INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου

Τα πλοία που διασχίζουν τη Μεσόγειο συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με θύμα την υγεία 250 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αυτό αποκάλυψαν οι έλεγχοι στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα που διενεργήθηκαν σε δεκατέσσερις μεγάλες πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου -μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς- με πρωτοβουλία μιας πολυεθνικής συμμαχίας περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων, της οποίας μέλος είναι και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο Πειραιάς αναδείχθηκε πρωταθλητής στην ατμοσφαιρική ρύπανση και μάλιστα με διαφορά σε σύγκριση με άλλες πόλεις-λιμάνια που βρέθηκαν να είναι επιβαρυμένες από ρύπους. Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις έδειξαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx) στον αέρα της πόλης, τα οποία σε πολλά σημεία του λιμανιού άγγιζαν και τα ενενήντα μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή το διπλάσιο από το όριο της Ε.Ε. και οκτώ φορές υψηλότερο από εκείνο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα οξείδια τα αζώτου είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για τα φυτά και τις καλλιέργειες. Επιπλέον, η παρουσία τους στην ατμόσφαιρα ευνοεί την ανάπτυξη υψηλής τοξικότητας τροποσφαιρικού όζοντος, ενώ αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης αιθαλομίχλης πάνω από τα επίπεδα συναγερμού σε πολλές πόλεις-λιμάνια. Οι μετρήσεις που έγιναν στον Πειραιά προκαλούν επιπλέον ανησυχία, καθώς ο Π.Ο.Υ. έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως και πέντε φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, σχετίζονται με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας, με συχνότερα το παιδικό άσθμα και ασθένειες στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κατοίκους των μεσογειακών πόλεων, που θα πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους και να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους, τόσο ως προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία όσο και ως προς τις κυβερνήσεις τους, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία.

Τεχνικά εφικτές λύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών οξειδίων του αζώτου είναι ήδη διαθέσιμες και εφαρμόζονται στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική, δύο θεσμοθετημένες Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών, όπου ήδη καταγράφονται σημαντικά και μετρήσιμα οφέλη για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως την ώρα που από άλλους μεγάλους ρυπαντές -όπως η βαριά βιομηχανία και οι αυτοκινητοβιομηχανίες- απαιτούνται ήδη μέτρα για τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών, στα πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο επιτρέπεται ακόμα να καίνε τοξικά ορυκτά καύσιμα, σχεδόν χωρίς καμία απαίτηση επανόρθωσης.

Η Ορνιθολογική και όλες οι οργανώσεις από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Γερμανία, που συμμετέχουν στη συμμαχία, απαιτούν από τις χώρες της Μεσογείου να συμφωνήσουν στην ανακήρυξη της Μεσογείου σε Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών οξειδίων του αζώτου (N.E.C.A.), ένα μέτρο με πολλαπλά οφέλη που μπορεί να μειώσει ως και 70% τις επιβλαβείς εκπομπές από τα πλοία.

Σχετικά άρθρα

Όλο και πιο αποτρόπαιο το πρόσωπο του καπιταλισμού

Super User

Οι Η.Π.Α. στο Βιετνάμ έκαναν ό,τι κάνει σήμερα το ISIS

Super User

Μια επιστολή

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies