INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ανακοινώσεις-καλέσματα σε διαμαρτυρία στην Ξάνθη

Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης

“Να μην περάσει η απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων”

Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις» που τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί μια νέα πρόκληση για το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο, ξυπνώντας μαύρες μνήμες από την ιστορία με απαγορεύσεις, ιδιώνυμα, φακελώματα, διώξεις και φυλακίσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βγάλει στη παρανομία τους λαϊκούς-εργατικούς αγώνες, τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις. Στοχεύει στην απαγόρευση, στη ποινικοποίηση, στη καταστολή και τη διάλυση κάθε μορφής διαμαρτυρίας, επιδιώκει να καθυποτάξει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης. Δεν είναι καθόλου τυχαία και η χρονική περίοδος που επιλέγει, μιας και έχει γίνει συνήθεια πλέον να ψηφίζονται νομοσχέδια που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις μέσα στο καλοκαίρι, με προφανή στόχο να εκφραστούν οι λιγότερες δυνατές αντιστάσεις από την μεριά του λαού και του κινήματος.

Με τη φόρα που έχει πάρει από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές τομές που επέβαλε το προηγούμενο διάστημα (κατάργηση ασύλου στα Πανεπιστήμια, ανοιχτή ενίσχυση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου με ταυτόχρονο χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία με το νόμο έκτρωμα που ψήφισε αλλά και έντονη αστυνομοκρατία και άγρια καταστολή στη νεολαία, στους πρόσφυγες και μετανάστες και γενικότερα σ’ όποιον αντιδρά) κάνει φανερό ότι σκοπεύει να φορτώσει τις συνέπειες της κρίσης του συστήματος, του βαθέματός της λόγω πανδημίας και των αδιεξόδων της άρχουσας τάξης στις πλάτες του λαού και της νεολαίας.

Γνωρίζει ότι, αργά ή γρήγορα, κομμάτια του λαού θ’ αναζητήσουν τη λύση στα προβλήματα φτώχειας, ανεργίας και καταπίεσης που το σύστημα τα καταδικάζει, στις μαζικές και συλλογικές αντιστάσεις, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες για περίθαλψη, εκπαίδευση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θωρακίζει νομικά και κλιμακώνει τη κρατική τρομοκρατία και καταστολή απέναντι στον εχθρό λαό, για να επιβάλει την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική του συστήματος.

Το «χουντικής έμπνευσης» νομοσχέδιο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, οι βαριές ποινές και το ιδιώνυμο αδίκημα που προβλέπει, αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη φαρέτρα του αντιλαϊκού νομικού οπλοστασίου του κράτους. Αποτελεί ευθύ χτύπημα και περιστολή στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Κάθε δύναμη του κινήματος, κάθε μαζικός φορέας και κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλει να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο.

Συγκέντρωση – Πορεία Πέμπτη 9 Ιούλη, 7:00 μ.μ. Κεντρική Πλατεία

Επιτροπή για το δικαίωμα στη διαδήλωση – Στηρίζεται από: Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡΑΝ), Αριστερή Αγωνιστική Κίνηση Εκπ/κών ΠΕ Ξάνθης, ΚΚΕ(μ-λ), ανένταχτοι/ες

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης

Με ένα χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να “βάλει στο γύψο” το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού σε κινητοποιήσεις. Με το άθλιο αυτό νομοσχέδιο, η συμμετοχή σε συγκέντρωση ή διαδήλωση δίχως άδεια μετατρέπεται σε “ιδιώνυμο” αδίκημα! Η αστυνομία ανάγεται στον απόλυτο κριτή του πώς και κατά πόσο τα συνδικάτα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαζικοί φορείς έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν.

Ο περιορισμός του ασύλου που προηγήθηκε προϊδέαζε για όσα θα ακολουθήσουν. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου ενισχύουν περαιτέρω αυταρχισμό και καταστολή. Με ακραίο τρόπο, η σημερινή κυβέρνηση προχωράει παραπέρα τις διατάξεις για παρέμβαση στη λειτουργία των σωματείων, τις αλλαγές στο ποινικό κώδικα, τα εμπόδια για την διεξαγωγή της απεργίας που πρόσθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κουρελιάζοντας ακόμη και τις λεγόμενες βασικές αστικές αξίες του διαφωτισμού, ποινικοποιούνται προληπτικά και οι ιδέες! Η “Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας” που προβλέπεται να συσταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα έχει στόχο, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, την αντιμετώπιση της “ιδεολογίας της βίας”, “την πρόληψη των διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας, όπως ιδίως, η ριζοσπαστικοποίηση και ο βίαιος εξτρεμισμός, η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία, κλπ.” (sic).

Δεν χωρά αμφιβολία, πρόκειται για ένα νομοθετικό τερατούργημα που ξεκάθαρα στοχεύει κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη. Υλοποιεί την επίσημη πολιτική της ΕΕ, η οποία θεωρεί τις “λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας” ως κίνδυνο για την ασφάλεια και αντιμετωπίζει κάθε ριζοσπαστική, ανατρεπτική ιδεολογία και πρακτική ως πηγή “τρομοκρατίας”, που εξισώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Οι αστείοι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι δήθεν με το νομοσχέδιο “μπαίνει τάξη” στην ταλαιπωρία του λαού, εξαιτίας διαδηλώσεων “μικρών και ολιγάριθμων ομάδων”, δεν είναι παρά ένα άθλιο “προπέτασμα καπνού”. Για την αναδουλειά στα εμπορομάγαζα και τα συγκοινωνιακά προβλήματα δεν φταίνε οι συγκεντρώσεις, αλλά η ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που αυξάνει τα προβλήματα του λαού και τον βγάζει στο δρόμο για να διεκδικήσει το δίκιο του.

Δεν θα τους περάσει!

Το δικαίωμά μας στον αγώνα, τη συζήτηση, τη δράση, τη διαδήλωση, την απεργία δεν μας χαρίστηκε, το κατάκτησαν οι λαοί όλου του κόσμου μέσα από πολλούς διαχρονικούς και αιματηρούς αγώνες! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στο πλευρό του εργαζόμενου λαού και των φοιτητών μας. Μαζικοποιούμε το Σύλλογό μας, κάνουμε πράξη το σύνθημα “πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά”!

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα σκύψουμε το κεφάλι, ότι θα δώσουμε το δικαίωμα στην αστυνομία να αποφασίζει αν έχουμε δικαίωμα να παλεύουμε για τη ζωή και το μέλλον μας και να διαδηλώνουμε συλλογικά.

Με την “οργανωμένη απειθαρχία” και την πάλη του, ο λαός θα ακυρώσει στην πράξη και αυτό το νομοσχέδιο, αν η κυβέρνηση τολμήσει να το ψηφίσει στη Βουλή!

Όλοι στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Ιουλίου, 19:30 στην Κεντρική Πλατεία!

Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., η Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης καλεί τις/τους πολίτες της Ξάνθης την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 19.00 σε μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση, για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα, να ελέγχει τη μορφή και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεών μας. Οι αγώνες μας δεν μπαίνουν στον γύψο!

Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης

«Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο».

(Κινητοποίηση την Πέμπτη 9/7, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ξάνθης)

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει ακάθεκτη τις επιθέσεις ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, στο δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών, με την επιδίωξη συρρίκνωσής τους προς χάρη ιδιωτικών συμφερόντων αλλά και στον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην απεργία και τη διαδήλωση. Ένα θεμελιώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα.

Η επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα μεθοδεύεται προσεχτικά έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική. Έτσι η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων  γίνεται παράλληλα με παρεμβάσεις ενάντια στην οργανωμένη δράση των εργαζομένων, με στόχο τον έλεγχο των σωματείων και της δράσης τους. Με τον επονομαζόμενο  «Αναπτυξιακό Νόμο» που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη  νομιμοποιείται και επεκτείνεται η κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, μπορούν να παρακαμφθούν τα καταστατικά των σωματείων, με ηλεκτρονικές «εξ αποστάσεως»  ψηφοφορίες των εργαζομένων «για απεργίες και κινητοποιήσεις και με «ελεγκτή» όλης αυτής της διαδικασίας, τον υπουργό. Με αυτό τον τρόπο ανατρέπονται θεμελιακές τις αρχές της αυτονομίας των  συνδικάτων και της συνδικαλιστικής ελευθερίας, αρχές που κατοχυρώνονται τόσο από ιστορικές Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας όσο  και από το ελληνικό σύνταγμα.

Η επιχείρηση αποδυνάμωσης, του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και των κινητοποιήσεων  των εργαζομένων συνεχίζεται όμως σφοδρότερη με το νομοσχέδιο το οποίο είχε τεθεί το Μάρτη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επανέφερε ξανά η κυβέρνηση. Πρόκειται για  νομοσχέδιο που δίνει την ευχέρεια στην Αστυνομία μέσα από αόριστες ερμηνείες να απαγορεύει, να διαλύει και να επιβάλει ποινικές κυρώσεις για  τις διαδηλώσεις των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και ιδιώνυμο αδίκημα για όσους και όσες συμμετέχουν σε «απαγορευμένη» διαδήλωση, με την ποινή φυλάκισης να φτάνει μέχρι το 1 έτος.

Η κυβέρνηση προκειμένου να εκφοβίσει και να κάμψει κάθε πρωτοβουλία μαζικής κινητοποίησης και δράσης υποχρεώνει να ορίζεται «οργανωτής» κάθε συνάθροισης που αναλαμβάνει τις  αστικές ευθύνες, «συνεργάζεται με την αστυνομία», αλλά και «αστυνομικός διαμεσολαβητής». Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση γνωστοποίησης στην αστυνομία 48 ώρες νωρίτερα των λεπτομερειών της διαδήλωσης  προκειμένου να αποφευχθεί η  απαγόρευση της κινητοποίησης από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο σχεδιασμός του περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και της κοινωνικής αντίδρασης αποτελεί διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και στοιχείο του πυρήνα της αντίληψής της σημερινής κυβέρνησης που βρήκε την κατάλληλη, χρονικά, ευκαιρία να προχωρήσει σε μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία εν μέσω πανδημικής κρίσης. Τακτική επιλογή της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει καμία διαφορετική φωνή και αντίδραση, καμία συλλογική κινηματική διαδικασία, κανένας που να αντιστέκεται στις εφαρμοζόμενες πολιτικές της επιλογές.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η αντίδρασή μας χρειάζεται να είναι σθεναρή. Ο αφοπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος διευκολύνει την εκάστοτε εξουσία στη λήψη μέτρων κατά των εργαζομένων και στην περιστολή των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Οι αγώνες μας ήταν το μέσο για την εξασφάλιση καλύτερων όρων ζωής και εργασίας και είναι ζωτικής αξίας η διασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής τους. Η αντεργατική εμμονή της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει.. Οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της θα μας βρουν απέναντι με δυναμικό και μαχητικό τρόπο.

Την άδεια για τις δημόσιες συναθροίσεις τη δίνει η δημοκρατία και όχι η αστυνομία.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ καλούμε τους πολίτες της Ξάνθης την Πέμπτη 9/7, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία σε μαζική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο των συναθροίσεων .

Σ.Ε.Κ. Ξάνθης

Διαδηλώνουμε την Πέμπτη 9 Ιούλη στις 7μμ στην Κεντρική Πλατεία

Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί για ψήφιση τις επόμενες μέρες το αντιδραστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» το οποίο επιδιώκει να απαγορεύσει το δικαίωμα στη διαδήλωση που κατακτήθηκε με αγώνες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είδε το δυνάμωμα των εργατικών αντιστάσεων να ξεδιπλώνεται ακόμη και μέσα στην περίοδο της καραντίνας. Με τους Υγειονομικούς να ανοίγουν τον δρόμο για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους, και μαζί τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς ενάντια στο νομοσχέδιο της Κεραμέως που διαλύει την Δημόσια Παιδεία. Είδε τις κινητοποιήσεις του Επισιτισμού, των Καλλιτεχνών, της ΛΑΡΚΟ. Τα τεράστια συλλαλητήρια ενάντια στον Ρατσισμό, τα συλλαλητήρια αλληλεγγύης στους εξεγερμένους στις ΗΠΑ και ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο Μητσοτάκης και η άρχουσα τάξη καταλαβαίνουν ότι έχουν μπροστά τους, την μαζική αντίσταση της εργατικής τάξης και της νεολαίας σε όλες τις αντιδραστικές τους επιθέσεις και απέναντι σε αυτόν τον φόβο έχουν την αυταπάτη ότι θα τους προστατεύσει το νομοσχέδιο που κατεβάζουν.

Δεν θα τους περάσει.

Όπως δεν έχουν καταφέρει με όλους τους νόμους που ψήφισαν ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, να σταματήσουν τις εργατικές απεργίες και διεκδικήσεις, όπως δεν έχουν καταφέρει με τους νόμους για την αφισοκόλληση να σταματήσουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, έτσι και τώρα θα πάρουν την απάντηση από το μαζικό κίνημα.

Απαντάμε μαζικά στο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη με την απαίτηση τα Συνδικάτα να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις για να μην ψηφιστεί.

Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να τσακίσουμε και στην πράξη τις αντιδραστικές αυτές επιλογές.

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα του ΠΑΜε στην απεργία της Πέμπτης

Super User

Κάλεσμα της ΑντΑρΣυΑ Ξάνθης

Super User

Νέο κάλεσμα του ΠΑΜε Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies