Το βιβλίο του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων» παρουσιάζεται το απόγευμα (19.30) του Σαββάτου 2 Απριλίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Θα μιλήσουν οι Σπύρος Κιοσσές, ΕΔΙΠ ΝΕ Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής Τ.Ε.Φ. Δ.Π.Θ. και Κωνσταντίνος Βλάχος, φιλόλογος-γλωσσολόγος, υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης. Τη συζήτηση συντονίζει η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δ.Π.Θ.
Δεκαοχτώ Φεβρουαρίου του 1948. Η Ταξιαρχία Αόπλων Ρούμελης υπό την αρχηγία του Γιώργου Γούσια, ξεκινά να μεταφέρει εφεδρείες για τον Δημοκρατικό Στρατό από τη Βράχα προς τη Μακεδονία. Χίλιοι τριακόσιοι επίστρατοι από την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων και της Θεσσαλίας, απειροπόλεμοι, ανεκπαίδευτοι, δίχως ρουχισμό, τροφή και όπλα, διασχίζουν τον κάμπο των Φαρσάλων, πέφτουν στη λίμνη Κάρλα, περνούν τον Πηνειό, φτάνουν στις πλαγιές του Ολύμπου, ανεβαίνουν στις κορυφές των Πιερίων και διαφεύγουν στη Μακεδονία, ενώ οι δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού τούς καταδιώκουν ανελέητα. Οι απώλειες είναι συντριπτικές. Στο σπονδυλωτό μυθιστόρημα “Το χιόνι των Αγράφων” παρακολουθούμε τις τριάντα επτά μέρες της βασανιστικής πορείας τους.
Ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης γεννήθηκε το 1970 στο Δυτικό Πέλλας. Εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του: “Τρεις μνήμες και δύο ζωές” (διηγήματα), “Καλά μόνο να βρεις” (νουβέλα), “Το παραμύθι του ύπνου” (μυθιστόρημα), “Αστοχία Υλικού” (μυθιστόρημα), “Ζώνη πυρός” (διηγήματα), “Η ιδιωτική μου αντωνυμία” (μικρά πεζά), “Έξοδα Νοσηλείας” (μυθιστόρημα) και “Το χιόνι των Αγράφων” (μυθιστόρημα).