INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Για την αναστολή λειτουργίας της “Sunlight”

Από τη Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜε και την Ταξική Πορεία εκδόθηκαν οι ακόλουθες ανακοινώσεις για την αναστολή λειτουργίας της “Sunlight”:

ΠΑΜε

Από την Παρασκευή 17Απρίλη η “Sunlight” προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της, μεγάλου μέρους της παραγωγής και του ανθρώπινου δυναμικού, μέχρι τέλος Μαΐου. Τα αντεργατικά μέτρα που πρόσφερε απλόχερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην μεγαλοεργοδοσία με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στο όνομα των ειδικών συνθηκών που δημιουργηθήκαν με την πανδημία του CoViD-19, αξιοποιούνται σε μια σειρά εργασιακούς χώρους για να φορτωθεί η κρίση ξανά στις πλάτες των εργαζομένων και να πάρουν και νέες επιδοτήσεις οι εργοδότες. Μάλιστα, δεν πέρασε πολύς καιρός που η συγκεκριμένη εταιρία με απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΣυΡιζΑ πήρε επιδότηση εκατομμυρίων ευρώ από τον Ο.Α.Ε.Δ. Ήδη ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων ζητά άμεσα να ληφθεί απόφαση για αποφασιστική στήριξη των εταιρειών που έχουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 30%.

Ενώ η συγκεκριμένη εταιρία μέσα στον Μάρτη έδινε με το ζόρι άδειες στους εργαζόμενους, στη συνέχεια εντατικοποίησε την εργασία και τέλος ανέστειλε μέρος της λειτουργίας της. Η μεγαλοεργοδοσία φαίνεται να ετοιμάζεται για τον νέο γύρο αντεργατικής επίθεσης όταν εξομαλυνθούν σχετικά τα πράγματα, εκεί αποσκοπεί και το «όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για το καλό της εταιρίας». Δεν είναι μακριά το 2012 όταν στο όνομα τότε της κρίσης γίνανε δύο φορές μειώσεις μισθών -περίπου 15%-, μειώσεις που προφανώς δεν πάρθηκαν πίσω όταν τα επόμενα χρόνια η επιχείρηση έσπαζε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κερδοφορίας και νέων επενδύσεων. Ενώ σε μια επιχείρηση από τις πρώτες στον κόσμο στον κλάδο της, όπως η ίδια συχνά πυκνά ενημερώνει με δελτία τύπου τα τοπικά Μ.Μ.Ε., οι νεοπροσλαμβανόμενοι πληρώνονται με βάση τον κατώτατο μισθό που φρόντισαν οι κυβερνήσεις να νομοθετήσουν για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων. Και όλα αυτά τα χρόνια όταν η αγανάκτηση των εργαζομένων για την εντατικοποίηση και τους χαμηλούς μισθούς βράζει, φροντίζει η μεγαλοεργοδοσία να διασπείρονται φήμες για επικείμενες αυξήσεις που ποτέ δεν βλέπουν οι εργαζόμενοι.

«Κι αν είν’ ο λάκκος σου πολύ βαθής, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς» όπως λέει ο ποιητής. Καλούμε τους εργαζόμενους της επιχείρησης, συνολικά την εργατική τάξη του νομού σε εγρήγορση. Να μη διανοηθεί η μεγαλοεργοδοσία να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων την πανδημία του κορονοϊού.

 • Προστασία των εργαζομένων της “Sunlight” σε μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιωμάτων με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας
 • Ούτε σκέψη για απολύσεις
 • Επαναφορά των μισθών στο ύψος αυτών του 2012, Σ.Σ.Ε. για όλους στο ύψος των σύγχρονων αναγκών
 • Καμία μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων στα ωράρια και στους μισθούς
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Π.Ν.Π.
 • Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας στις βιομηχανίες με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ταξική Πορεία

Σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων για σαράντα ημέρες έβαλε τους μισούς εργαζόμενους η εταιρεία μπαταριών “Sunlight” και σε υποχρεωτική άδεια τους υπόλοιπους, εκμεταλλευόμενη τις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Λίγες ημέρες πριν, στις 8 Απρίλη, με ανακοίνωσή της υπερηφανευόταν για τα επιτεύγματα του τελευταίου χρόνου. Την επέκταση κατά 25% της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, την αύξηση κερδών, τη δημιουργία θυγατρικής στις Η.Π.Α., τις προοπτικές που υπάρχουν για το 2020. Αυτές βέβαια οι «προοπτικές» δεν αφορούν τους εργαζόμενους. Ή μάλλον πιο σωστά, αυτές οι προοπτικές προϋποθέτουν το τσάκισμα και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Τα αφεντικά της “Sunlight“, όπως και κάθε «σωστός» κεφαλαιοκράτης, προσπαθούν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Εκμεταλλεύονται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης και δηλώνουν τώρα «αδυναμία» να συνεχίσουν την παραγωγή. Όσο για τους εργάτες, αυτοί ας τα βγάλουν πέρα με το 800άρι (όταν το πάρουν). Δεν έφτανε που δούλευαν σε ανθυγιεινές συνθήκες και σε καθεστώς τρομοκρατίας και πίεσης για να αυγατίζουν τα κέρδη της εταιρείας, τώρα καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο. Καλούνται να θυσιαστούν και αυτοί και τα δικαιώματά τους για να μη χάσουν τα αφεντικά.

Οι αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που γίνονται εν μέσω πανδημίας για να «ανακουφίσουν» -υποτίθεται- τους εργαζόμενους, είναι ρυθμίσεις που χτυπούν το δικαίωμά τους στη δουλειά και παράλληλα στρώνουν το έδαφος για την επόμενη εφιαλτική ημέρα. Για το παραπέρα τσάκισμα των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Για την πλήρη απελευθέρωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Για την κάλυψη και προστασία του μεγάλου κεφαλαίου από την κρίση που αρχίζει να ξεσπά.

Μπροστά μας ανοίγεται ένας ακόμη πιο βαθύς εργασιακός και κοινωνικός μεσαίωνας. Χιλιάδες απολύσεις, εκμετάλλευση, φτώχια και ανεργία. Αυτή είναι η συνέχεια της πανδημίας, αυτή είναι η αυριανή ημέρα για τους εργαζόμενους.

Να αντισταθούμε. Να μην πληρώσουν οι εργάτες και ο λαός την κρίση τους. Να διεκδικήσουμε συλλογικά τα δικαιώματά μας. Ο οργανωμένος ταξικός αγώνας είναι ανάγκη ζωής μπροστά στη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος.

 • Καμιά απόλυση – καμιά μείωση μισθού
 • Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις
 • Κάτω τα χέρια από το δώρο Πάσχα – καμιά αναβολή καταβολής του
 • Όχι στους εξοντωτικούς όρους δουλειάς
 • Μέτρα και υλικά προστασίας για όλους τους εργαζόμενους
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους
 • Ίση, πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για όλους.

Σχετικά άρθρα

Το Κ.Κ.Ε.(μ-λ) συμμετέχει στις εκλογές της 7ης Ιούλη με συνδυασμούς σε όλη τη χώρα

Super User

Ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής Ξάνθης

Super User

Ανακοίνωση της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies