Για δέκατη χρονιά διοργανώνεται το φεστιβάλ της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Κομοτηνής, που ξεκινά την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 16 του μήνα. Παραθέτουμε την ανακοίνωση των διοργανωτών και το πρόγραμμα του πενθημέρου:
Ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση ανέκαθεν αντιλαμβανόμασταν τα φεστιβάλ μας, όχι σαν ένα ακόμη μέσο προπαγάνδισης των θέσεών μας, αλλά ως μια διαδικασία εξόδου από την κανονικότητα της εξατομίκευσης και της πνευματικής-συναισθηματικής αποχαύνωσης που κυριαρχεί σήμερα. Ως μια διαδικασία απελευθερωτική, έντονη, συλλογική, προεικόνιση της καθημερινότητας που θέλουμε να ζήσουμε μ’ αλληλεγγύη, αυτονομία, αξιοπρέπεια. Ως μία στιγμή απόλυτης διανοητικής και συναισθηματικής έκφρασης, δημιουργίας, εσωτερικής και εξωτερικής έντασης.
Γι αυτούς τους λόγους και όχι για την τιμή των όπλων ή την παράδοση, βρισκόμαστε ακόμη εδώ ύστερα από δέκα χρόνια, έχοντας τη χαρά να διοργανώνουμε το 10ο φεστιβάλ μας, με όρους πρωτοφανείς για μία συλλογικότητα της επαρχίας. Δοκιμάζουμε τα όριά μας, αξιοποιώντας όλες τις παρακαταθήκες που μας άφησε ο θεσμός ανά τα χρόνια, συντρόφους, φίλους, πολιτικά συμπεράσματα, αλλά και το σύνολο της πολιτικής και κοινωνικής μας δραστηριοποίησης στην Κομοτηνή και πέρα από αυτήν. Δέκα χρόνια στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις και πόρους, στη δική μας έμπνευση, αναλογιζόμενοι πάντα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της πόλης στην οποία παρεμβαίνουμε. Αναζητούμε λοιπόν, για ακόμη μια φορά το διάλογο, τη διάδραση και τους δεσμούς με την τοπική κοινωνία, σε αυτό το πενθήμερο «ταξίδι» που θα ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή.
Συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου
- Το φεστιβάλ ξεκινάει στις 16:30 το απόγευμα στο Adelante με την προβολή της ταινίας «Duvar» (το τείχος), του σκηνοθέτη Yilmaz Guney, που αφορά τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και μεγαλώνουν, ορισμένοι έφηβοι σε φυλακή της Τουρκίας. Η ταινία ήταν απαγορευμένη στο τουρκικό κράτος για 17 χρόνια. Στη συνέχεια στον ίδιο χώρο στις 19:00 ακολουθεί η εκδήλωση «Όψεις του σύγχρονου ολοκληρωτισμού: φυλακές υψίστης ασφαλείας». Το πρώτο σύγχρονο ελληνικό γκουαντανάμο, ή αλλιώς φυλακή τύπου Γ, είναι προγραμματισμένο από το ελληνικό κράτος να χτιστεί στο Δομοκό. Η εκδήλωση θα αφιερωθεί στην παρουσίαση και κριτική του σχεδίου, στην εμπειρία από τέτοιου είδους φυλακές στο εξωτερικό, στους τρόπους αντίστασης, αλλά και γενικότερα ανάλυση της έννοιας του σωφρονισμού σήμερα, όπως επίσης και σε ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης. Ομιλητές θα είναι ο Νώντας Σκυφτούλης, μέλος πρωτοβουλίας ενάντια στις φυλακές τύπου Γ από την Αθήνα, ο Νίκος Κουλούρης καθηγητής στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο, Κούρδος σύντροφος που έχει φυλακιστεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, η Ντίνα Κάτσια, δικηγόρος, ενώ θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κρατούμενο πρώην απεργό πείνας Σπύρο Σρατούλη.
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου
- Ο αγώνας του κουρδικού λαού απέναντι στο σκοταδισμό της ISIS και του τουρκικού κράτους στο Κομπανί αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα αντίστασης στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Οι αντιθεσμίσεις, οι λαϊκές συνελεύσεις, η αλληλεγγύη και συνολικότερα ο αυτό-οργανωμένος αγώνας της κουρδικής κοινωνίας, δε θα μπορούσε να μην περιλαμβάνεται στο αντικείμενο ενασχόλησης του φεστιβάλ. Γι’ αυτό το λόγο στις 19:00 στο Adelante θα πραγματοποιηθεί η 2η κατά σειρά εκδήλωση με τίτλο «Αντίσταση στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό: Η μάχη του Κομπανί». Θα μεταφέρουν την εμπειρία τους Τούρκοι σύντροφοι και δημοσιογράφοι που έζησαν από κοντά τα γεγονότα στο Κουρδιστάν. Το βράδυ στις 00:00 στο Adelante θα ακολουθήσει πάρτυ και dj set από τους Anima-βδέλυγμα, hip-hop, drum n’ bass.
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου
- Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ ξεκινάει με ένα ζήτημα που απασχολούσε και προτασσόταν διαχρονικά από τις συνελεύσεις μας, το ζήτημα της αυτοδιαχείρισης. Προς επιβεβαίωσή μας η κοινωνία δείχνει πλέον πως αντιλαμβάνεται την πρόταση της αυτοδιαχείρισης ως μία σοβαρή προοπτική διεξόδου από την κρίση, αλλά και τον καπιταλισμό που γεννάει τις κρίσεις συνολικότερα. Εκατοντάδες είναι τα αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα που έχουν ξεπηδήσει σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒιοΜε στη Θεσσαλονίκη. Ζητούμενο; Η δικτύωση αυτών των εγχειρημάτων και η αλληλοστήριξή τους. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο Adelante, η βιβλιοπαρουσίαση του συλλογικού έργου «αυτοδιαχείριση», με τη συμβολή των εκδόσεων των συναδέλφων, του περιοδικού Βαβυλωνία και τη συμμετοχή ενός εργαζομένου της ΒιοΜε, που θα μιλήσει για το εγχείρημα και την πορεία του αγώνα. Θα ακολουθήσει στις 22:00 η πρώτη συναυλία του φεστιβάλ στο αμφιθέατρο της παλιάς νομικής με ονόματα από την κινηματική hip-hop σκηνή: Still Free, Demolition demo και Samatas,Κ.Π.Ρ, hit n’ rap (vlassis, dtayes, Κάλπικος, Άψινθος), Βδέλυγμα, Jolly Roger ενώ θα υπάρξει και stand-up comedy από τον Αλέξανδρο Τιτκώβ.
Σάββατο 15 Νοεμβρίου
- Το ζήτημα των κοινών (νερό, αέρας, ηλεκτρισμός, πληροφορία) και της διαχείρισής τους έχει ανοίξει ένα πεδίο διαλόγου ανάμεσα στους εξουσιαστές και τους επίδοξους διαχειριστές με το δίλημμα «κρατικό ή ιδιωτικό» να δεσπόζει. Εμείς θεωρούμε πως κρατικό και ιδιωτικό αποτελούν τη διαφορετική όψη του ίδιου νομίσματος και προτάσσουμε την ανοιχτή κοινωνική διαχείριση, με άμεση δημοκρατία, αντί-ιεραρχία και χωρίς την εκμετάλλευση εργαζομένων. Αυτό θα είναι το αντικείμενο της εκδήλωσης του Σαββάτου «Αναμέτρηση με τον παλιό κόσμο, το ζήτημα της διαχείρισης των κοινών», στις 19:00 στο Adelante. Ομιλητές: Γιώργος Λιερός (συγγραφέας), Αλέξανδρος Κιουπκιολής (καθηγητής πολιτικής θεωρίας στο ΑΠΘ), Κώστας Μαριόγλου (κίνηση 136), Γρηγόρης Τσιλιμαντός (Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης). Ακολουθεί η δεύτερη μεγάλη συναυλία του φεστιβάλ στο κεντρικό αμφιθέατρο της παλιάς νομικής στις 22:00 με τους Χαΐνη Δ. Αποστολάκη, Ματούλα Ζαμάνη, Εισβολέα.
Κυριακή 16 Νοεμβρίου
- «Το επίδικο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης μέσα στην κρίση» είναι ο τίτλος της τελευταίας εκδήλωσης του 100υ αντιεξουσιαστικού φεστιβάλ Κομοτηνής, που θα πραγματοποιηθεί στο εργατικό κέντρο Κομοτηνής στις 19.00. Η κρίση πέρα από τη μιζέρια που αναπαράγει, αφήνει το περιθώριο σε καινούργιους ανθρώπους και εγχειρήματα να αναδειχθούν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από το κυρίαρχο και το maistream. Παράλληλα, άνοιξε το πεδίο για έναν διάλογο εποικοδομητικό σχετικά με το ποιος είναι και αν υπάρχει σκοπός στην τέχνη, το αν υπάρχουν όρια στην έκφραση. Ομιλητές: Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, θέατρο δρόμου, Τάσος Σαγρής- Γιάννης Ραουζαίος (Κενό Δίκτυο-θέατρο Εμπρός). Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ κλείνουν με Πάρτυ στο φουαγιέ της παλιάς νομικής στις 23:30.
Δευτέρα 17 Νοεμβρίου
- Κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία της 17 Νοέμβρη με το Μπλοκ της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Κομοτηνής.
Στους χώρους του φεστιβάλ θα υπάρχουν:
- Προϊόντα ΒιοΜε
- Βιβλιοπωλείο
- Δανειστική βιβλιοθήκη
- Έκθεση πολιτικής αφίσας.