INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Α.Μ.-Θ.

Ως Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Α.Μ.-Θ. έχουμε ήδη πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος μέσα από τη σχολική τάξη.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυνε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας προς κάθε ομοσπονδία, ένωση, σύλλογο γονέων και κάθε γονιό ξεχωριστά, καλούμε τα συλλογικά όργανα των γονέων να εκδώσουν ανακοινώσεις καταδίκης της ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος και να οργανώσουν τη συμπλήρωση από κάθε γονιό της δήλωσης άρνησης βιντεοσκόπησης του παιδιού του κατά τη διάρκεια του μαθήματος και την κατάθεση αυτής στους διευθυντές των σχολείων. Ενημερώνουμε ότι η Α.Σ.Γ.Μ.Ε. έχει ήδη αιτηθεί συνάντηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το θέμα.

Επίσης καλούμε σε συμμετοχή στις δράσεις διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών σε μια σειρά πόλεις της περιοχής μας την Τρίτη 19 Μαΐου, ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο και τις κάμερες στις σχολικές τάξεις. Παραθέτουμε την ανοιχτή επιστολή της Α.Σ.Γ.Μ.Ε. και τη δήλωση γονέα.

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους γονείς μαθητών

Όχι στις κάμερες παρακολούθησης μέσα στα σχολεία

Αγαπητοί γονείς,

η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη βιντεοσκόπηση του μαθήματος. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δεν έχει καμιά παιδαγωγική και μορφωτική αξία. Δεν έχει καμία σχέση με την ισοτιμία στη μόρφωση, όταν μάλιστα με ευθύνη της κυβέρνησης ένας στους τέσσερις μαθητές στη χώρα μας έμεινε εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο τα σχολεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας.

Αυτή η νομοθετική ρύθμιση παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα ανήλικων μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών. Μπορεί να εκθέσει οποιονδήποτε μαθητή και εκπαιδευτικό σε οποιονδήποτε. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση πρέπει να καταδικαστεί από κάθε γονιό ξεχωριστά, αλλά και οργανωμένα από τα όργανα του κινήματος γονέων. Καλούμε κάθε ομοσπονδία, ένωση και σύλλογο γονέων να εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης της ζωντανής βιντεοσκόπησης του μαθήματος. Καλούμε κάθε ομοσπονδία, ένωση και σύλλογο γονέων να οργανώσει τη συμπλήρωση δήλωσης άρνησης από κάθε γονέα βιντεοσκόπησης του παιδιού του κατά τη διάρκεια του μαθήματος και κατάθεσης αυτής στους διευθυντές των σχολείων.

Αίτηση και δήλωση

Προς τον διευθυντή του σχολείου

Με την παρούσα ο/η κάτωθι υπογεγραμμένος/η (…) του (…) κάτοικος (…) κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας (…) της (…) τάξης του σχολείου σας

δηλώνω ότι

σας απαγορεύω να προβείτε στην βιντεοσκόπηση και ζωντανή αναμετάδοση οποιουδήποτε προσωπικού δεδομένου του/της κηδευομενομένου/νης ανήλικου μαθητή/τριας μου όπως βιντεοσκόπηση του προσώπου του/της, αναμετάδοση της φωνής του/της, αναφορά από οποιονδήποτε εντός της αίθουσας (εκπαιδευτικού ή μαθητή) του επωνύμου του/της και γενικά απαγορεύω την αναμετάδοση οποιασδήποτε πληροφορίας, νύξης, συμβουλής, που μπορεί να προκαλέσει συσχέτιση του/της κηδευομενομένου/νης ανήλικου μαθητή/τριας μου και άρα μπορεί να βλάψει δυνητικά την προσωπικότητά του/της.

Ως προς τη διαδικασία ζωντανής αναμετάδοσης σας γνωρίζω ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί

  • να αποκλειστεί η καταγραφή του μαθήματος από απομακρυσμένο χρήστη και η αναπαραγωγή του αργότερα για κακόβουλους σκοπούς
  • να διασφαλιστεί ότι ο απομακρυσμένος χρήστης θα είναι πράγματι μαθητής ή μαθήτρια που δικαιολογημένα απουσιάζει από το σχολείο ή θα είναι κάποιος άλλος από το οικείο- οικογενειακό ή φιλικό- περιβάλλον του απομακρυσμένου χρήστη.

Από παιδαγωγικής σκοπιάς σας αναφέρω ότι σε περίπτωση που ο/η κηδευομενόμενος/η αντιληφθεί ότι κατά της διάρκεια του μαθήματος υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο (εικόνα και ήχος, ή μόνο ήχος) ο/η μαθητής/τρια λόγω συστολής θα έχει χαμηλή συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Άρα η βιντεοσκόπηση και ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος δύναται να πλήξει όχι μόνο την προσωπικότητα του/της κηδευομενομένου/νης μου αλλά και τις σχολικές και εν γένει εκπαιδευτικές του/της επιδόσεις.

Παρακαλώ να δεχθείτε την παρούσα, να μην προβείτε στη βιντεοσκόπηση και ζωντανή αναμετάδοση, αλλιώς με θλίψη μου θα προσφύγω σε ένδικα μέσα ώστε να διασφαλίσω την αξιοπρέπεια και την ψυχική ισορροπία του/της κηδευομενομένου/νης ανήλικου μαθητή/τριας μου και της οικογενείας μου.

Με την επιφύλαξη άσκησης παντός νομίμου δικαιώματος μου.

Ο αιτών και δηλών

Τόπος ημερομηνία (…) – Όνομα και υπογραφή (…)

Σχετικά άρθρα

“Για τη λειτουργία του σχολικού συνεταιρισμού του δημοτικού σχολείου Ολύνθου”

Super User

Ο Μίλτος Κουντουράς και η αιθάλη της παραγωγής λήθης

Super User

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Π.Α.Μ.-Θ. για το άνοιγμα των σχολείων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies