INDEXANTHI.GR
Βουλγαρία

Βουλγαρικός online χάρτης οικολογικών προβλημάτων

Ο πρώτος βουλγαρικός διαδραστικός χάρτης των οικολογικών προβλημάτων αλλά και των καλών πρακτικών είναι πλέον γεγονός. Χάρη στον χάρτη, ο καθένας μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες για τις επικίνδυνες εστίες μόλυνσης και για κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον.

Με αυτό τον τρόπο ο σύλλογος “Για τη Γη” ελπίζει να ευαισθητοποιήσει τη βουλγαρική κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ιδέα είναι όχι μόνο να απεικονιστούν οι προβληματικές εστίες στη Βουλγαρία και στον κόσμο, αλλά και να γίνουν γνωστές οι περιπτώσεις στις οποίες αυτές οι υποθέσεις λύνονταν από τις ντόπιες κοινότητες. «Έτσι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν πού υπάρχουν παρόμοια με τα δικά τους προβλήματα και να ανταλλάξουν εμπειρίες με σκοπό την αντιμετώπισή τους», εξηγεί ο Τόντορ Σλάβοφ από τον σύλλογο “Για τη Γη”. Οι οικοακτιβιστές ελπίζουν μ’ αυτό τον τρόπο να βοηθήσουν στη δημιουργία δικτύου επαφών μεταξύ των επιμέρους δεσμευμένων με την προστασία του περιβάλλοντος κοινοτήτων.

Πώς λειτουργεί ο χάρτης

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.map.zazemiata.org επιλέγουμε δεδομένο σημείο στον πλανήτη και μέσω μεγέθυνσης της εικόνας αρχίζουμε να ψάχνουμε για την ύπαρξη οικολογικού προβλήματος ή καλής πρακτικής σε ακτίνα από ένα έως εκατό χιλιόμετρα. Μια γρήγορη ματιά στον ηλεκτρονικό χάρτη αποκαλύπτει ολόκληρη πλειάδα προβλημάτων, που αφορούν τη μη αποτελεσματική μακροπρόθεσμη αποθήκευση απορριμμάτων στη Βουλγαρία. Μπορεί να δει κανείς και διάφορες υποθέσεις πυρηνικής μόλυνσης ή αυτές που αφορούν στην εξόρυξη ουρανίου.

«Στην περιοχή του Κρεμίκοβτσι έχει παλιά ορυχεία ουρανίου που δεν λειτουργούν. Εκεί υπάρχουν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας», εξηγεί ο Τόντορ Σλάβοφ. «Πρόκειται για τα περίχωρα της Σόφιας όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν εκδρομές. Έχουμε σημειώσει αυτά τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία, έτσι οι άνθρωποι θα δουν στον χάρτη τα μέρη που δεν συνιστάται να πάνε εκδρομές. Άλλη σοβαρή υπόθεση είναι οι οικολογικές αντιθέσεις στην περιοχή της Βάρνα».

Χάρη στον χάρτη μπορούμε να μάθουμε για παρόμοιες προβληματικές οικολογικές εστίες στα υπόλοιπα σημεία του κόσμου. Το άλλο πλεονέκτημά του είναι ότι ο καθένας μπορεί να ανεβάσει πληροφορίες για καλές και κακές οικολογικές πρακτικές που έχει αντιληφθεί σε δεδομένη περιοχή, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε φωτογραφίες, συνδέσεις και κάθε λογής πληροφορίες στο διαδίκτυο. Έτσι βρίσκουμε ενδιαφέρουσες εστίες διαμαχών που λύθηκαν χάρη στις κοινές προσπάθειες των ντόπιων κοινοτήτων.

«Τέτοια ήταν η περίπτωση στην πόλη Κάσπιτσαν όπου οι κάτοικοι διεξήγαγαν δημοψήφισμα», λέει ο Τόντορ Σλάβοφ. «Εκεί υπήρχε σχέδιο καύσης ιατρικών αποβλήτων με πρωτοβουλία του ντόπιου πληθυσμού, όμως διενεργήθηκε δημοψήφισμα ως αποτέλεσμα του οποίου το εν λόγω σχέδιο τερματίστηκε. Ενδεικτικό παράδειγμα καλής πρακτικής βρίσκουμε και στο λεγόμενο οικολογικό κτήμα Ομπίτσκοβτσι στα περίχωρα του Μπελογκραντσίκ, της βορειοδυτικής Βουλγαρίας. Ο στόχος των κατοίκων του είναι η βιώσιμη ζωή σε αρμονία με τη φύση. Επίσης διοργανώνονται τακτικά σεμινάρια οικολογικών κατασκευών με άργιλο».

Στην ιστοσελίδα μπορούμε να βρούμε και κάποια από τα σημαντικότερα οικολογικά κέντρα στη Βουλγαρία, που δέχονται επισκέπτες και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Για την εκπόνηση του χάρτη, οι νέοι ακτιβιστές του συλλόγου “Για τη Γη” εμπνεύστηκαν από τον διεθνή άτλαντα οικολογικών συγκρούσεων www.ejatlas.org, που εκπονήθηκε με σχέδιο της Ε.Ε. στο οποίο συμμετέχει και ο σύλλογός τους.

πηγή: B.N.R. – μετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Η Βουλγαρία έχει τους λιγότερους νέους επιχειρηματίες στην Ευρώπη

Super User

Οι εκπαιδευτικοί της Βουλγαρίας

Super User

Διαψεύδει η Βουλγαρία δημοσίευμα για συμμετοχή σε επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies