Με αφορμή τον θάνατο 30 βρετανών τουριστών από την επίθεση τζιχαντιστών σε θέρετρο της Τυνησίας στις 26 Ιούνη, η βρετανική κυβέρνηση προωθεί μέτρα στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου, με τα οποία θέτει υπό αυστηρή παρακολούθηση φυλακές, σχολεία, πανεπιστήμια και άλλα δημόσια ιδρύματα, αναθέτει το ρόλο του ασφαλίτη ή του λογοκριτή στις διοικήσεις τους και στις τοπικές αρχές και προωθεί τον χαφιεδισμό ανάμεσα στους πολίτες, με στόχο τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ή την αποτροπή «εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων» και εν δυνάμει «τρομοκρατών».
Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί από την κυβέρνηση ένα σώμα επιθεωρητών που θα έχει ως καθήκον να διασφαλίζει την εφαρμογή των μέτρων. Συγκεκριμένα, οι τοπικές αρχές υποχρεώνονται να κάνουν υποχρεωτικούς ελέγχους στο πώς χρησιμοποιούνται τα δημόσια ιδρύματα και το διαδίκτυο σ’ αυτά. Να παρακολουθούν τις ανεπίσημες σχολικές εκδρομές, τις σχολικές ομάδες μετά τα μαθήματα, τις εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιούνται συμπληρωματικές μαθησιακές δραστηριότητες και τα φροντιστήρια που συμμετέχουν στην κατ’ οίκον εκπαίδευση.
Οι διοικήσεις των φυλακών απαιτείται να εξετάζουν τους κινδύνους που προκύπτουν από το μοίρασμα των κελιών. Όσοι κρατούμενοι προκαλούν ανησυχία πρέπει να απομακρύνονται από εκείνους που θεωρούνται ότι τους ασκούν ακατάλληλη επιρροή. Εναλλακτικά, αυτοί που εκτιμάται ότι χαρακτηρίζονται από κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης θα μπορούσαν να συνδεθούν με κάποιον ιερέα. Στις περιπτώσεις αυτές μπορούν επίσης να επιβληθούν περιορισμοί στα δικαιώματα των κρατουμένων, μέτρα ενάντια στον εκφοβισμό, διαχωρισμός των κρατουμένων και αυστηρότερη εποπτεία.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης, τα σχολεία πρέπει να είναι ασφαλή λιμάνια, όπου οι νέοι μπορούν να συζητούν δημόσια ευαίσθητα θέματα, στα οποία περιλαμβάνονται η «τρομοκρατία» και οι «εξτρεμιστικές ιδεολογίες», ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν να αμφισβητούν τέτοια ιδεώδη. Οι πρυτανικές αρχές στα πανεπιστήμια και οι διευθυντές στα σχολεία έχουν με βάση το νόμο την ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι εξωτερικοί ομιλητές είναι κατάλληλοι και ότι οι βασικές βρετανικές αξίες αντικατοπτρίζονται και επιδοκιμάζονται στο πρόγραμμα μαθημάτων και στις εξωτερικές σχολικές δραστηριότητες.
Όλο το πανεπιστημιακό προσωπικό πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένο για να αναγνωρίζει φοιτητές που χαρακτηρίζονται από κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης και να είναι προετοιμασμένο να απαντήσει κατάλληλα. Στις περιπτώσεις εξωτερικών ομιλητών, το πανεπιστημιακό προσωπικό είναι υποχρεωμένο να ειδοποιήσει για την επίσκεψή τους δύο βδομάδες νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία, ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος για το πρόσωπό τους και αν χρειαστεί να ακυρωθεί η ομιλία τους. Στην ειδοποίηση πρέπει επίσης να αναφέρεται το θέμα της ομιλίας και ένα βασικό περίγραμμα των ζητημάτων που θα συζητηθούν. Σε περίπτωση που η ομιλία περιλαμβάνει οπτικό ή ηχητικό υλικό, αυτό πρέπει να αποσταλεί στον πρύτανη εκ των προτέρων, προφανώς για έλεγχο. Συν τοις άλλοις, πρέπει να υπάρχει εγγύηση ότι οι συζητήσεις που ακολουθούν τις ομιλίες εξωτερικών ομιλητών θα είναι ισορροπημένες και θα υπάρχει αντίλογος. Ο νόμος προβλέπει ακόμη τον διορισμό ενός προσώπου το οποίο θα παρακολουθεί τις εκδηλώσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους που θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία.
Με δύο λόγια, χαφιεδισμός, ασφυκτικός έλεγχος και λογοκρισία είναι το τρίπτυχο της εκστρατείας κατά της «τρομοκρατίας» στην εκπαίδευση. Η εκστρατεία αυτή επεκτείνεται σε όλο το δημόσιο τομέα, καθώς από την 1η Ιούλη οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να αναφέρουν στις αρχές οτιδήποτε εντοπίζουν (δραστηριότητες ή πρόσωπα) που έχει σχέση με αυτό που περιγράφεται από την κυβέρνηση ως «εξτρεμισμός». Προκειμένου μάλιστα να ανταποκριθούν καλύτερα στο ρόλο του ασφαλίτη ή του χαφιέ, που τους επιβάλλεται διά νόμου, οι βρετανικές αρχές τους μοιράζουν ένα σχετικό εγχειρίδιο και τους παροτρύνουν να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια.
Είναι προφανές ότι τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται ούτε τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις να περιορίσουν ούτε τους φανατικούς τζιχαντιστές ή τους αποκαλούμενους «τρομοκράτες» να αποτρέψουν από το στόχο τους. Γιατί τα φαινόμενα αυτά είναι γέννημα και θρέμμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων στην Ασία και την Αφρική, στις οποίους πρωτοστατούν οι βρετανοί μαζί με τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Αλλά και γιατί, όπως έχει αποδειχτεί άπειρες φορές, οι εν δυνάμει «τρομοκράτες» δρουν συνωμοτικά και φροντίζουν να μη δίνουν στόχο. Γι’ αυτό και πιθανότατα αυτοί που θα στοχοποιηθούν και θα την πληρώσουν θα είναι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την αποκαλούμενη «τρομοκρατία». Ωστόσο, τα πρώτα θύματα των μέτρων αυτών είναι βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στη βρετανική κοινωνία. Είναι οι ίδιοι οι βρετανοί πολίτες.