INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ανοιχτή επιστολή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης

  • Προς: Αξιότιμο πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, υπουργό Υγείας Βασίλειο Κικίλια, υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, Εθνική Αρχή Διαφάνειας
  • Κοινοποίηση: Κοινοβουλευτικά κόμματα, διοικητή 4ης Υ.Π.Ε. Δημήτριο Τσαλικάκη, διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης Έλενα Ροφαέλα, Γ.Σ. και Ε.Ε. Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Θέμα: “Ο αποκλεισμός εργαζομένων του Γ.Ν .Ξάνθης από τις άδειες ειδικού σκοπού”

Σχετικά: α) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (ΦΕΚ 55/Α΄/11-03-2020) β) Το υπ’ αριθμό Γ4β/ΓΠ/οικ. 18449 έγγραφο του υπουργείου Υγείας – Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας με θέμα «Διευκρινίσεις για την έγκριση χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού».

Μετά τις αλλεπάλληλες αναφορές συναδέλφων εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, οφείλουμε να ζητήσουμε την παρέμβασή σας ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η διοικήτρια του Γ.Ν.Ξ. περιπτώσεις εργαζομένων που ανήκουν στην ευαίσθητη και ευπαθή κοινωνική ομάδα των μονογονεϊκών οικογενειών και δη των διαζευγμένων.

Μετά από εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής του Ε.Ο.Δ.Υ., η κυβέρνηση σας αναδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά έλαβε άμεσα μία σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε αυτή την απρόβλεπτή και δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, σημαντική και ουσιαστική είναι και η υπεύθυνη στάση των πολιτικών κομμάτων με σκοπό να προστατευθεί η ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η αναμενόμενη αύτη στάση και σε περιπτώσεις που αφορούν εργαζόμενους του νοσοκομείου Ξάνθης.

Η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έδειξε διάθεση να καταλάβει τη μειονεκτική θέση που βρίσκονται οι διαζευγμένοι (γυναίκες και άνδρες) συνάδελφοί μας, αγνοώντας τόσο γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όσο και υπουργικές εγκυκλίους και αποφάσεις και αυθαιρέτως και αυτοβούλως δεν τους αναγνωρίζει ως μονογονεϊκές οικογένειες. Παρ’ όλο που η ελληνική πολιτεία έχει φροντίσει να λύσει τέτοιου είδους θέματα, τόσο μέσω επίσημων εγκυκλίων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, αποφάσεων των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης και Παιδείας και Θρησκευμάτων, όσο και διά μέσω της υπ’ αριθμό 205/2019 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους (“Καθορισμός του περιεχομένου των εννοιών του μονογονέα, του πολύτεκνου και του τρίτεκνου γονέα, οι οποίοι δικαιούνται αυξημένο αριθμό ημερών αδείας σε περίπτωση ασθένειας ανηλίκου τέκνου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007).

Θεωρούμε ότι η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Ξάνθης είναι αντίθετη με τη βούληση και την άποψη του νομοθέτη της Π.Ν.Π. 55, ο οποίος έχει θεσπίσει τις ανάλογες διατάξεις με σκοπό να εξασφαλίσει την φροντίδα των ανηλίκων τέκνων που ζουν με έναν τουλάχιστον γονέα και στην περίπτωση που πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, από τον γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια αυτών. Έτσι, μέλημα του νομοθέτη είναι η ασφάλεια και όχι η τιμωρία των συναδέλφων που ως διαζευγμένοι έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους. Μέσα από αυτή την άνιση μεταχείριση των συναδέλφων, οδηγούνται σε απελπιστικές καταστάσεις μην έχοντας πού να εμπιστευτούν τα τέκνα τους. Οι ίδιες, ούσες εργαζόμενες σε φορέα υγείας, ανήκουν σε ομάδα που φέρει υψηλό κίνδυνο, με αποτέλεσμα να μην δύνανται να εξεύρουν ακόμη και τρίτα πρόσωπα ώστε να προσέξουν τα τέκνα τους. Αυτό φυσικά οδηγεί τόσο στην οικονομική όσο και στην ηθική εξουθένωση των συναδέλφων. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η πολιτεία μέσω των θεσμών της και των ορισμένων κρατικών οργάνων της, θα έπρεπε να διευκολύνει το έργο των καθημερινών ηρώων και ηρωίδων στων οποίων τα χέρια ανήκει μεγάλο μερίδιο της φροντίδας και της προάσπισης της υγείας μας. Ευρισκόμενοι αυτοί οι άνθρωποι σε ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα, καταπιέζονται κατάφωρα ψυχολογικά, υφιστάμενοι ανυπολόγιστη ηθική βλάβη.

Καλούμε τον πρωθυπουργό της χώρας μας, ο οποίος έχει δείξει την ευαισθησία του σε τέτοιου είδους θέματα, καθώς επίσης τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, να παρέμβουν άμεσα και να δώσουν λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον ευαίσθητο και ακριτικό νομό μας. Οι συναδέλφισσες που μόνες τους μεγαλώνουν τα ανήλικα παιδιά τους, θα πρέπει άμεσα να νιώσουν ότι η πολιτεία δεν τις αγνοεί αλλά τις θωρακίζει με τα μέτρα της και αυτές. Οι διαζευγμένοι (άνδρες και γυναίκες) που έχουν την αποκλειστική επιμέλεια των τέκνων τους, ανήκουν στις μονογονεϊκές οικογένειες και πρέπει άμεσα να αισθανθούν την πολιτεία δίπλα τους.

Μετά τιμής και εκτίμησης

για την Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης

ο πρόεδρος Χαράλαμπος Ευστρατίου

Σχετικά άρθρα

Για την απεργία της Πέμπτης στην Ξάνθη

Super User

Προβολή και bar στη “Ρωγμή”

Super User

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies