INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο “δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης” –με αναφορά και πάλι στην Ξάνθη- που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Μετά την πετυχημένη παρέμβαση του σωματείου εργατοϋπαλλήλων της ΒιοΜε με τη βοήθεια και την υποστήριξη εκατοντάδων αλληλέγγυων, αναβλήθηκε ο πλειστηριασμός των ακινήτων της “Φίλκεραμ”, ανάμεσα στα οποία και το ακίνητο όπου βρίσκεται η ΒιοΜε η οποία είναι εδώ και καιρό κάτω από εργατικό έλεγχου, αναβολή που μπορεί να θεωρηθεί μια μικρή νίκη του κινήματος. Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι είχαν μαζική παρουσία έξω από το γραφείο πλειστηριασμών στον δεύτερο όροφο των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης. Όσο περνούσε η ώρα τόσο μεγάλωνε το κύμα συμπαράστασης που υπολογίζεται να ξεπέρασε τους 250 ανθρώπους, οι οποίοι με υπομονή και επιμονή παρέμειναν όσο χρειάστηκε μέσα κι έξω από τα δικαστήρια. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν όλες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον αγώνα της ΒιοΜε, στο Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, αλλά και πολλοί αλληλλέγγυοι/ες όπως απολυμένοι εργαζόμενοι της Coca-Cola, της Ε.Ρ.Τ.3, της ΕλΒΟ, του “Αγγελιοφόρου”, του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, του σωματείου Βιβλίου-Χάρτου, της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων κ.α. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι, με συνθήματα, πανό και παλμό, έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις πως όχι μόνο δεν θα επιτραπεί ο πλειστηριασμός του οικοπέδου της ΒιοΜε, αλλά όλοι ενωμένοι θα υπερασπίσουν το εγχείρημα που κρατάει ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και του αγώνα. Στον αντίποδα, οι δυνάμεις καταστολής γέμισαν ασφυκτικά τους γύρω διαδρόμους, με μπλε και πράσινους αστυνομικούς των Μ.Α.Τ. να δείχνουν έτοιμοι για επέμβαση μόλις τους δοθεί το σήμα από τ’ αφεντικά τους, πράγμα που αποτράπηκε από την πολύ μαζική παρουσία του κόσμου. Την ίδια στιγμή που λιγοστοί πρώην εργαζόμενοι της “Φίλκεραμ” παρακολουθούν το ξεπούλημα και των τελευταίων μηχανημάτων της εταιρείας που εργάστηκαν, παρακαλώντας για μια ακόμη φορά για κάποια ψίχουλα που ποτέ δεν όμως ακόμη κι αυτά δεν δίνονται. Κι όλα αυτά μαζί με τον συρφετό των συνδίκων αλλά και των τρωκτικών που μαζεύονται σε κάθε πλειστηριασμό. Σύνδικοι, αστυνομία, τρωκτικά, εργαζόμενοι υποταγμένοι και στη γωνία, αυτός είναι ο κόσμος τους. Από την πλευρά του αγώνα, χαμόγελα, σφιγμένες γροθιές και αποφασιστικότητα για το δίκιο των εργατικών και κοινωνικών αναγκών, ο δικός μας κόσμος που αντιστέκεται, αντέχει και κάνει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο. Το επόμενο ραντεβού δόθηκε στον επόμενο πλειστηριασμό στις 3 Δεκέμβρη το πρωί για μια ακόμη φορά στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.
 • Σε διαμαρτυρία στην ελληνική πρεσβεία της Σόφιας, σε ένδειξη αλληλεγγύης στη ΒιοΜε, προχώρησαν μέλη του αυτόνομου εργατικού συνδικάτου A.D.R. την Παρασκευή 27/11 και κατά τη διάρκειά της διαβάστηκε η επιστολή της A.D.R. για τις ελληνικές αρχές και αναρτήθηκε πανό μπροστά από την πρεσβεία.
 • Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα την καταστολή των εργατικών αγώνων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26/11 στο Πολυτεχνείο από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής. Η εκδήλωση-συζήτηση έγινε εν όψει της δίκης (1/12) των συλληφθέντων συναδέλφων τους από την απεργιακή περιφρούρηση έξω από το βιβλιοπωλείο “Ιανός”, έπειτα από την επίθεση που δεχθήκαν απ’ την εργοδοσία και τα Μ.Α.Τ. την Κυριακή 28/12/14, ημέρα απεργίας στον κλάδο του βιβλίου.
 • Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» την Τετάρτη 25 Νοέμβρη. Βασικά αιτήματά τους είναι η άμεση ματαίωση κάθε νομικής ενέργειας για 70 συμβασιούχους με θετικές εφετειακές αποφάσεις που τους οδηγούν την 1η Δεκεμβρίου στον Άρειο Πάγο, η επιστροφή στην εργασία του συνάδελφου τους Σάκη Παπαδόπουλου που είναι ο μόνος που δεν επανέφεραν από την εφεδρεία, η ριζική τροποποίηση του αντιδραστικού κανονισμού λειτουργίας και προσωπικού και τα άλλα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας όπου εργάζονται και έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη και με αναλυτικά στοιχεία.
 • Σε νέες κινητοποιήσεις με αίτημα αιχμής μόνιμη και σταθερή δουλειά προχώρησαν την Πέμπτη 26 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις με τα ίδια αιτήματα πραγματοποίησαν οι «πενταμηνίτες» των Ο.Τ.Α. σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
 • Απεργία για την 1η Δεκέμβρη έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της επιχείρησης να επιβάλει ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών. Είχε προηγηθεί 24ωρη απεργία των εργαζόμενων στα «Carrefour-Μαρινόπουλος» στη Λάρισα το Σάββατο 28 Νοέμβρη.
 • 24ωρη απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του μετρό. Οι εργαζόμενοι στην κατασκευή της «γραμμής 3» του μετρό είναι απλήρωτοι για δύο σχεδόν μήνες. Πέρα όμως από τα οφειλόμενα των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, έχουν να πληρωθούν κανονικό μισθό από το καλοκαίρι, όταν η κοινοπραξία επέβαλε καθεστώς υποχρεωτικών άνευ αποδοχών αδειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι απέσπασαν υπόσχεση από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ότι στην περίπτωση που η κοινοπραξία (J&P ABAΞ – GHELLA) δεν πληρώσει τους εργαζόμενους μέχρι την Παρασκευή, το υπουργείο θα αναλάβει το ίδιο την πληρωμή τους.
 • Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων μπήκαν από την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», παλεύοντας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών αλλά και μία σειρά θεσμικών αιτημάτων.
 • Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και τρείς μήνες 160 μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών. Οι εργαζόμενοι του ΥπΕξ διεκδικούν το αυτονόητο: τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται.
 • Αθώοι κρίθηκαν οι 21 ναυτεργάτες που δικάζονταν στη Θάσο, καθώς κατέπεσε το κατηγορητήριο για παρακώλυση συγκοινωνιών. Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη 26 Νοέμβρη άρχισε η εκδίκαση της έφεσης των είκοσι ναυτεργατών που πρωτόδικα (23/6/2014) καταδικάστηκαν σε οκτώ μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, με την ίδια κατηγορία πίσω από την οποία και σε αυτή την περίπτωση κρύβεται η απόπειρα ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων. Επίσης, τη Δευτέρα 23/11 πήραν αναβολή για το 2016 καιν το 2017 στην Ικαρία τέσσερις υποθέσεις δίωξης συνδικαλιστών.
 • Στις διαδηλώσεις συμπαράστασης στους πέντε συλληφθέντες φοιτητές που απειλούνται άμεσα με έκδοση στην Ιταλία, συμμετείχαν από κοινού, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε Μ.Κ.Ο., το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων “Wind” και το Σωματείο Βάσης Ανέργων. Ψήφισμα συμπαράστασης στους πέντε συναγωνιστές που απειλούνται με έκδοση σην Ιταλία εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων “Wind”, εκφράζοντας αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους πέντε συναγωνιστές από την Αγ. Παρασκευή. Επίσης, καταγγέλλει απερίφραστα την πολιτική ποινικοποίησης της συμμετοχής σε εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες και απαιτεί την απόρριψη των αιτημάτων έκδοσης των πέντε συναγωνιστών μας και την παύση κάθε δίωξης εναντίων τους.
 • Να ανακληθούν οι έξι απολύσεις και οι 35 διαθεσιμότητες στο ορυχείο Αχλάδας στη Φλώρινα στις οποίες προχώρησε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ, διεκδικούν οι εργαζόμενοι και το κλαδικό σωματείο. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση και χωρίς καθυστερήσεις επιστροφή στη δουλειά όλων των εργαζομένων που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
 • Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 27/11 οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα τους, αλλά και τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και πλήρη κρατική χρηματοδότηση των Κέντρων Υγείας.
 • Στάση εργασίας έκαναν μία ημέρα νωρίτερα και οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας γάλακτος Ξάνθης «Ροδόπη Α.Ε.» ενάντια σε δύο νέες απολύσεις. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, παρά την αναγνώριση από την επιθεώρηση εργασίας πλήθους παρανομιών από την πλευρά της εργοδοσίας, αυτό δεν εμπόδισε την εργοδοσία να προβεί προκλητικά σε δύο ακόμα απολύσεις.
 • Τέλος, κείμενο αλληλεγγύης δημοσιοποίησε η Ε.Σ.Ε. Αθήνας για τους πέντε αγωνιστές από την Αγία Παρασκευή που συνελήφθησαν. Η κατηγορία της σύλληψής τους -αναφέρει το κείμενο- ήταν η συμμετοχή τους στη διαδήλωση της καπιταλιστικής παγκόσμιας έκθεσης “No Expo” στο Μιλάνο και χωρίς την παραμικρή απόδειξη ότι διέπραξαν κάτι κακό σε αυτή τη διαδήλωση! “Αυτή η πρωτόγνωρη πρακτική είναι ένας από τους μηχανισμούς των κρατών και του κεφαλαίου ώστε να φοβηθεί και να σταματήσει ο κόσμος να κατεβαίνει στις διαδηλώσεις! Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του συστήματος ακονίζουν/δείχνουν τα δόντια τους και προσπαθούν να καταπνίξουν την ενδυνάμωση του κινήματος και των διαμαρτυριών από τα κάτω. Θα τους αφήσουμε; Καμία έκδοση των αγωνιζόμενων φοιτητών στις ιταλικές αρχές. Αλληλεγγύη στους πέντε Ιταλούς αγωνιστές-κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση“, καταλήγει η ανακοίνωση της Ε.Σ.Ε. Αθήνας.

 

Σχετικά άρθρα

Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης σε ορεινές περιοχές – σήμερα η καταβολή των αναδρομικών

Super User

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Πού και πώς κάνουν φέτος διακοπές οι Έλληνες

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies