INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο “δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης” που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Τα ταμεία του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” μπλόκαραν την Κυριακή 8/11, ημερα γενικής εφημερίας, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ώστε κανένας εργαζόμενος, άνεργος, ανασφάλιστος, συνταξιούχος που πήγαινε, να μην πληρώνει για εξετάσεις. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι, όπως ανέφεραν, προσπαθούν να θωρακίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ., ενώ ζητούσαν από τους συναδέλφους τους να μην γίνουν έμποροι στην υγεία, καλώντας παράλληλα και τους πολίτες να στηρίξουν την απόφαση αυτή.
 • Τους μεγαλόσχημους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν «φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης», τους «αναδόχους»-εργολάβους των Μ.Κ.Ο. που θησαυρίζουν με πρόσχημα τη δήθεν συμπαράσταση στους πρόσφυγες που φτάνουν κυνηγημένοι απ τη φωτιά του πολέμου στις χώρες τους, καυτηριάζει με ανακοίνωση του Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών. Επί ενάμιση μήνα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο σύλλογος συγκέντρωσε και διένειμε είδη πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες. Ήταν μια συμβολική αλλά -όπως αποδείχτηκε πρακτικά- όχι αμελητέα πρωτοβουλία αλληλεγγύης στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από την κυνική γεωπολιτική του τρόμου, του πολέμου και του αίματος και την –αντίστοιχα- ανελέητη διαχείριση του παγκόσμιου πληθυσμού των καταπιεζόμενων, με πολιτικές όπως η «Ευρώπη-φρούριο», οι φράχτες στα σύνορα των «πολιτισμένων» κρατών, η τέλεια αδράνεια μπροστά στα πλοιάρια που βυθίζονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, οδηγώντας στον θάνατο άντρες, γυναίκες, παιδιά.
 • Θερμός από άποψη κινητοποιήσεων προβλέπεται ο ερχόμενος χειμώνας. Ήδη οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και συνδικάτα έδωσαν μία πρώτη γεύση στην πρώτη φορά αριστερά για το τι θα επακολουθήσει. Με τη μαζική απεργία και την συγκέντρωση στις 12 Νοέμβρη, νέκρωσαν σε όλη την χώρα σχολεία, νοσοκομεία, τράπεζες, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία και γενικότερα υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μία ακόμα 24ωρη πανελλαδική απεργία-πυροτέχνημα πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική απόφαση των γραφειοκρατικών Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Πιστό όπως πάντα στον σεχταρισμό του το ΠΑΜε έκανε ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία. Στην απεργία συμμετείχαν με δικές τους αποφάσεις το Σωματείο Φαρμάκου – Ιατροτεχνολογικών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η Α.Σ.Ε.-Ο.Τ.Ε. και όλα τα ναυτεργατικά σωματεία.
 • Επίθεση των Μ.Α.Τ. σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 10 Νοέμβρη εναντίον των απεργών της «Γενικής Ανακύκλωσης» ενώ βρίσκονταν εν εξελίξει η 48ωρη απεργιακή κινητοποίησή τους με ταυτόχρονη περιφρούρηση. Τρεις διμοιρίες των Μ.Α.Τ. κατέλαβαν με τη βία την είσοδο του εργοστασίου ώστε να μπουν οι απεργοσπάστες που είχε φέρει η εργοδοσία. Την ίδια στιγμή που η εργοδοσία της «Γενικής Ανακύκλωσης» προσπαθούσε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, οι ίδιοι μαζί με συνδικάτα και φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Ιωαννίνων όπου εκδικάστηκε η αίτηση που κατέθεσε η εργοδοσία για να κηρυχτεί παράνομη η απεργία τους.
 • Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από το Σάββατο 14 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», καθώς η διοίκηση για μία ακόμη φορά δεν τήρησε τη δέσμευσή της για πληρωμή μέρους των δεδουλευμένων μέχρι την Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2015. Πριν λίγες ημέρες, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στις μονάδες της Εύβοιας και της Βοιωτίας, είχαν αποφασίσει αναστολή των στάσεων εργασίας ύστερα από τη δέσμευση της διοίκησης της εταιρείας ότι θα ανακαλέσει άμεσα τρεις απολύσεις στις οποίες είχε προχωρήσει τον Αύγουστο, ενώ είχε δώσει και πρόγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών που οφείλει. Δεσμεύσεις τις οποίες όμως η εργοδοσία επ’ ουδενί δεν τήρησε.
 • Τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από την εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) διεκδικούν 400 εργαζόμενοι και απολυμένοι του πρώην Ο.Σ.Κ. Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 11 Νοέμβρη εκδικάστηκε η καταγγελία της Επιθεώρησης Εργασίας κατά της εταιρίας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» γιατί απασχολούσε δεκάδες εργαζόμενους απλήρωτους και ανασφάλιστους για πάνω από δύο μήνες.
 • Άκουσον-άκουσον. Απολύθηκε πριν από λίγες ημέρες για οφειλή στην εταιρεία εργαζόμενη της «Vodafone». Ξεπερνώντας κάθε όριο, η εργοδοσία του ομίλου προχώρησε σε απόλυση εργαζόμενης, μην ανανεώνοντας τη σύμβασή της, επειδή… χρωστούσε τον λογαριασμό του σπιτιού της! Ο προϊστάμενος του τμήματός της την κάλεσε και της είπε ότι απολύεται, παρότι είναι καλή πωλήτρια, επειδή χρωστάει στην “Vodafone” και “δεν θέλουν να έχουν τέτοιους εργαζόμενους“.
 • Δεν φεύγουμε από όσα μας ανήκουν. Τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών, η παραγωγή στα χέρια της κοινωνίας. Καλούμε όλους τους αλληλέγγυους, όλη την εργατική τάξη, καθεμιά και καθέναν που αντιλαμβάνεται τη ΒιοΜε ως δικό του αγώνα να σταθεί στο πλάι της. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει το εργοστάσιο από τους εργάτες και την κοινωνία, γιατί σε αυτούς ανήκει. Θα μας βρουν απέναντι τους σε έναν αγώνα μέχρι τέλους“. Αυτά αναφέρουν οι εργαζόμενοι και η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην ΒιοΜε στο κάλεσμα για την Πέμπτη 26/11 το πρωί, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για να μπλοκαριστεί ο πρώτος πλειστηριασμός του εργοστασίου που τελεί υπό εργατική αυτοδιαχείριση.
 • Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν την Κυριακή 15/11 οι εργαζόμενοι σε μετρό και ηλεκτρικό, προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευσή τους. Στόχος να καθορίσουν την στάση τους στις επερχόμενες μειώσεις μισθών και τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.
 • Αναστολή της απεργίας στην «Γεωροή Α.Ε.» αποφάσισαν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε υπεργολαβίες της «Τοξότης Α.Ε.» στα δίκτυα του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., καθώς η εργοδοσία ξεκίνησε τη μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
 • Να μην υπογραφούν νέες ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν μείωση 8% στον ήδη τσεκουρωμένο μισθό τους, διεκδίκησαν οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στην Καβάλα το Σάββατο 14 Νοέμβρη.
 • Τη συνεχιζόμενη τρομοκρατία από τη δημοτική αρχή Βόλου καταγγέλλει το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας. Το σωματείο καταγγέλλει ότι ο δήμος ζητάει «δηλώσεις μετανοίας» από τις συμβασιούχες καθαρίστριες και τονίζει ότι απώτερος σκοπός του Μπέου είναι να παραδώσει την καθαριότητα σε εργολάβους.
 • Από τον Βόλο και η επόμενη εργατική είδηση, καθώς οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Coca Cola στην πόλη αποφάσισαν τη συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων. Ειδικότερα, η συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε τη συνέχιση της κατάληψης του εργοστασίου μέχρι το πρωί της Δευτέρας 16/11 και τη συνέχιση με 48ωρη απεργία την Δευτέρα και την Τρίτη, οπότε με νέα συνέλευση θα αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μετά από την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο.
 • Τέλος, παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Περιστερίου πραγματοποίησαν την Παρασκευή 13/11 οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα στον δήμο. Διεκδίκησαν το δικαίωμα για κανονική άδεια, αναρρωτικές άδειες και λοιπά δικαιώματα όπως και οι μόνιμοι υπάλληλοι στους Ο.Τ.Α.

 

Σχετικά άρθρα

Αυξήθηκαν κατά 23.422 οι άνεργοι μέσα σε ένα μήνα

Super User

Για τον όρο “λαθρομετανάστης”

Super User

Τα εργατικά “ατυχήματα” του τετραμήνου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies