INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ανακοινώσεις φορέων της Ξάνθης για το Πολυτεχνείο

Παραθέτουμε ανακοινώσεις φορέων της Ξάνθης για τον φετινό “εορτασμό” της επετείου του Πολυτεχνείου (παρατίθενται αυτούσιες):

Απόφαση Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης

Η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλούμενη την πανδημία και την υγειονομική κρίση έρχεται να απαγορεύσει τις φετινές διαδικασίες του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με ξεκάθαρη στόχευση να επιφέρει ένα πλήγμα προς τα εργαζόμενα στρώματα και την νεολαία. Η επίκληση στην υγειονομική κρίση είναι ξακάθαρα προσχηματική καθώς η κυβέρνηση φέρει εγκληματικές ευθύνες για το πως διαμορφώνεται η υγειονομική κατάσταση μέσα από την συγκεκριμένη διαχείριση όλο το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενίσχυσε το σύστημα υγείας με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, όχι μόνο δεν ενίσχυσε τις υπάρχουσες υποδομές για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος αλλά αντίθετα επέλεξε να ενισχύσει τα ΜΜΕ για την ανάδειξη της επικοινωνιακής της πολιτικής.

Το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν υπό τα κελεύσματα του τουριστικού κεφαλαίου και των αεροπορικών εταιριών χωρίς κανένα υγειονομικό κριτήριο με βασικό γνώμονα το κέρδος, η διαχείριση του ανοίγματος των σχολείων και η στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τους κλειστούς χώρους ειδικότερα τα ΜΜΜ και την παντελή έλλειψη των αναγκαίων μέτρων για τον  περιορισμό του συγχρωτισμού είναι αυτή που οδήγησε στην έξαρση των κρουσμάτων και στο όριο του το υγειονομικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή που δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει νομοσχέδιο-έκτρωμα που θα έρθει να βάλει σε γύψο εργατικά δικαιώματα και διεκδικήσεις αξιοποιώντας το lockdown.Έρχεται ταυτόχρονα να εντείνει την καταστολή απέναντι στον λαό και στην νεολαία προκειμένου να καμφτούν οι αντιδράσεις του λαϊκού κινήματος. Χτυπώντας σκληρά τις κινητοποιήσεις εργαζομένων πρώτης γραμμής, των μαθητών και των φοιτητών.Eν μέσω πανδημίας, με τις βάσεις εισαγωγής και την τράπεζα θεμάτων δυσκολεύει ηπρόσβαση στην τριτοβάθμια για τους μαθητές, ενώ η Κεραμέως προωθεί τις διαγραφές φοιτητών. Σήμερα χιλιάδες σπουδαστές βιώνουν τον αποκλεισμό από το φιάσκο της τηλε-εκπαίδευσης καθώς και την αφαίρεση του συλλογικού χώρου δράσης τους.Από την άλλη, λίγες μέρες πριν το Πολυτεχνείο, εξαγγέλλουν μέτρα για τα πανεπιστήμια που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές εποχές του τόπου μας, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία και το facecontrolστις σχολές, με σκοπό να αποστειρώσει πλήρως το πανεπιστήμιο από τις αγωνιστικές και διεκδικητικές πρακτικές του φοιτητικού και εργατικού κινήματος.

Είναι προσβολή ο αγαπημένος του FBI Χρυσοΐδης να αναφέρεται στο Πολυτεχνείο σαν εθνική γιορτούλα που με το έτσι θέλω ακυρώνεται. Η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου είναι το απόγειο της συνεχώς εντεινόμενης πολιτικής της καταστολής και της τρομοκρατίας. Αποτελεί χρόνια επιδίωξη τόσο των καθαρά φασιστικών, όσο και των «ήπιων» εκφάνσεων του συστήματος. Έρχεται να επισφραγίσει την συνεχώς εντεινόμενη καταστολή που δέχεται ιδίως η νεολαία. Aπό την ψήφιση του νόμου για τις διαδηλώσεις έως τα ντου των ΜΑΤ στις πλατείες από την κρατική παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα εως και την κατάργηση του ασύλου, το συμπέρασμα είναι ένα: το σάπιο σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης μπορεί να απαντήσει μόνο με ξύλο στις αγωνίες μας!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δηλώνουν απερίφραστα πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω μπροστά στις απειλές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης για την απαγόρευση της πορείας και τις εκδηλώσεις τιμής και αγώνα για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η συλλογική μνήμη του λαού και της νεολαίας δεν διαγράφεται.

Ιδιαίτερα στο σήμερα που πυκνώνουν τα μαύρα σύνεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Σε αυτά τα πλαίσια, σε πλήρη σύμπνοια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ και το λοιπό πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης επιλέγει να «τζογάρει» στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό πραγματοποιώντας όλα τα θελήματα των ΗΠΑ και ΕΕ. Η χώρα έχει μετατραπεί σε τεράστια πολεμική αμερικανονατοϊκή βάση ενώ ανοικτά πλέον γίνεται λόγος για την πιο άμεση εμπλοκή της χώρας στα ενεργά πολεμικά μέτωπα. Ο ανταγωνισμός ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης για το ποιος θα είναι ο ευνοημένος στην περιοχή,έχει βαρέσει κόκκινο. Σκορπά το μίσος και τον εθνικισμό ενάντια στον γείτονα λαό και την «εθνική ομοψυχία» με τους εκμεταλλευτές μας, που είναι οι πρώτοι που θα μας θυσιάσουν στον βωμό των συμφερόντων τους. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση σπεύδει να αυξήσει τη στρατιωτική θητεία και να την κάνει υποχρεωτική από τα 18: για να έχει αρκετό κρέας να ταΐσει τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, αλλά και να μας μάθει την υποταγή στα σχέδια των από πάνω από νωρίς.

Σήμερα το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.  Οι φοιτητές στο πλάι των εργαζομένων θα αγωνιστούν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους ενάντια στα αντί-λαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ενάντια στην όξυνση της καταστολής, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και στο ΝΑΤΟ. Είναι καθήκον του λαού και της νεολαίας να δώσει το βροντερό παρών στις 17 Νοέμβρη και μέσα από την μαζική του παρουσία να θέσει ανάχωμα στα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, να ενισχύσει τηνπαλλαϊκή αντι-ιμπεριαλιστική/αντι-φαστιστική διαδήλωση του Πολυτεχνείου.

Με συνελεύσεις, καταλήψεις, με πορείες και αγώνα παλεύουμε:

         Για ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ-ΖΩΗ

         Για να φύγουν από τη χώρα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ΒΑΣΕΙΣ

         Για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ και ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Καλούμε σε συγκέντρωση του ΣΟΦΞ την Τρίτη 17/11 στην κεντρική πλατεία στις 17:00 ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.Καλλούμε σωματεία, συλλόγους, φορείς, εργαζομένους, μαθητές να μαζικοποιήσουν την κινητοποίηση του Σ.Φ.Ξ. και να ενισχύσουν την προσπάθεια διεξαγωγής πορείας στους δρόμους της πόλης.

Πολιτικοί φορείς

Ο λαός και η νεολαία θα τιμήσουν και φέτος το Πολυτεχνείο

παλεύοντας για Ψωμί-Υγεία-Παιδεία-Ελευθερία.

Συγκέντρωση – Διαδήλωση. Τρίτη 17 Νοέμβρη, 

5:00 μ.μ. Κεντρική Πλατεία

Η απαγόρευση των εκδηλώσεων και της πορείας του Πολυτεχνείου, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δεν θα περάσει!

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. κλιμακώνει, εν μέσω πανδημίας, την επίθεση στους εργαζόμενους/ες και τη νεολαία με το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, τους πλειστηριασμούς, την επίθεση στην εκπαίδευση, την αναβίωση του “σπουδαστικού” της ασφάλειας με ειδικό αστυνομικό σώμα στα πανεπιστήμια και τη συνεχή καταστολή, θέλει να απαγορεύσει τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διευρύνοντας την κατασταλτική και αντιδημοκρατική επέλαση.

Με την θεωρία της ατομικής ευθύνης και τη στοχοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων (όπως τη μεγαλειώδη αντιφασιστική συγκέντρωση στις 07/10) επιδιώκει να γλυτώσει από τις ευθύνες για την εγκληματική της πολιτική τόσους μήνες που άφησε τον λαό έκθετο στην πανδημία. Ενώ ολόκληρες κοινωνικές κατηγορίες, όπως η νεολαία μπαίνουν στο στόχαστρο. Δεν θα τους περάσει!

Τιμάμε την εξέγερση και τους νεκρούς μας στο Πολυτεχνείο και διαδηλώνουμε και φέτος στις 17 του Νοέμβρη, σαν ένα νέο μεγάλο βήμα, στην πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών μας.

Ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τον ιμπεριαλισμό και την πολιτική των ΗΠΑ-Ε.Ε. που κλιμακώνουν τις επεμβάσεις τους στην περιοχή, τους κινδύνους πολέμου που εντείνονται και μας απειλούν, το φασισμό και τον εθνικισμό.

Καλούμε τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, να αγνοήσουμε τις κυβερνητικές απειλές και να δώσουμε στο φετινό Πολυτεχνείο το αγωνιστικό ανατρεπτικό περιεχόμενο που του αξίζει!

Δεν επιδιώκουμε να δώσουμε διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στην κυβέρνηση και το σύστημα. Το μαχόμενο λαϊκό κίνημα, αγωνιζόμενο για τη ζωή, ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης που αδιαφορεί για την υγεία του λαού, ξέρει να αγωνίζεται και συγχρόνως να προστατεύει και να προστατεύεται από τον κορωνοϊό. Ο ίδιος ο λαός στις μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος το απέδειξε αυτό. Τα ατομικά μέτρα αυτοπροστασίας και της προστασίας του διπλανού μας, της μάσκας και των αποστάσεων είναι αυτονόητα.

Μαζί με τα εμβληματικά συνθήματα του Πολυτεχνείου του 1973 «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», υψώνουμε στην πρώτη γραμμή το αίτημα για Υγεία για όλο το λαό.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!

Καλούμε συλλόγους, σωματεία, φορείς, εργαζόμενους και εργαζόμενες, νέους και νέες να μαζικοποιήσουν τη

Συγκέντρωση – Διαδήλωση, την Τρίτη 17 Νοέμβρη, στις 5:00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Εκπ/κών Πρωτοβάθμιας

ΑΡΑΝ

ΚΚΕ(μ-λ)

ΣΕΚ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

Πέλοτο Ξάνθης

Και φέτος η 17 Νοέμβρη θα μας βρει στον δρόμο*, γιατί μόνο αν οργανωθούμε και αντισταθούμε συλλογικά, μπορούμε να ελπίζουμε…

Προσυγκέντρωση 15:00 ΠΡΟΚΑΤ

*τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα αυτοπροστασίας.

Άλλοι φορείς

47 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ την ΕΞΕΓΕΡΣΗ του ΝΟΕΜΒΡΗ του 1973

Τα συνθήματα  «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΞΩ οι ΗΠΑ – ΕΞΩ το ΝΑΤΟ»

παραμένουν επίκαιρα

Συμμετέχουμε στη συμβολική εκδήλωση για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973

την Τρίτη 17 Νοέμβρη στην πλατεία Ελευθερίας παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας

Τιμάμε τους νέους και τους εργαζόμενους που ξεπερνώντας τον φόβο και αψηφώντας την τρομοκρατία, την αστυνομική βία και καταστολή, όρθωσαν το ανάστημά τους στα όργανα της στρατιωτικής Χούντας, παλεύοντας για την Ελευθερία τους, για μόρφωση, ψωμί, δουλειά, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό και τον τόπο μας.

Η πολιτική που υπηρετεί η κυβέρνηση λογαριάζοντας τη ζωή μας με το «πόσο κοστίζει»,   μας έχει φέρει σε αδιέξοδο, η οργή μας συσσωρεύεται. Φοβούνται την απάντηση του λαού, της νεολαίας, γι’ αυτό παίρνουν τα μέτρα τους! Γι’ αυτό, εξαπολύουν λυσσασμένη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων, συκοφαντούν τους αγώνες μας, αξιοποιούν γνωστές προβοκατόρικες εχθρικές ομάδες για να περάσουν τα πιο αντιδραστικά τους σχέδια.

Νομίζουν ότι με την απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου, με τα μέτρα αυταρχισμού στα πανεπιστήμια, τον νέο συνδικαλιστικό νόμο για τα εργατικά σωματεία θα μας κάνουν να σωπάσουμε… Είναι γελασμένοι!

Έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας, προστασία που απαιτεί εκτός από τα ατομικά μέτρα, να πάρουν επιτέλους η κυβέρνηση και το κράτος τις ευθύνες τους! Να κάνουν πράξη τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα υγειονομικών, εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας διδάσκει…

… ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ‘’φώτισε’’ και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Όποια και εάν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων κάθε φορά, όσο «δεδομένοι» να μοιάζουν οι νόμοι και συμφωνίες τους, όσο ισχυρές και να φαίνονται οι συμμαχίες τους η δύναμη του λαού είναι αυτή  μπορεί να τα κάνει κουρελόχαρτο. Η λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!  

… η υπεράσπιση της ζωής, της υγείας, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού, του εργατικού-λαϊκού κινήματος, των εργατικών σωματείων. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. 

…ειρήνη, η ασφάλεια, η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες μας. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου ‘’Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω οι ΗΠΑ’’ το κρατάμε ανεξίτηλο στον αγώνα μας ενάντια στην  εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό στους λαούς όλου του κόσμου. Το σύνθημα αυτό το γράφουμε ξανά και ξανά στις πύλες του Πολυτεχνείου όσο και εάν ενοχλεί τη κυβέρνηση, το ΣΥΡΙΖΑ,  δημοτικές αρχές όλους όσους  πίνουν νερό στο όνομα των δολοφόνων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.  Όλοι μαζί καλλιεργούν τον εφησυχασμό μπροστά στα επικίνδυνα γεγονότα που μπλέκεται η χώρα μας, θέλουν να μας κάνουν να λέμε «ευχαριστώ» σε αυτούς που εξοντώνουν λαούς, να μας πείσουν οι  «συμμαχίες»  τους δήθεν θα μας προστατέψουν.  ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ δεν μας προστατεύουν, δίνουν αέρα στα πανιά στην εντεινόμενη προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης. Ματώνουν τους λαούς στο μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των αγορών για τα κέρδη των λίγων., σε Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ και παντού, όσους προέδρους και αν αλλάξουν. Μας προκαλεί ανησυχία η περαιτέρω εμπλοκή στην περιοχή μας με την πρόσφατη κοινή άσκηση με Αμερικάνους στο Πετροχώρι, τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, την άμεση παρέμβαση της αμερικάνικης πρεσβείας μέσω του xanthitechlab. 

…οι φοιτητές υπερασπίστηκαν τους συλλόγους τους, το δικαίωμά τους στον αγώνα και τη διεκδίκηση κόντρα στην προσπάθεια της δικτατορίας να παρέμβει στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. Έφτιαξαν τη δική τους Αντι- ΕΦΕΕ κόντρα στην ΕΦΕΕ των διορισμένων εκπροσώπων της χούντας. Βρήκαν, σε συνθήκες σκληρών διώξεων, τους τρόπους να συζητούν, να οργανώνουν την απάντησή τους. Σήμερα, που κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους θέλουν να περάσουν νέο αντεργατικό νόμο που θα χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία και τον ίδιο τον συνδικαλισμό θα μας βρουν απέναντί τους.

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης

Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνείου Ξάνθης

Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης

Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης

Παράρτημα Ξάνθης ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ

Σχετικά άρθρα

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Super User

Εκδήλωση Κ.Κ.Ε.-Κ.Ν.Ε. για το Πολυτεχνείο

Super User

Ανακοίνωση του ΣυΡιζΑ για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies