INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ανακοίνωση του γηροκομείου Ξάνθης

Το γηροκομείο Ξάνθης – ίδρυμα «Μέγας Βασίλειος», στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς του για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε κοινωνικά θέματα, διοργανώνει για δέκατη συνεχή χρονιά τον Ραδιομαραθώνιο αγάπης και προσφοράς για την ενίσχυσή του, την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 από 09.00 ως 16.00, ώστε η παλιότερη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων του νομού μας να συνεχίσει να λειτουργεί, να επεκτείνεται και να αντιμετωπίζει με σθένος όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Η ημέρα του ραδιομαραθωνίου είναι καθαρά συμβολική. Απλώς εκείνη την ημέρα συνήθως ανακοινώνονται μέσω της κοινής ραδιοζεύξης οι κάθε είδους προσφορές από ιδιώτες, εταιρίες και φορείς, επώνυμα ή ανώνυμα, που ήδη ξεκινούν λίγες μέρες νωρίτερα, από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου και τελειώνουν την Τετάρτη 30 Ιουνίου. Οι δε κουμπαράδες που για τον ίδιο σκοπό υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης, συνεχίζουν να λειτουργούν και να φιλοξενούνται ως την Κυριακή στις 27 Ιουνίου. Έτσι δίνεται η ευκαιρία και ο χρόνος για τον καθένα που θέλει να προσφέρει, να εκδηλώσει με όποιον τρόπο θέλει και επιθυμεί τη συμπαράσταση ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης του στο παλαιότερο ίδρυμα της περιοχής μας με τα 57 έτη ιστορίας και κοινωνικής προσφοράς (έτος ίδρυσης 1964).

Το γηροκομείο φιλοξενεί σήμερα εβδομήντα υπερήλικες και έχει 33 άτομα προσωπικό. Λόγω της πανδημίας, το ίδρυμα έχει απαγορεύσει το επισκεπτήριο και έχει αναστείλει κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση από τις 27 Φεβρουαρίου 2020. Λόγω αυτής της έκτακτης κατάστασης έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι δωρεές είτε χρηματικές είτε υλικές, καθώς και η δωρεάν παροχή υπηρεσιών (υπήρχε η συνήθεια των επισκέψεων, ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα, συλλόγων, σχολείων, φορέων αλλά και μεμονωμένων συμπολιτών μας με κάθε είδους δωρεών). Έχουν μειωθεί τα έσοδά μας λόγω του ότι έχουμε δεσμευμένα κρεβάτια απομόνωσης, λόγω της πανδημίας, για τις νέες εισαγωγές φιλοξενούμενων και για τις επιστροφές από το νοσοκομείο (η δυναμικότητα του ιδρύματος είναι 74 κλίνες σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας και έχουμε αυτή τη στιγμή εβδομήντα φιλοξενούμενους, ενώ εκκρεμούν αιτήσεις εισαγωγής). Αντιθέτως, έχουν αυξηθεί τα έξοδα για τεστ που υποχρεούμαστε να κάνουμε στους φιλοξενούμενους μετά την 7ήμερη καραντίνα. Έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σε είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής λόγω της επισταμένης καθημερινής απολύμανσης και καθαριότητας των χώρων του ιδρύματος. Επίσης η προμήθεια σε γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, ειδικές στολές και άλλα απαραίτητα υλικά, σύμφωνα με τις εντολές που έχουμε από τα αρμόδια υπουργεία, έχουν επιπλέον μηνιαίο κόστος περίπου 2.200€ μέχρι σήμερα. Τέλος, προβήκαμε σε δύο προσλήψεις νοσηλευτριών και μιας καθαρίστριας από την αρχή της πανδημίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μέχρι τέλος της πανδημίας προκειμένου να ενισχυθεί το προσωπικό μας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα από τα υπουργεία και την Π.Α.Μ.-Θ δεν έχουμε καμία οικονομική ή υλική βοήθεια πέρα από τον καθημερινό βομβαρδισμό e-mail με Φ.Ε.Κ. και Κ.Υ.Α. για το τι πρέπει να κάνουμε και τι πρόστιμα θα επιβαρυνθούμε αν δεν τα εφαρμόσουμε. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν κάποια ιδρύματα (π.χ. “Δεσμός”) και ιδιωτικές επιχειρήσεις (π.χ. “Πλαστικά Θράκης”) που ανταποκρίθηκαν σε ανάλογα αιτήματα μας και είχαμε έμπρακτη βοήθεια. Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφέρουμε εδώ και τη σχετική ανταπόκριση του δήμου Ξάνθης με κάποια υλικά καθαριότητας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.

Είναι λοιπόν για μας πραγματικά ιδιαιτέρως σημαντικό οι φορείς και οι σύλλογοι της περιοχής μας να συνδράμουν με τον τρόπο τους από το υστέρημά τους και να γίνονται παράδειγμα για όλους, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας για να επιβιώσει και να επεκταθεί το ίδρυμα και οι υπηρεσίες του, ώστε να είναι ακόμη καλύτερη και αξιοπρεπέστατη η διαμονή των γερόντων στα στερνά τους χρόνια. Μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις μας θα σας πείσει –πιστεύουμε- όταν πλέον θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση λόγω της πανδημίας και θα επιτραπεί και πάλι η ελεύθερη είσοδος. Τότε θα δείτε με τα μάτια σας τους συνεχώς ανακαινιζόμενους χώρους και θα βγάλετε και τα δικά σας συμπεράσματα, αφού ακούσετε από τα ίδια τα στόματα των παππούδων και των γιαγιάδων μας το πόσο καλά περνάνε πλέον στο γηροκομείο «της καρδιάς μας», το γηροκομείο όλων των ξανθιωτών.

Για την ώρα μπορείτε να μας παρακολουθείτε μόνο μέσω του προφίλ που διατηρεί το ίδρυμά μας στο facebook με την ονομασία “Ο Μέγας Βασίλειος”, όπου θα διαπιστώσετε μέσω των συνεχών αναρτήσεών μας την αλήθεια όλων των προαναφερομένων.

Σε αυτή λοιπόν τη διαρκή προσπάθειά μας, που είναι έκφραση προσφοράς προς τους γέροντες φιλοξενούμενους του ιδρύματός μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη και πολλοί από αυτούς είναι άποροι αλλά και εγκαταλειμμένοι από τα συγγενικά τους πρόσωπα, σας παρακαλούμε να σταθείτε και πάλι φέτος αρωγοί στην προσπάθειά μας και να συμμετέχετε και εσείς, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε και να τους κάνουμε κοινωνούς των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού σωματείου του γηροκομείου Ξάνθης «Φορέας Διαχείρισης Γηροκομείου Ξάνθης»: “Τράπεζα Πειραιώς” 5358-076425-710 – IBAN: GR08 0172 3580 0053 5807 6425 710

Μη λησμονείτε, τέλος, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μπορείτε και πρέπει να προγραμματίζετε επισκέψεις στο γηροκομείο της «καρδιάς μας» μόλις επιτραπεί από την ελληνική πολιτεία και πάλι η είσοδος. Προκειμένου να σχηματίσετε και δική σας άποψη για τη λειτουργία του, αλλά και για να το γνωρίσετε καλύτερα και σεις και τα παιδιά μας. Ελάτε να γνωρίσετε το γηροκομείο της πόλης μας μέσα από τα μάτια και τις κουβέντες των παππούδων και των γιαγιάδων μας που φιλοξενούμε.

Σχετικά άρθρα

2ος Ποδηλατικός Αγώνας Βουνού Ξάνθης

Super User

Εκδήλωση στο Ι.Θ.Τ.Π.

Super User

Καφενείο με κινηματογραφικά τραγούδια στο “Xanadu”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies