INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Ανατροπές σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις λόγω πανδημίας

Με μειώσεις μισθών και αλλαγές στον τρόπο εργασίας (εργασία από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία, αύξηση της μερικής απασχόλησης) απειλούνται 1.700.000 εργαζόμενοι, ενώ εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία καθώς σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις ο αριθμός των νέων ανέργων θα ξεπεράσει τις 390.000.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις στο κλάδο της εστίασης βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, βλέποντας τον τζίρο την πρώτη ημέρα λειτουργίας να υποχωρεί μέχρι και 95%.

Οι προβλέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το πλήγμα του κορωνοϊου στην αγορά εργασίας είναι ζοφερές, καθώς σε ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία επισημαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων που θα επηρεαστούν άμεσα η έμμεσα ανέρχεται σε 1.729.200. Στη μελέτη γίνεται λόγος για φαύλο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας – απασχόλησης – εισοδήματος – ζήτησης – οικονομικής δραστηριότητας και αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στη νέα πραγματικότητα οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται λιγότερο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τον περιορισμένο αριθμό πελατών. Κατά συνέπεια θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και θα απολύσουν προσωπικό, αφού δεν θα έχουν τον κύκλο εργασιών που είχαν. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ειδικά στις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του θεάματος και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, θα είναι ιδιαίτερα έντονη μέχρι και τον χειμώνα.
  • Εκτός από τις άμεσα διαφαινόμενες επιπτώσεις στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας με αλλαγές που αφορούν στον τρόπο εργασίας (εκ περιτροπής, εργασία από το σπίτι, αύξηση της μερικής απασχόλησης) αλλά και το είδος των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας που θα αφορά άτομα που εργάζονται από το σπίτι και οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθίστανται δυσκολότεροι μέχρι και αδύνατοι. Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων θα συμπαρασύρει και το ύψος των μισθών και άλλων παροχών.

Οι επιπτώσεις από την πανδημία επηρεάζουν άμεσα τους απασχολούμενους στο «χονδρικό και λιανικό εμπόριο» και στις «δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης» (1.089.400 άτομα). Επιπρόσθετα επηρεάζονται άμεσα οι 204.800 άτομα στον κλάδο των «μεταφορών και αποθήκευσης» και 55.500 άτομα στον κλάδο «τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία». Έμμεσες επιπτώσεις από την πανδημία αφορούν σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο της μεταποίησης (379.900 άτομα).

Αν υποθέσουμε ότι το 25% των απασχολουμένων στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές απολύονται (231.800 άτομα), το 15% από αυτούς που ασκούν επιστημονικά και καλλιτεχνικά επαγγέλματα (68.200 άτομα), το 20% από αυτούς που εργάζονται ως υπάλληλοι γραφείου (90.900 άτομα), τότε ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί κατά 390.900 άτομα.

Ο αριθμός των απολυμένων από επιχειρήσεις κλάδων που η δραστηριότητά τους πλήττεται θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του εθνικού εισοδήματος και κατ’ επέκταση μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες και της αντίστοιχης προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών.

Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε ότι με βάση το σενάριο για ύφεση 12%, η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2020 θα φθάσει στο 22,1%, πράγμα που σημαίνει απώλεια περίπου 340.000 θέσεων εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι θα κυριαρχήσουν η μερική ανεργία και η εκ περιτροπής εργασία που οδηγούν αυτόματα σε απώλειες αποδοχών.

Σχετικά άρθρα

Παράταση προθεσμίας στις αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς

Super User

Βαλκανικοί μισθοί, εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι

Super User

Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies