INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Για το νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα ξανθιώτη οικοδόμου στην Αυστρία

Άλλον έναν νεκρό εργάτη, οικοδόμο εργαζόμενο στην Αυστρία, θρηνεί η Ξάνθη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος. Η σειρά σοβαρών εργατικών ατυχημάτων στην περιφερειακή μας ενότητα, με τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα μέσα στο 2020, το εργατικό έγκλημα με τους δύο νεκρούς εργάτες από Ξάνθη και Κομοτηνή στη Γερμανία τον Σεπτέμβρη και το νέο έγκλημα τώρα στην Αυστρία, κάνουν φανερό πως η ασφάλεια, η υγεία και η ζωή των εργαζομένων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, γίνονται θυσία στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση η νομοθεσία χαλαρώνει και οι υπηρεσίες ελέγχου αποδυναμώνονται ή καταργούνται. Εργοδότες αθωώνονται για εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες εργατών. Εκατοντάδες είναι οι δολοφονημένοι, ανάπηροι εργάτες σε ναυπηγεία, εργοστάσια, μεταφορές και κατασκευές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χιλιάδες υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι από την περιοχή μας, ιδιαίτερα από τη μειονότητα αλλά όχι μόνο, που αναγκάζονται να ξενιτεύονται είτε περιστασιακά είτε πιο σταθερά σε Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία κ.α. για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, στη συντριπτική τους πλειονότητα εργάζονται σε βαριές ανθυγιεινές εργασίες και η εργασία τους γίνεται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από ιδιωτικά γραφεία εργασίας από την Ξάνθη και γενικότερα την Ελλάδα, τα οποία λειτουργούν ως δουλεμπορικά για μεγάλες εταιρείες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιοποιώντας την αυξανόμενη ανεργία, όλα αυτά τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και όχι μόνο, «έριξαν» τα μεροκάματα στα τάρταρα αύξησαν την μαύρη εργασία, τις ώρες και μέρες απασχόλησης, φτάνοντας στο σημείο η εντατικοποίηση να χτυπήσει κόκκινο.

Εμείς οι εργαζόμενοι χρειαζόμαστε όπλα απέναντι στα όπλα που έχουν σηκώσει οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες των χωρών μας. Εμείς παλεύουμε ενάντια στις αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά και για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους σε γηγενείς και ξένους. Για εμάς είμαστε όλοι εργάτες και πρέπει να οργανωθούμε απέναντι σε αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, στα αφεντικά. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να τους κάνουμε να φοβηθούν.

Διεκδικούμε: μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και απόδοση ευθυνών, στήριξη και αποζημίωση της οικογένειας του σκοτωμένου συναδέλφου μας, συμβολή της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, όχι στα δουλεμπορικά γραφεία, προστασία του εισοδήματος και της ζωής των μεταναστών εργατών σε κάθε χώρα που εργάζονται.

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜε

Σχετικά άρθρα

Η εκδήλωση για τη γυναίκα στη “Ρωγμή”

Super User

“Νέα επικίνδυνα μαντάτα από την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ στις Η.Π.Α.”

Super User

Καταγγελία ΠΑΜε και Ταξικής Πορείας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies