INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Από σήμερα η δήλωση-διόρθωση εμβαδού ακινήτων

Από το μεσημέρι (14.00) της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου και μέσω μιας απλής διαδικασίας μπορούν οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά των ακινήτων τους, στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα θα βρίσκεται σε banner στις ιστοσελίδες των υπουργείων Εσωτερικών (www.ypes.gr) και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (www.mindigital.gr), της Κ.Ε.Δ.Ε. (www.kedke.gr) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr). Επίσης όσοι δήμοι επιθυμούν, θα μπορούν να φιλοξενήσουν την πλατφόρμα στην ιστοσελίδα τους με μεταδρομολόγηση από τη διεύθυνση tetragonika.govapp.gr.

Με τη συγκεκριμένη υπηρεσία, αποφεύγονται ουρές στις υπηρεσίες των δήμων, χαμένες εργατοώρες και άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών. Μέσω της πλατφόρμας οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε αρχική δήλωση της επιφάνειας των ακινήτων τους στον οικείο δήμο ή διορθώνουν τα πραγματικά τετραγωνικά χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις. Η διόρθωση αφορά στις περιπτώσεις που το εμβαδόν που καταγράφεται στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. είναι μικρότερο από το πραγματικό, που εμφανίζεται στο Ε9. Αν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή το εμβαδόν στους λογαριασμούς είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, τότε οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να το δηλώσουν αυτοπροσώπως στον οικείο δήμο, μαζί με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι μέχρι την 31η Μαρτίου, ενώ όσοι μπουν στη ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μετά από αυτή την ημερομηνία, η σχετική προθεσμία είναι ως τις 30 Ιουνίου. Η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 όποτε και αν δηλωθούν, ενώ υπολογίζεται ότι οι νέες (αυξημένες) χρεώσεις για τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Τ.Α.Π. και δημοτικό φόρο, θα εμφανιστούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, αρκεί οι δήμοι να έχουν επεξεργαστεί μέχρι τότε τις αιτήσεις των ιδιοκτητών.

Για τη δήλωση δεν απαιτείται η υποβολή κανενός δικαιολογητικού, καθώς γίνεται μέσω της πλατφόρμας σε τέσσερα απλά βήματα:

  • Είσοδος στο σύστημα με τους κωδικούς του TaxisNet
  • Επιλέγεται ο δήμος όπου ανήκει το κάθε ακίνητο που θα πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά
  • Εμφανίζεται λίστα με τα δηλωμένα ακίνητα, από τα οποία επιλέγεται αυτό που θα πρέπει να τροποποιηθεί. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται μέχρι τώρα η χρέωση των δημοτικών τελών, εμφανίζεται αυτόματα
  • Υποβάλλεται η δήλωση.

Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, μπορούν να προβούν στη διόρθωση με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στον οικείο δήμο, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους ακίνητα (ηλεκτροδοτούμενα και μη), δηλαδή κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Σχετικά άρθρα

Πεζοπορία στη Δαδιά για την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»

Super User

Δύο χρόνια αυτοδιαχειριζόμενη ΒιοΜε

Super User

Έρχονται αποζημιώσεις για τη δυσλειτουργία του διαδικτύου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies