INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Για την καταβολή των επιδομάτων του μήνα

Μια σειρά από επιδόματα πληρώνονται την Παρασκευή 31 Ιουλίου από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. Aνάλογα με το επίδομα και την τράπεζα του δικαιούχου, τα επιδόματα θα αρχίσουν να φαίνονται από την Πέμπτη 30 Ιουλίου και είναι τα εξής:

  • Τρίτη δόση του επιδόματος παιδιού Α21
  • Επίδομα τοκετού
  • Προνοιακά επιδόματα
  • Αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα
  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ)
  • Επίδομα στέγασης
  • Στεγαστική συνδρομή
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων
  • Σύνταξη υπερηλίκων
  • Επίδομα ομογενών.

Για τρία συγκεκριμένα επιδόματα οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι πρέπει να ακολουθήσουν σωστά τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να πληρωθούν χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ειδικότερα:

Επίδομα παιδιού

Η πλατφόρμα λόγω τεχνικών δυσκολιών άνοιξε στις 29 Ιουνίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουλίου και ώρα 00.01, όπως συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή.

Υπενθυμίζεται προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα της ΗΔιΚΑ (www.idika.gr) ή μέσω της ιστοσελίδας του Ο.Π.Ε.Κ.Α. (www.opeka.gr) με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης τους στο TaxisNet.

Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2020 (του τρέχοντος έτους) ή η τροποποιητική αυτής, το ποσό που επιδόματος επανυπολογίζεται αυτομάτως με βάση το δηλούμενο εισόδημα και δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή αίτησης Α21. Σημειωτέον ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, η αίτηση πρέπει να έχει υποβληθεί οριστικά -να έχει πατηθεί η ένδειξη υποβολή και όχι απλώς και μόνον να έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία του δικαιούχου- και να έχει εγκριθεί.

Επίδομα τοκετού

Για το επίδομα γέννησης θα πληρωθούν οι δικαιούχοι των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε μέχρι 30 Ιουνίου, καθώς και αιτήσεις που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν αργότερα λόγω διασταυρώσεων.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από τον μήνα της γέννησης του παιδιού. Έτσι, όσοι πληρωθούν στις 31 Ιουλίου θα πληρωθούν τη δεύτερη δόση στις 30 Νοεμβρίου.

Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση. Το παιδί πρέπει να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα από 1-1-2020, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του Ε.Ο.Χ. ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν, καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγησή του εντός τριμήνου από τη γέννηση.

Επίδομα στέγασης

Για το επίδομα στέγασης θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι ότι οι αιτήσεις οι οποίες συμπληρώνουν το εξάμηνο ισχύος τους δύναται να ανανεωθούν αυτόματα για έξι ακόμη μήνες, αν εξακολουθούν να πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται σχετικά με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προσοχή: Αν υπάρχουν αλλαγές στα στοιχεία της αίτησης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, οι οποίες δεν προκύπτουν μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και άρα δεν αποτυπώνονται σε αυτή, οι δικαιούχοι μπορούν αποκλειστικά εντός του έκτου μήνα ισχύος της αίτησης να την ανακαλέσουν και να υποβάλουν νέα. Για τις αιτήσεις εκείνες για τις οποίες διαπιστώνεται ότι δεν πληρούνται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος (ενδεικτικά: λήξη περίοδος ισχύος του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, αλλαγή σύνθεσης νοικοκυριού, αλλαγή των εισοδημάτων ή περιουσιακής κατάστασης του νοικοκυριού) οι αιτήσεις δεν θα ανανεώνονται. Στους δικαιούχους θα αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η χορήγηση του επιδόματος δεν θα ανανεωθεί αυτόματα. Αν επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι νέα αίτηση.

Προσοχή: για να μην χαθεί μήνας επιδότησης, η νέα αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί και να εγκριθεί εντός του έκτου μήνα ισχύος της αίτησης. Η ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται στο τέλος κάθε μήνα για τις αιτήσεις του επιδόματος στέγασης για τις οποίες λήγει το πρώτο εξάμηνο ισχύος.

Σχετικά άρθρα

Μειωμένος κατά 0,15% ο μόνιμος πληθυσμός στην Ελλάδα

Super User

Αναλυτικές διευκρινίσεις της Γ.Σ.Ε.Ε. για την καλοκαιρινή άδεια

Super User

Τα αποκαλυπτικά φορολογικά στοιχεία για την κατάσταση των Ελλήνων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies