INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

“Απ’ το χιόνι” στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Η εξαιρετική ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα «Απ’ το χιόνι» θα προβληθεί το απόγευμα (19.30) του Σαββάτου 21 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο στο καφέ του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.

Η παραγωγής 1993 ενενηντάλεπτη ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ε.Μ.Θ. στο πρόγραμμα «Δια βίου μάθηση – Grundtvig» – Lifelong learning programme» για την υλοποίηση του έργου «Το βλέμμα του Οδυσσέα: Ιστορίες της μετανάστευσης μέσα από τον ανατολικό-ευρωπαϊκό κινηματογράφο». Στην εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φορείς, από τη Βαρσοβία, τις Βρυξέλλες, την Τιμισοάρα και τη Χάγη. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Υπόθεση

Η κολασμένη κάθοδος δυο βορειοηπειρωτών προσφύγων «απ’ το χιόνι» ως τον βυθό της πλατείας Ομονοίας. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα, την τραγική διάψευση του οράματος τους, τον εκκολαπτόμενο ρατσισμό των σύγχρονων Αθηναίων. Κάποια στιγμή θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην οδυνηρή πραγματικότητα και στην επιστροφή «στο χιόνι», εκεί που τουλάχιστον τα όνειρα διατηρούνται. Μια τίμια, καθαρή ματιά σε ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, που καταφέρνει να προκαλέσει τη συγκίνηση του θεατή. Μια ματιά, που σε συνδυασμό με τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, έδωσε στο νέο ελληνικό σινεμά νέα ώθηση στον ελληνικό αλλά και στον διεθνή χώρο, ανοίγοντας στον Σωτήρη Γκορίτσα τον δρόμο για τις μεγάλες του επιτυχίες.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Σωτήρης Γκορίτσας (ιδέα σεναρίου από το διήγημα «Στο χιόνι» του Σωτήρη Δημητρίου). Μουσική: Νίκος Κυπουργός.

Σχετικά με το πρόγραμμα

Μέσω του προγράμματος «Grundtvig» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχορηγεί δράσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, της ποιότητας, της καινοτομίας και της ευρωπαϊκής διάστασης σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης ενηλίκων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε ίδρυμα-οργανισμό που δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση ενηλίκων (ανεξαρτήτως αν ανήκει στην τυπική, μη τυπική ή άτυπη εκπαίδευση), καθώς και στο προσωπικό και τους εκπαιδευόμενους των φορέων εκπαίδευσης ενηλίκων.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από πέντε χώρες (Βέλγιο, Ελλάδα, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία) και θα πραγματευτούν την έννοια της μετανάστευσης, όπως αυτή παρουσιάζεται στον ανατολικό ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Ο κινηματογράφος αποτελεί το κοινό συστατικό γι’ αυτό το εκπαιδευτικό έργο και στόχος του είναι να αποτελέσει την αφορμή για να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή ιθαγένεια, τη μετανάστευση και τον διεθνή κινηματογράφο (από αισθητική και ανθρωπολογική σκοπιά), την αναπαράσταση του ταξιδιού και του πολιτιστικού σοκ, των μεικτών γάμων και του τρόπου που αυτοί αποτυπώνονται σε φιλμ και επιπλέον την επίδραση που έχει ο κινηματογράφος στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ο μύθος του Οδυσσέα αποτελεί το σύμβολο μιας κοινής κληρονομιάς και δείχνει την ανάγκη για εξάλειψη των φαντασμάτων του παρελθόντος και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Στη διάρκεια των δύο ετών που θα διαρκέσει το έργο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνολικά πέντε συναντήσεις σε πέντε χώρες, στις οποίες θα συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών.

 

Σχετικά άρθρα

Το θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων

Super User

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους

Super User

Ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies