρία, δικηγόρος, μητέρα φοιτητή Αλέξη Λάζαρη
 • Καστελιώτη Μαρία, φοιτήτρια Φιλοσοφικής, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Περιστέρι
 • Καταραχιάς Κώστας, πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων Νοσοκομείου “Άγιος Σάββας”
 • Κατσανούλη Πέρσα, ηθοποιός
 • Κομνιανού Δήμητρα, εργαζόμενη Ο.Σ.Ε.Θ., Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Θεσσαλονίκης
 • Κοντουδάκης Λεωνίδας, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη
 • Κουαρσίε Τζοχόβα, πρόσφυγας από στρατόπεδο Κορίνθου
 • Κουκαλάνι Βασίλης, ηθοποιός-σκηνοθέτης
 • Κούτρας Γιάννης, αντιπρόεδρος Ε.Ν.Ι.Θ., μέλος διοικητικού συμβουλίου Συλλόγου Εργαζομένων “Ιπποκράτειου” Νοσοκομείου
 • Κύριλος Μάγκαν, προπονητής, κοινότητα Καμερούν
 • Κωνσταντίνου Πέτρος, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
 • Λαχανιώτη Τόνια, ξενοδοχοϋπάλληλος Πάτρα
 • Λουίζα Γκίκα, γιατρός, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
 • Λυμπεράτος Μιχάλης, ιστορικός-πανεπιστημιακός
 • Μανταίος Κώστας, μέλος διοικητικού συμβουλίου Σ.Φ.Ε.Α.
 • Μαράκης Ειρηναίος, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Χανίων
 • Μαχοβίτσκαγια Εύη, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Καλλιθέας
 • Μηλιαζήμ Τζεμαλή, εκπαιδευτικός Ξάνθη
 • Ντάσιου Μαρία, γιατρός Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
 • Παπαδάκης Κώστας, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
 • Παπαστράτης Προκόπης, ιστορικός-πανεπιστημιακός
 • Πατσόπουλος Διονύσης, Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων
 • Πολίτη Φύλλια, δημοσιογράφος
 • Πολυχρονιάδης Δημήτρης, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου
 • Σηφακάκης Γιάννης, μέλος Κ.Σ.Ε. ΑντΑρΣυΑ
 • Σκαρμέας Κώστας, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
 • Στάμου Άννα, Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος
 • Συλαϊδής Βασίλης, συνταξιούχος IntraCom
 • Τζινιέρης Θάνος, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Νέας Ιωνίας
 • Τσόλκα Ελένη, εκπαιδευτικός, Σ.Ε.Π.Ε. Πειραιά
 • Τσορμπατζόγλου Μιχάλης, εκπαιδευτικός Λέσβος
 • Τσιούνης Τάσος, φοιτητής Βόλος
 • Χαρχαρίδου Μαρία, μέλος διοικητικού συμβουλίου Σωματείου Εργαζόμενων “Γεννηματά”
 • Χασάν Μεχεντί, κοινότητα Μπαγκλαντές.

Σχετικά άρθρα

Η εκδήλωση του Κ.Κ.Ε. Ξάνθης στη Γενισέα

Super User

Εκδήλωση του ΣυΡιζΑ Ξάνθης την Παρασκευή

Super User

Δράσεις και ανακοίνωση της Λαϊκής Αντίστασης – Α.Α.Σ. Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies