INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Για το νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στην Ξάνθη

Με τίτλο “Πέντε μήνες μετά, ακόμα ένας εργάτης νεκρός σε ώρα εργασίας στο εργοτάξιο της εταιρίας «Άκτωρ» στο Δημάριο Ξάνθης“, εκδόθηκε από τη Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜε η ακόλουθη ανακοίνωση (παρατίθεται αυτούσια):

Η εργατική τάξη του Νομού μας θρηνεί ακόμη έναν εργάτη νεκρό στο βωμό του κέρδους της μεγαλοεργοδοσίας, τον Γκιριτλή Τζιχάτ 47 ετών από τον Κένταυρο. Άλλος ένας συνάδελφος από το εργοτάξιο της εταιρίας ΑΚΤΩΡ, στον υπό κατασκευή οδικό άξονα Ξάνθης – Εχίνου – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων πέφτει νεκρός εν ώρα εργασίας. Και 4ος στο νομό μας μετά το νεκρό εργάτη στην ΕΛΒΙΖ πριν 2,5 περίπου χρόνια και 3ος από την αρχή του έτους. Στο σημερινό συμβάν, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, εκτός από τον νεκρό συνάδελφο υπάρχουν και δυο τραυματίες.

Δεν πέρασαν 6 μήνες από το προηγούμενο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο όταν έχασε τη ζωή του ο 23χρονος συνάδελφος Αντώνης Δέλλιος. Στην επίσκεψή μας στο εργοτάξιο λίγες μέρες μετά επισημαίναμε στην ανακοίνωση που εκδώσαμε: «Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δουλεύουν ανά δεύτερη εβδομάδα και Σάββατο, αλλά και καθημερινά υπερωρίες 1 με 2 ώρες, στις οποίες οι εργαζόμενοι εξαντλημένοι εξαναγκάζονται να συμπληρώσουν τα πενιχρά τους μεροκάματα. Επίσης σημαντικό θέμα συζήτησης η ύπαρξη σε καθημερινή βάση τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας, που δίνει παρουσία μία φορά την εβδομάδα κι όχι καθημερινά, η εκπαίδευση του προσωπικού ανάλογα με την επικινδυνότητα του έργου και της εργασίας, τα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας». Το συγκεκριμένο εργοτάξιο τείνει να εξελιχθεί σε «σφαγείο» για τους εργαζόμενους οικοδόμους.

Δυστυχώς, θρηνούμε συνεχώς νεκρούς εργάτες σε πολλούς εργασιακούς χώρους και αυξάνεται ο αριθμός των εγκλημάτων σε βάρος της εργατικής τάξης. Γιατί αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος των λίγων. Μιας ανάπτυξης που η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στηρίζουν.

Για την εργοδοσία και το κράτος της είναι κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και δυστυχώς το πληρώνουμε με τη ζωή μας. Όπως λειτουργούν με τη  λογική κόστους – οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια, τους συγγενείς, τους φίλους και τους χωριανούς του συναδέλφου.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών.
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο.
  • Την άμεση στήριξη της οικογένειας.

Σχετικά άρθρα

Για τις καταστροφές στην Α.Μ.-Θ. από τις καταιγίδες και τις χαλαζοπτώσεις

Super User

Εκλογικά κριτήρια

Super User

Ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε.(μ-λ) για τη φετινή πρωτομαγιά

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies