INDEXANTHI.GR
Τουρκία

Απογειώνει τον τουρκικό τουρισμό η αδύναμη λίρα

Ακόμη και οι τουρίστες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης το πρόσεξαν. Τον Νοέμβριο η τιμή ενός καπουτσίνο αυξήθηκε από μια μέρα στην άλλη κατά 25%. Ο λόγος για την εκτόξευση της τιμής ήταν ο υψηλός πληθωρισμός στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά για τους τουρίστες οι τιμές στην Τουρκία παραμένουν προσιτές, καθώς η ισοτιμία τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ κατέγραψε πέρυσι σημαντική πτώση. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε περίπου οκτώ τουρκικές λίρες, ενώ σήμερα σε δεκαοκτώ.

Η υποτίμηση του τουρκικού εθνικού νομίσματος είχε ωστόσο θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό. Πριν από την πανδημία ο τουρισμός συνέβαλε στο τουρκικό Α.Ε.Π. με 11% και διασφάλιζε σχεδόν 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τη διεθνή επιχειρηματική ομοσπονδία World Travel and Tourism Council. Η πανδημία γονάτισε τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος ωστόσο κατάφερε κατά τη διάρκεια του 2022 να ανακάμψει. Από τη μια άνοιξαν πάλι οι πτήσεις από και προς την Τουρκία χωρίς στην ουσία περιορισμούς, και από την άλλη η αδύναμη λίρα τόνωσε το ενδιαφέρον πολλών τουριστών να επισκεφθούν την Τουρκία.

«Ο τουρισμός γνώρισε φέτος πρωτοφανή άνοδο, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα» δηλώνει ο ξεναγός και σκηνοθέτης Μουσταφά Εφελτί, ο οποίος διοργανώνει φέτος την μια ξενάγηση μετά την άλλη σε μια προσπάθεια να καλύψει, έστω και εν μέρει, τις οικονομικές ζημιές από την περίοδο της πανδημίας. «Ξεναγήσαμε ακόμα και ομάδες τουριστών από την Λατινική Αμερική. Αυτό είναι ασυνήθιστο για εμάς, ιδίως αυτή την εποχή του χρόνου».

Ανταγωνιστικές οι τιμές παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους

Ο Μουσταφά Εφελτί δηλώνει ότι κύριος λόγος για την έλευση τουριστών ακόμα και από χώρες με σχετικά αδύναμες οικονομίες είναι οι χαμηλές τιμές: «Οι τουρίστες από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία, για παράδειγμα, μπορούν να περάσουν μια εβδομάδα στην Τουρκία για 530 ευρώ. Στο Παρίσι, από την άλλη πλευρά, το ποσό αυτό αρκεί για λίγες μόνο μέρες».

Παρά την εντυπωσιακή αύξηση των τουριστών η πάλαι ποτέ ισχυρή τουρκική τουριστική βιομηχανία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την οικονομική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Για τους Τούρκους η αδύναμη λίρα αποδεικνύεται καταστροφική. Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 85% τον Οκτώβριο. Ειδικοί της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας για τον πληθωρισμό E.N.A.G. στην Τουρκία, τοποθετούν τον ανεπίσημο πληθωρισμό γύρω στο 185%. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του δημοσκοπικού ινστιτούτου «Yöneylem», πάνω από τα δύο τρίτα των Τούρκων δυσκολεύονται να πληρώσουν τα τρόφιμα και το ενοίκιό τους.

Παρά την αύξηση των τιμών λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, οι τιμές για τους τουρίστες στην Τουρκία παραμένουν χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία είναι και θα παραμείνει ένα κλασικός all inclusive προορισμός, σύμφωνα με τον γερμανικό τουριστικό κολοσσό T.U.I. «Η πτώση της τουρκικής λίρας έχει κάνει τη χώρα ακόμα πιο ελκυστική για όσους τουρίστες αναζητούν καλή σχέση ποιότητας-τιμής», λέει ο εκπρόσωπος του tour operator Ευάγγελος Γεωργίου.

Οι Ρώσοι τουρίστες μειώθηκαν λόγω του πολέμου

Τα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022 κατά 27,1% και 17,95 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το 2021, ανακοίνωσε πρόσφατα η τουρκική στατιστική υπηρεσία. Παρ’ όλη την άνοδο ωστόσο τα φετινά τουριστικά έσοδα είναι κατά 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια μειωμένα σε σύγκριση με το 2019.

Η περιοχή της Αττάλειας αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια δημοφιλή προορισμό για Ρώσους τουρίστες, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία αποθάρρυνε πολλούς Ρώσους για διακοπές στην Τουρκία. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος με τις Η.Π.Α. και το Ν.Α.Τ.Ο., διατηρεί όμως ταυτόχρονα καλές σχέσεις με τη Ρωσία, γεγονός που αποτελεί σχοινοβασία. Η χώρα εξαρτάται από τη Ρωσία τόσο στην ενέργεια και το εμπόριο, όσο και τον τουρισμό. Το 2019 ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν σχεδόν 26 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ελίσαβετ Γιόρκ – επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα

Συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία

Super User

Ένα video…

Super User

“Η Τουρκία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και οικονομικής κατάρρευσης”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies