INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ολοκληρώθηκαν οι δακτυλιώσεις πελαργών

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών λευκού πελαργού (Ciconiaciconia) από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας. Εντός τριών ημερών (23-25/6) καλύφθηκαν συνολικά δώδεκα οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του εθνικού πάρκου, με δακτυλιώσεις και ελέγχους σε 42 φωλιές πελαργών και συνολικό αριθμό δακτυλιωμένων νεοσσών τα 141 μικρά πελαργάκια.

Συγκεκριμένα, στην Π.Ε. Ξάνθης δακτυλιώθηκαν 63 νεοσσοί πελαργοί (σε Πόρτο Λάγος, Μάγγανα, Νέα Κεσσάνη, Κουτσό, Βαφέϊκα και Γενισέα), ενώ στην Π.Ε. Καβάλας δακτυλιώθηκαν 78 νεοσσοί (σε Ποντολίβαδο, Ερατεινό, Αγίασμα, Πηγές, Νέα Καρυά και Μοναστηράκι).

Σε σχετική ανακοίνωση του φορέα αναφέρονται τα εξής:

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος, παρούσα σε όλη την διάρκεια των δακτυλιώσεων ήταν η κα Εύα Στετς, ειδική δακτυλιώτρια λευκού πελαργού, χάρη στην οποία ουσιαστικά ξεκίνησε το πρόγραμμα των δακτυλιώσεων το 2012 και έκτοτε στήριξε και βοήθησε το έργο του Φ.Δ. με πάθος και όραμα. Για πρώτη φορά όμως φέτος, κατάφερε ο Φ.Δ. να προχωρήσει απευθείας στην προμήθεια των ειδικών δακτυλιδιών τύπου ELSA από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι για πρώτη επίσης φορά, μέλος της ομάδας του προσωπικού του Φ.Δ. που πραγματοποιεί τις δακτυλιώσεις, η κα Σάσα Μιχαηλίδου, συμμετείχε στο ανωτέρω πρόγραμμα με την απαιτούμενη άδεια δακτυλίωσης.

Καταλυτικής σημασίας για την επίτευξη του εγχειρήματος ασφαλώς ήταν η πολύ καλή συνεργασία όλων όσων συνέδραμαν στην δράση αυτή και συγκεκριμένα, για την Π.Ε. Ξάνθης: ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Ξάνθης με τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλη Σαρρή, τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Γιώργο Μικεδάκη και τους τεχνικούς υπαλλήλους Χρύσανθο Μακρίδη και Βασίλη Κουτσαγγελάγια, την ενεργό συμμετοχή τους σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, καθώς και η Ηλεκτρομηχανολογική Ξάνθης, εταιρεία των Δεμιτσίκη Χ. – Τενεκέ Ν. & ΣΙΑ Ε.Ε. από την οποία εκμισθώθηκε το καλαθοφόρο όχημα που χρησιμοποιήθηκε τις δύο πρώτες ημέρες. Για την Π.Ε. Καβάλας: ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Καβάλας με τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Σάββα Τακίδη και τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Κώστα Ισαακίδη, ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Χρυσούπολης με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Ανδρέα Τοτόση και τον εναερίτη-χειριστή Νίκο Κατσιλίδη για την ενεργό συμμετοχή τους την τρίτη μέρα, ενώ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί ο Άρης Χρηστίδης, μέλος του ΕΚΠΑΖ, τόσο για την μεσολάβηση του στον προγραμματισμό, όσο και για την ουσιαστική συμβολή του κατά τη δακτυλίωση τα τρία τελευταία χρόνια.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της παρακολούθησης του λευκού πελαργού, μέσω της ενταγμένης στο ΕΠΠΕΡΑΑ πράξης με τίτλο «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜαΘ.

Ο Φ.Δ. ευχαριστεί για μια ακόμη φορά όλους όσοι ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια βοηθούν και στηρίζουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή, καθώς και όλους τους νέους συμπαραστάτες που έχουμε την τύχη να συναντάμε στην πορεία αυτή.

 

Σχετικά άρθρα

Συνεστίαση για ενίσχυση υποτροφιών

Super User

Κ.Α.Μ.Π. για δεύτερη χρονιά στην Ξάνθη

Super User

Συγχαρητήρια του δημάρχου Ξάνθης στην ομάδα ρομποτικής του 1ου ΓεΛ

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies