INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Ανακοινώσεις για το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών (και) στην Ξάνθη

Από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης και τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, εκδόθηκαν οι ακόλουθες ανακοινώσεις:

Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης

“Να μείνει η εστία ανοιχτή – Κανένας οικότροφος μόνος του”

Οι εστιακοί φοιτητές της εστίας του Πολυτεχνείου Ξάνθης, καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από τη νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας) είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης είτε επειδή -λόγω οικογενειακής κατάστασης- το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες εξαπολύει απειλές για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση που δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη αν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτή την απόφαση.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανένα να βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα! Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως πιο εύφορο από ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε. Δεν θα τους περάσει. Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά. Απαιτούμε:

 • Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας – Ούτε σκέψη για κλείσιμο των εστιών
 • Να συνεχιστεί κανονικά η σίτιση και όλες οι φοιτητικές παροχές των φοιτητών που έχουν παραμείνει στην πόλη
 • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων δύο φορές την ημέρα. Για τον λόγο αυτό απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
 • Συχνές απολυμάνσεις όλων των κτιρίων εδώ και τώρα. Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικότροφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση
 • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτιρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή
 • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον CoViD-19 στο πλαίσιο του Ιατρικού Τμήματος Ε.Μ.Π. και δωρεάν μετακίνηση για όποιο φοιτητή επιθυμεί να αποχωρήσει από την εστία
 • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες κλπ).

Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών. Στηρίζουμε την κινητοποίηση του Σ.Ο.Φ.Ε.Κ. στην πρυτανεία του Δ.Π.Θ. και τον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα.

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης

Ενημερωθήκαμε στις 23 Μαρτίου πως οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες που μένουν στις εστίες της Εκτενεπόλ Ξάνθης καλούνται να αδειάσουν τα δωμάτιά τους και να επιστρέψουν στις πόλεις τους εν μέσω πανδημίας, μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης η οποία κλείνει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας. Καταγγέλλουμε ως σύλλογος αυτή την απαράδεκτη απόφαση!

Δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα που οι ερευνητικές λειτουργίες του πανεπιστημίου δεν έχουν ανασταλεί, να ξεσπιτώνονται υποψήφιοι διδάκτορες για τους οποίους είναι απαραίτητη και η φυσική παρουσία στο χώρο του πανεπιστημίου για να εκπονήσουν την έρευνά τους (π.χ. σε ερευνητικά προγράμματα). Επιπλέον, κάποιοι από εμάς επιτελούν και διοικητικό έργο στο πλαίσιο του πανεπιστημίου (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη), λειτουργία η οποία επίσης συνεχίζεται κανονικά. Άλλοι εργαζόμαστε παράλληλα σε κλάδους των οποίων δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία και είναι αδύνατον να φύγουμε από την πόλη. Κάποιοι καταγόμαστε από περιοχές με πολλά κρούσματα, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για τους ίδιους αλλά και προϋποθέσεις μετάδοσης του ιού κατά την επιστροφή μας εδώ. Τέλος, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε άτομα στις οικογένειές μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, καρκινοπαθείς, άτομα με χρόνια νοσήματα κ.α.) και για το λόγο αυτό δε θέλουμε να ταξιδέψουμε στον τόπο κατοικίας μας για να τους προστατέψουμε. Δεν είναι δυνατόν ενώ μας ζητείται να προστατέψουμε τις οικογένειές μας «μένοντας σπίτι», από την άλλη να μας ξεσπιτώνουν και να μας στέλνουν στην άλλη άκρη της Ελλάδας!

Αλήθεια, γιατί αποφασίζει η κυβέρνηση το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών από όλη την Ελλάδα προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές πανελλαδικά που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με όσους ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτή την απόφαση. Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές, που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Απαιτούμε:

 • Δέσμευση από τη διοίκηση του Δ.Π.Θ. ότι δεν θα εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία
 • Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (ζεστό νερό, ρεύμα κλπ.)
 • Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν στην φοιτητική μέριμνα. Να παραμείνει η σίτιση με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό)
 • Καθημερινή καθαριότητα του κτιρίου της Εκτενεπόλ. Αν απαιτείται, πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
 • Απολύμανση του κτιρίου εδώ και τώρα. Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικότροφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει το κτίριο να μείνει κενό μετά την απολύμανση
 • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε όλους τους οικότροφους, αλλά και τους υποψήφιους διδάκτορες που εργάζονται στο χώρο του πανεπιστημίου για την προσωπική τους υγιεινή
 • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον CoViD-19 για όποιον το επιθυμεί.

Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών.

Σχετικά άρθρα

Δελτίο τύπου της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης για την τηλεκπαίδευση

Super User

Εκδήλωση για τις μαθησιακές δυσκολίες και τη δυσλεξία

Super User

“Σχολική ιστορία και ιστορική κουλτούρα”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies