INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Άλλη μία διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Διάλεξη με τίτλο «Ο τύμβος των αμαξών και των αλόγων» θα δοθεί το βράδυ (20.00) του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων από τον επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων και επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο.

Η ανασκαφή των Διαμαντή Τριαντάφυλλου και Δόμνας Τερζοπούλου στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στον βόρειο Έβρο, είναι αναμφίβολα η πιο γνωστή και πολυσυζητημένη ανασκαφή στον χώρο της Αιγαιακής Θράκης. Ο ομιλητής θα οδηγήσει βήμα-βήμα το κοινό στο θαυμαστό ταξίδι που έκαναν οι αρχαιολόγοι στον κόσμο των νεκρών γαιοκτημόνων που έζησαν στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ., θα εξηγήσει τα μέσα και τους τρόπους με τους οποίους έφεραν σε πέρας το δύσκολο εγχείρημα της ανασκαφής και θα καταθέσει τις προτάσεις του για το μέλλον του μνημείου.

Η ιστοσελίδα της ανασκαφής δίνει τα πρώτα στοιχεία: «Στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. τέσσερα μέλη μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων που πέθαναν διαδοχικά, αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στο δρόμο που οδηγούσε από την Αδριανούπολη στη Φιλιππούπολη. Στην ίδια θέση κατασκευάστηκε σταδιακά μεγάλος τύμβος, για να διατηρηθεί ανά τους αιώνες ζωντανή η μνήμη των νεκρών. Με την ανασκαφή εντοπίστηκαν τέσσερις μεγάλοι λάκκοι που περιείχαν τα υπολείμματα των καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας μαζί με πολυάριθμα αντικείμενα που τους συνόδευαν στον άλλο κόσμο. Οι πέντε άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί στην περιοχή του τύμβου, ενταφιάστηκαν στον ίδιο χώρο μαζί με τα υποζύγιά τους. Δίπλα τους τάφηκαν άλλα πέντε άλογα».

Ο Διαμαντής Τριαντάφυλλος είναι ο βασικότερος ερευνητής της Αιγαιακής Θράκης. Οι ανασκαφές και οι έρευνές του καλύπτουν και τις τρεις περιφερειακές ενότητες, ενώ ασχολήθηκε με την προβολή του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης πραγματοποίησε έρευνες και ανασκαφές στα Άβδηρα (στην πόλη και στο νεκροταφείο), στο Κουτσό και στα Κομνηνά. Ανακάλυψε τα φρούρια της ορεινής Ροδόπης και έκανε ανασκαφές σε Καλύβα, Αερικό και Μουργκάνα. Ερεύνησε την παρουσία και τις εγκαταστάσεις των Θρακών, πραγματοποίησε εργασίες στερέωσης στον μακεδονικό τάφο Σταυρούπολης, ενώ σε αυτόν οφείλεται η ίδρυση και επανέκθεση του μουσείου των Αβδήρων. Οργάνωσε συνέδριο και αρχαιολογική έκθεση στην Άδρα (αρχαία Άβδηρα) της Ισπανίας και συμμετείχε σε επιστημονικές εργασίες στις Κλαζομενές, την πρώτη μητρόπολη των Αβδήρων. Το πολύπλευρο έργο του δημιούργησε ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο για την περιοχή, στο οποίο στηρίζονται οι μελέτες και οι έρευνες όλων των νεοτέρων.

 

Σχετικά άρθρα

Καλοκαιρινό σεμινάριο στο “Black Box”

Super User

Βιβλιοπροτάσεις από το “Δύο”

Super User

Οι εκδηλώσεις της Φ.Ε.Ξ. το προσεχές διάστημα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies