Λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης του έργου, η Βουλγαρία υπαναχωρεί από συμφωνία με την εταιρεία «Westinghouse Electric» για την κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα στον σταθμό του Κοζλοντούι. «Αδυνατούμε να τηρήσουμε τη συμφωνία» ανακοίνωσε στη βουλή ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, αναφερόμενος στο συμβόλαιο των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η συμφωνία για το έργο, η οποία θα περιόριζε την εξάρτηση της Βουλγαρίας από το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά καύσιμα της Ρωσίας, είχε υπογραφεί βιαστικά από την προηγούμενη, σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας λίγο πριν από την παραίτησή της τον περασμένο Ιούλιο. Το σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή ενός αντιδραστήρα της σειράς AP-1000 με ισχύ 1.100 megawatt, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πριν από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, η Βουλγαρία υποχρεώθηκε να κλείσει για λόγους ασφάλειας τέσσερις σοβιετικούς αντιδραστήρες του Κοζλοντούι, ισχύος 440 MW o καθένας. Το κλείσιμό τους είχε οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στον σταθμό του Κοζλοντούι, 200 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σόφιας, λειτουργούν σήμερα μόνο δύο μονάδες των 1.000 MW.
Η «Westinghouse», θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου «Toshiba», σκόπευε αρχικά να αποκτήσει μερίδιο 30% στον σταθμό του Κοζλοντούι, ωστόσο τα βουλγαρικά μέσα αναφέρουν ότι η εταιρεία αρνείται πλέον να προχωρήσει σε επενδύσεις.
Είναι η δεύτερη φορά που η Σόφια ακυρώνει σχέδια για νέους αντιδραστήρες. Το 2012, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κατασκευή δύο ρωσικών μονάδων VVER των 1.000 MW στο σχεδιαζόμενο σταθμό του Μπελένε στα βόρεια της χώρας.
πηγή: Βήμα