INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Βιβλιοπαρουσίαση σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Τον συγγραφέα Θανάση Τριανταφύλλου και τα βιβλία του «Μαθηματικά και Λογοτεχνία» και «Οι αριθμοί και άλλες μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη» παρουσιάζει το βράδυ (20.00) της Πέμπτης 12 Μαρτίου στην καπναποθήκη «Π» το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Επίκεντρο» και το βιβλιοπωλείο «Σπανίδη».

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι Θωμάς Βουγιουκλής (καθηγητής μαθηματικών, πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Θ.), Θανάσης Μουσόπουλος (φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής) και ο ίδιος ο συγγραφέας. Συντονίζει ο δρ. Επιστημολογίας Παναγιώτης Σωτηρόπουλος.

Η παρουσίαση θα μεταφερθεί την επόμενη μέρα (Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 18:00) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, με τους ίδιους ομιλητές. Συνδιοργανωτές θα είναι ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Κομοτηνής, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ροδόπης, το παράρτημα Ροδόπης της Μαθηματικής Εταιρείας και οι εκδόσεις «Επίκεντρο». Συντονίστρια η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Κομοτηνής Περσεφόνη Μαμούκαρη.

Ο Θανάσης Τριανταφύλλου για το βιβλίο

«…αποφάσισα ότι πρέπει να απομακρυνθώ αισθητά από τον αρχικό μου στόχο να αποτελέσει το βιβλίο απλώς μια επιβοηθητική μελέτη για τη διαθεματική διδασκαλία, που θα απευθύνεται σε περιορισμένο αναγνωστικό κοινό. Κατέβαλα, λοιπόν, συνειδητή προσπάθεια στο να προκύψει ένα ανάγνωσμα κατά το δυνατόν εύκολο στην κατανόησή του και ευχάριστο για τον καθένα και την καθεμιά που θα πάρουν το βιβλίο στα χέρια τους, και που ανήκουν στη χορεία των υποψιασμένων αναγνωστών/στριών της ποίησης και της λογοτεχνίας, όπως αυτές λειτουργούν στο ευρύτερο πολιτισμικό και επιστημονικό σύμπαν. Με άλλα λόγια, προσπάθειά μου ήταν και παραμένει σταθερά, σε αυτές μου τις προσεγγίσεις, που είτε παίρνουν τη μορφή αυτοτελών βιβλίων, όπως και το προηγούμενο βιβλίο μου για τους«Αριθμούς και τις μαθηματικές ψηφίδες στον Ελύτη», αλλά και το παρόν «Μαθηματικά και λογοτεχνία» και σε όσα ενδεχομένως ακολουθήσουν -αν ακολουθήσουν- στο μέλλον, αλλά και με άλλες παρεμβάσεις και εισηγήσεις μου σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια, να αναδείξω αυτή τη σύζευξη των μαθηματικών με τη λογοτεχνία, όπου και όταν αυτή διαπιστώνεται…»

Βιογραφικό

Ο Θανάσης Τριανταφύλλου γεννήθηκε και διαμένει στη Λάρισα. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1976 διορίστηκε ως καθηγητής μαθηματικών στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Από το 1986 διετέλεσε διευθυντής διαφόρων σχολικών μονάδων Δ.Ε. και το 2003 επιλέχθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών. Ασχολήθηκε με ζητήματα επιμόρφωσης καθηγητών, ως συνεργάτης-επιμορφωτής (από το 1995) του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου Λάρισας, του οποίου διετέλεσε και αναπληρωτής διευθυντής-υποδιευθυντής για ορισμένο διάστημα. Το 2010 συνταξιοδοτήθηκε ως προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και Σχολικός Σύμβουλος. Διετέλεσε πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΔηΠεΘε Λάρισας. Είναι μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και επί σειρά ετών πρόεδρος του παραρτήματός της στη Λάρισα. Έγραψε και κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα:

  • «Οι αριθμοί και άλλες μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη», εκδόσεις «Επίκεντρο»
  • «Επτά βιβλία για μικρά παιδιά» («ΣΑΤ Εκδοτική Ε.Π.Ε.-Ναυτίλος»)
  • Τριανταφύλλου Θαν., Καλογιάννης Αντ., «Μαθηματικά Γ΄ λυκείου- Ανάλυση», εκδόσεις «Κορφή»
  • Καλογιάννης Αντ., Τριανταφύλλου Θαν., «Ασκήσεις ανάλυσης», εκδόσεις «Κορφή».

Το τελευταίο βιβλίο του «Μαθηματικά και λογοτεχνία» είναι το δεύτερο με το οποίο επιχειρείται μια μαθηματική ιχνηλασία σε μη μαθηματικά κείμενα της λογοτεχνίας.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

“Μια γεύση πολιτισμού… στην τάξη σας”

Super User

Ο Πέτρος Μάρκαρης στην Ξάνθη

Super User

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα χορού

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies