INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για τις προληπτικές εξετάσεις

Θέση στο θέμα των υποχρεωτικών προληπτικών εξετάσεων για ορισμένες μορφές καρκίνου, πήρε και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε.

Οι προληπτικές εξετάσεις, σημειώνει η Ε.Α.Ε., έχουν πλεονεκτήματα αλλά συνοδεύονται και από μία σειρά μειονεκτημάτων, όπως είναι τα πρόσθετα κόστη και η ταλαιπωρία εξαιτίας της ανάγκης πρόσθετων ελέγχων στις περιπτώσεις ασαφών ευρημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της προληπτικής μαστογραφίας, η οποία είναι μία από τις δύο εξετάσεις που θεωρούνται ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στα κριτήρια αποτελεσματικότητας της έγκαιρης διάγνωσης. Η προληπτική μαστογραφία σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, αναφέρει η Ε.Α.Ε., συνοδεύεται από ένα ποσοστό ασαφών ευρημάτων στο 30% των εξεταζομένων, γεγονός που οδηγεί στη διεξαγωγή πρόσθετων εξετάσεων ή ακόμα και βιοψιών, αν και τελικά στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων δεν πρόκειται να αναδειχθεί η ύπαρξη καρκίνου. Γι αυτό σημειώνει η Ε.Α.Ε. και η σύγχρονη πρακτική είναι να επικεντρώνεται η προσπάθεια ελέγχου, όπου αυτό είναι εφικτό, σε ομάδες υψηλού κινδύνου και να καθορίζονται με πιο αυστηρά και επιστημονικά κριτήρια τα χρονικά διαστήματα ελέγχου και οι μέθοδοι διάγνωσης.

«Ενώ η ευαισθησία του κ. υπουργού για την πρόληψη του καρκίνου είναι αξιέπαινη, η προσήλωση του στην έγκαιρη διάγνωση και η αγνόηση της πρωτογενούς πρόληψης προκαλεί εντύπωση», τονίζει η Ε.Α.Ε. και σημειώνει ότι η Ελλάδα πάνω από όλα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών, να βάλει τέλος και να ανατρέψει τη συνεχόμενη αύξηση του ποσοστού παχύσαρκων πολιτών της, να μειώσει την ατμοσφαιρική μόλυνση στις μεγάλες πόλεις και σε ορισμένες περιοχές της χώρας, να προάγει την τακτική σωματική δραστηριότητα κ.ο.κ. «Μέτρα γνωστά, αποτελεσματικά και πολύ οικονομικά, με τα οποία μπορεί να μειωθεί σημαντικά η συχνότητα εμφάνισης όχι μόνο του καρκίνου, αλλά και πολλών άλλων χρόνιων μη μολυσματικών ασθενειών» τονίζεται.

Η Ε.Α.Ε. εκτιμά ότι «η πρόθεση να ‘τιμωρούνται’ οικονομικά οι μη υποβαλλόμενοι στον σχεδιαζόμενο τακτικό έλεγχο συμπολίτες μας, εκφράζει περισσότερο την αγανάκτηση του κ. υπουργού για τα ως σήμερα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των ελλήνων σε προληπτικούς ελέγχους, παρά πολιτική επιλογή, γιατί οι πολλές και σοβαρές παρενέργειες ενός τέτοιου μέτρου το καθιστούν εμφανώς μη συμβατό για δημοκρατική χώρα». Η Ε.Α.Ε. επαναλαμβάνει την ανάγκη συνεργασίας με την Πολιτεία και με τις δημόσιες δομές υγείας, με στόχο αφενός τη μείωση των νέων περιπτώσεων καρκίνου και αφετέρου την καλή και έγκαιρη περίθαλψη των ασθενών. Αναφέρει επίσης, ότι στο πλαίσιο της δραστηριότητας της στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης, τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε περισσότερες από 45.000 Ελληνίδες με δυσκολίες πρόσβασης σε διαγνωστικές υπηρεσίες, επειδή κατοικούσαν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές ή ήταν ανασφάλιστες. Το ίδιο ισχύει και για τη δωρεάν παροχή test pap που πραγματοποιούν πολλά από τα 115 παραρτήματα της Ε.Α.Ε. σε όλη τη χώρα (αλλά και για την προληπτική εξέταση δέρματος, προστάτη και για τον έλεγχο αφανούς αιμορραγίας από το κατώτερο πεπτικό).

πηγή: Newsroom Δ.Ο.Λ. με πληροφορίες από Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε.

 

Σχετικά άρθρα

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ.-Θ.

Super User

Μπανανία: Νέο χαστούκι για είκοσι χρόνια αδράνειας!

Super User

«Δεύτερη φορά “αριστερά”» και η διεύθυνση της “νέας” Ε.Ρ.Τ.-ΕΡα έκοψε τη ραδιοφωνική εκπομπή του Δημήτρη Παπαχρήστου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies