INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Απόφαση-ψήφισμα του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης

Κανένας φοιτητής χωρίς εστία! Κανένας φοιτητής δεν είναι μόνος του!

Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα καλά-καλά η ακαδημαϊκή χρονιά και ο μαραθώνιος για όλους τους φοιτητές που αναζητούν στέγη στον τόπο σπουδών τους έχει ξεκινήσει. Ιδιαίτερα φέτος το να καταφέρεις να πάρεις δωμάτιο στην εστία θεωρείται άθλος, αφού τα διαθέσιμα δωμάτια είναι πλέον ανύπαρκτα. Από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους η φοιτητική μέριμνα άρχισε να παίρνει τηλέφωνα σε 151 οικότροφους για να παραδώσουν τα δωμάτια τους. Αφορά φοιτητές 7ου έτους και όχι μόνο. Βλέπουμε για ακόμα μια φορά να εφαρμόζεται η λογική «να φύγει ο φτωχός για να μπει ο φτωχότερος».

Οι σχολές έχουν ανοίξει και υπάρχουν δεκάδες πρωτοετείς φοιτητές που ετοιμάζονται να κάνουν αίτηση για εστία αλλά και δευτεροετείς που έγιναν δεκτοί ήδη από πέρσι και δεν υπάρχει μισό κενό δωμάτιο! Κάθε χρόνο Κυβέρνηση, Πανεπιστήμιο και ΙΝΕΔΙΒΙΜ επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στη λογική πως για τις τεράστιες ελλείψεις στη στέγαση και στις φοιτητικές παροχές φταίει πάντα κάποια μερίδα φοιτητών. Πότε αυτοί είναι οι άνω του 7ου έτους, πότε οι μη εστιακοί. Αυτό που δεν μας λέει κανείς όμως εμείς το γνωρίζουμε. Ξέρουμε ότι η αλματώδης εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δείχνει όλες τις δυνατότητες για να μπορούμε να ζούμε πολύ καλύτερα, στο ύψος των αναγκών μας.

Δεν θα γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές!

Γνωρίζουμε ότι στον 21ο αιώνα είναι απόλυτα εφικτό να υπάρχουν εστίες για κάθε φοιτητή με ασφαλείς και σύγχρονους όρους διαβίωσης, με πλήρη κάλυψη όλων των φοιτητικών παροχών αποκλειστικά δωρεάν και δημόσια, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες. Ειδικά η είσοδος των εργολάβων στην φοιτητική μέριμνα που αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας της μέριμνας γιατί οι εργολάβοι λειτουργούν προφανώς με βάση το κέρδος, είτε αφορά την στέγαση, είτε την σίτιση, και είναι ένας τρόπος ώστε σε επόμενη φάση το κράτος να πετάει από πάνω του την ευθύνη για τις σπουδές μας μετακυλίοντας το κόστος τους στην πλάτη μας.

Στην Ξάνθη υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί λύση στο οξυμένο πρόβλημα της στέγασης. Για παράδειγμα εδώ και χρόνια βρίσκονται στο κέντρο της πόλης οι παλιές Φοιτητικές Εστίες Γρίμπα, οι οποίες μένουν αναξιοποίητες και μπορούν με κρατική ευθύνη να συντηρηθούν και να ανακαινιστούν για την στέγαση περισσότερων φοιτητών. Γιατί όμως δεν δίνεται έκτακτο κονδύλι για την αξιοποίησή τους; Γιατί δεν δίνονται χρήματα για την ανακαίνηση των δεκάδων δωματίων στις εστίες μας που έχουν κριθεί ακατάλληλα για διαμονή, ώστε να επισκευαστούν και να μπορούν να στεγάσουν τους συμφοιτητές μας;

Δεν δίνονται χρήματα για όσα μας καίνε γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προκάτοχοί της αντιμετωπίζουν τις ανάγκες μας ως κόστος. Όταν πρόκειται όμως για «δώρα σε μεγάλες επιχειρήσεις , σε ισχυρές εταιρίες, για Πανεπιστημιακή Αστυνομία για να καταστέλει την οργανωμένη διεκδίκησή μας μια χαρά βρίσκονται τα κονδύλια.

Είναι εφικτό ακόμη και να νοικιαστούν δωμάτια στην πόλη για όλους τους φοιτητές που περιμένουν δωμάτιο στην εστία, όπως έχουν πετύχει οι σύλλογοι με την οργανωμένη διεκδίκησή τους σε μια σειρά άλλες πόλεις.

Μας λένε συνέχεια ότι δεν είναι ρεαλιστικά αυτά που ζητάμε. Δεν είναι άραγε ρεαλιστικό να μη θέλουμε να ζούμε με ποντίκια και χωρίς ζεστό νερό τον χειμώνα, όπως κάνουν δεκάδες εστιακοί τις τελευταίες βδομάδες, λόγω συνεχών βλαβών και έλλειψης καθαριότητας;

Δεν είναι ρεαλιστικά τελικά για ποιον;

Δεν είναι ‘’ρεαλιστικά’’ για αυτούς που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος κάποιων λίγων, επιχειρηματικών ομίλων, εταιρειών και δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, γιατί δεν τους αποφέρουν κάποιο κέρδος. Είναι αυτοί που αποκλείουν φοιτητές από την σίτιση, με την είσοδο των εργολάβων στις λέσχες μας. Με το άνοιγμα των σχολών βρήκαμε πολλούς συμφοιτητές μας να μην μπορούν να πάρουν φαγητό από την λέσχη, είτε επειδή έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης είτε επειδή είναι πρωτοετείς και δεν έχουν ακόμα τα απαραίτητα πιστοποιητικά σπουδών. Αποκαλυπτικήείναι η στάση που κρατάει η Πρυτανεία στην λέσχη των εστιών, που απαγορεύουν πάλι σε κάθε φοιτητή, μη εστιακό , να σιτιστεί, με την πρόφαση ότι οι μερίδες είναι μόνο για τους εστιακούς. Την ίδια στιγμή ,όμως, βλέπουμε το φαγητό να τελειώνει κάθε μέρα και πιο νωρίς και να μην φτάνει ούτε καν για εμάς!Είναι γνωστή πλέον η τακτική τους, να αποποιούνται κάθε κρατική ευθύνη, για την υποβάθμιση των φοιτητικών μας παροχών, μέσα και από τον διαχωρισμό των φοιτητών σε εστιακούς και μη. Είναι πάγια η τακτική τους να παίζουν πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ Υπουργείου-Πρυτανείας-Ινεδιβιμ για το ποιος είναι υπέυθυνος για την κατάσταση που ζούμε. Η ουσία όμως  είναι ότι η πολιτική που έχουν ακολουθήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, να μετακυλήσουν το κόστος σπουδών στις πλάτες μας, να υποχρηματοδοτούν την Ανώτατη Εκπαίδευση και ειδικά την φοιτητική μέριμνα και να βάζουν από την πίσω πόρτα εργολάβους είναι που γεννά αυτά τα προβλήματα. Και αυτή την πολιτική εφαρμόζει πιστά και το ΔΠΘ .

Την ίδια στιγμή και εν μέσω πανδημίας δεν έχουν φροντίσει καν να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας φοιτητών και προσωπικού, να προσλάβουν επαρκές προσωπικό καθαριότητας στις εστίες ώστε να απολυμένονται τακτικά, να καθαρίζονται, να γίνονται επαναλαμβανόμενα ραπιντ τεστ για όλους.

Μας λένε συνέχεια πως ‘’δεν υπάρχουν λεφτά’’. Η πραγματικότητα όμως μας εξοργίζει.

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική της υποχρηματοδότησης , που έχουν εφαρμόσει η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γιατί την ίδια ώρα που για τις ανάγκες μας “δεν υπάρχει σάλιο”, η κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δίνει 30 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Γιατί ήταν μέσα σε αυτή τη χρονιά που η κυβέρνηση επέλεξε να περάσει νομοσχέδια που ενίσχυαν την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στα Ιδρύματα μας, που θέσπιζαν τα όρια φοίτησης και τις διαγραφές βάζοντας περισσότερα εμπόδια σε όλους εμάς που εργαζόμαστε παράλληλα με τις σπουδές μας.

Δεν θα τους περάσει!

Οι φοιτητές όμως έχουμε εμπειριά. Έχουμε πείρα από τους αγώνες μας μέσα στην πανδημία όταν με την διεκδίκηση μέσα από τον Σύλλογό μας πετύχαμε να συνεχιστεί η σίτιση όταν μας αφήναν χωρίς φαγητό. Έχουμε πείρα από τους μεγάλους αγώνες της προηγούμενης περιόδου που πετύχαμε την καθυστέρηση της εφαρμογής της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και θα συνεχίσουμε! Έχουμε πείρα στην Ξάνθη από τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων για να μείνει ανοιχτή η λέσχη, για να μην πεταχτεί κανείς εστιακός από το δωμάτιό του. Η ελπίδα μας βρίσκεται στην συλλογική μας διεκδίκηση, στην οργανωμένη μας δράση με απειθαρχία στην πολιτική της κυβέρνησης που μας θέλει με σκυμμένο το κεφάλι να δεχόμαστε παθητικά τις εξελίξεις.

Ως εδώ. Δεν θα ανεχτούμε άλλο να μην ζούμε αξιοπρεπώς, όπως μας αρμόζει στον 21ο αιώνα! Απαιτούμε άμεσα:

 • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι ώστε να ενοικιαστούν δωμάτια σε όλους όσους περιμένουν εστία και μέχρι να μπουν σε δωμάτιο.
 • Σύγχρονες εστίες και αναβαθμισμένες υποδομές για όλους
 • Τώρα χρηματοδότηση για να φτιαχτούν τα δωμάτια που είναι ακατάλληλα για χρήση.
 • Έκτακτο κονδύλι για συντήρηση και αξιοποίηση των παλιών Φοιτητικών Εστιών Γρίμπα
 • Να μην μείνει κανένας φοιτητής χωρίς ζεστό νερό και παροχές. Καινούρια πλυντήρια και επισκευή των υπάρχοντων.
 • Απεντόμωση-απολύμανση για τα ποντίκια σε όλα τα κτίρια.
 • Αύξηση των δρομολογίων από και προς την πόλη. Δεν πάει άλλο το αίσχος να είμαστε σαν τις σαρδέλες μέσα στα λεωφορεία σε περίοδο πανδημίας!
 • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας των εστιών ώστε να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις.
 • Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που να πραγματοποιεί δωρεάν ράπιντ τεστ σε όλες τις σχολές!
 • Έξω οι εργολάβοι από τη λέσχη.
 • Αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας των μερίδων τώρα ώστε να τρώνε στην λέσχη των εστιών όλοι οι φοιτητές!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών μας.

Προχωράμε σε

 • συνάντηση με την αντιπρύτανη φοιτητικών θεμάτων. Να έρθει εδώ και να δώσει απάντηση επιτέλους στα αιτήματα μας
 • μοίρασμα της απόφασης του συλλόγου στις εστίες το μεσημέρι της Δευτέρας 1/11
 • παρέμβαση και μικροφωνική του συλλόγου στην κεντρική πλατεία την Τρίτη 2/11 στις 18.00.

Σχετικά άρθρα

Περί “κατά παρέκκλιση” αποσπάσεων

Super User

Παράσταση διαμαρτυρίας του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης

Super User

Συμμετέχει η Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης στην απεργία της Παρασκευής

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies