INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Απλήρωτοι επιστημονικοί συνεργάτες στα κέντρα κράτησης μεταναστών

«Είμαστε σε οριακή κατάσταση. Αρκετοί συνάδελφοι χρωστούν νοίκια και ζουν με δανεικά» λέει στην «Καθημερινή» ψυχολόγος στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Ορεστιάδα. Τέσσερις μήνες μετά την τοποθέτησή τους στα προαναχωρησιακά κέντρα της χώρας, 250 διερμηνείς, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι παραμένουν απλήρωτοι, αν και οι μισθοί τους καλύπτονται από τους κοινοτικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής.

Το περασμένο Σάββατο, νέα εντολή που στάλθηκε στα κέντρα κράτησης από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ. ζητά την υποβολή νέων δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη Απριλίου για τη ρύθμιση των πληρωμών τους. Εργαζόμενοι που μίλησαν στην «Κ» κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητη γραφειοκρατία» που καθυστερεί την εξόφλησή τους. «Μας ζητούν ακόμη και υπεύθυνη δήλωση ότι ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού που στέλνουμε ανήκει σε εμάς» λέει ψυχολόγος.

Οι συμβάσεις τους λήγουν τον ερχόμενο Ιούνιο. Υπογράφτηκαν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο τοποθετήθηκαν στα πόστα τους (100 διερμηνείς, 75 κοινωνικοί λειτουργοί, 75 ψυχολόγοι) σε Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Ελληνικό, Παρανέστι, Ορεστιάδα, Ξάνθη και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Οι καθαρές απολαβές τους δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ μηνιαίως, αν αφαιρεθεί η εισφορά που πληρώνουν στον Ο.Α.Ε.Ε. «Αυτό το πρόγραμμα είναι πολύπαθο» λέει στην «Κ» διερμηνέας σε κέντρο κράτησης της βόρειας Ελλάδας. «Και πέρυσι υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού και κινδύνευσε ένας συνάδελφός μας να του κάνουν έξωση. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο διοικητής του κέντρου κράτησης και να πείσει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ότι ο ψυχολόγος θα πληρωθεί και θα μπορέσει να τον εξοφλήσει».

Η απασχόληση αυτών των ειδικοτήτων στα προαναχωρησιακά κέντρα ξεκίνησε πιλοτικά το 2010. Επιλέχθηκαν τότε πενήντα άτομα με τρίμηνες συμβάσεις και αμοιβή 3.000 ευρώ τον μήνα. Το προσωπικό ήταν υποχρεωμένο κάθε είκοσι ημέρες να εναλλάσσεται και να περνάει από όλα τα κέντρα της χώρας. Έκτοτε ο αριθμός των συμβασιούχων ψυχολόγων, διερμηνέων και κοινωνικών λειτουργών αυξήθηκε και οι απολαβές τους μειώθηκαν. Το χρονικό διάστημα απασχόλησής τους όμως δεν παρέμεινε σταθερό και δεν ξεπερνούσε σε διάρκεια τους οκτώ μήνες, αφήνοντας για μεγάλες περιόδους τα κέντρα κράτησης χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποιος μετανάστης που γνώριζε αγγλικά αναλάμβανε ρόλο διερμηνέα με τους αστυνομικούς» λέει εργαζόμενος σε κέντρο κράτησης.

Παρά τη σταδιακή αποχώρηση αιτούντων άσυλο και παράτυπων μεταναστών που είχαν συμπληρώσει έξι μήνες εγκλεισμού, τα κέντρα κράτησης δεν άδειασαν. Οι μεταγωγές συνεχίστηκαν. Ενδεικτικά, στην Ορεστιάδα το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των κρατουμένων έχει σταθεροποιηθεί στους 190 από 240 τον περασμένο Φεβρουάριο. «Η σημερινή αβεβαιότητα δημιουργεί προβλήματα και στη δουλειά μας. Όταν δεν νιώθεις ο ίδιος καλά για τα αυτονόητα, πώς μπορείς να προσφέρεις ψυχοκοινωνική στήριξη σε άλλους;» λέει εργαζόμενος.

πηγή: Καθημερινή

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Προκήρυξη διαγωνισμών μυθιστορήματος και θεατρικού έργου

Super User

Επιστολή του Κώστα Σακκά με απαντήσεις στα περί εξαφάνισής του

admin

Η παρουσία της Π.Α.Μ.-Θ. σε τρεις διεθνείς εκθέσεις

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies