INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Διδασκαλικός σύλλογος και γυναίκες Ξάνθης για την 7η Απριλίου

Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης

7η Απριλίου, παγκόσμια ημέρα υγείας. Όλοι στο πλευρό των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας.

Το διοικητικό συμβούλιο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο που ταλανίζει ολόκληρη την κοινωνία μας, στέκεται με σεβασμό απέναντι στην οδύνη των ανθρώπων που νοσούν αλλά και στη θλίψη των ανθρώπων που πενθούν.

Σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που απειλεί το σύνολο της κοινωνίας μας, αναδεικνύεται η αξία των δημόσιων αγαθών όπως αυτή του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο καθίσταται ως το κύριο μέτωπο προάσπισης της ζωής απέναντι στην αρρώστια και στον θάνατο. Με αφορμή την 7η Απριλίου, παγκόσμια ημέρα υγείας, το σωματείο μας χαιρετίζει όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιθάλψει τους ασθενείς και να προστατέψει τη δημόσια υγεία. Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα όλων των εργαζομένων για τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της υγείας, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας, διεκδικώντας μαζί τους:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, άμεσα
  • Κλίνες, κλινικές, κρεβάτια Μ.Ε.Θ., εξοπλισμοί εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης, να αξιοποιηθούν με βάση την υγεία και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου από το Εθνικό Σύστημα Υγείας με απόφαση της κυβέρνησης
  • Μέτρα ατομικής προστασίας για την κάλυψη όλων των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας.

Η ομοσπονδία μας -Δ.Ο.Ε.- στέκεται αρωγός στο δημόσιο σύστημα υγείας και έχει προσφέρει το ποσό των 100.000 ευρώ προς αγορά υγειονομικού υλικού για τα νοσοκομεία της πατρίδας μας.

Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού.

Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης

Ο Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης στηρίζει την πρωτοβουλία της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. στις 7 Απριλίου, μέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία. Τι κι αν δεν μπορούμε με τη φυσική μας παρουσία να στηρίξουμε την δράση αυτή, η φωνή της διεκδίκησης για τα μέτρα προστασίας της υγείας των οικογενειών μας και των δικαιωμάτων μας, μπορεί και πρέπει να φτάσει παντού. Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία. Άμεση ενίσχυσή τους με μέσα ατομικής προστασίας για να μη νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν
  • Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, των κλινών Μ.Ε.Θ., των διαγνωστικών και εργαστηριακών κέντρων και των ιδιωτών γιατρών
  • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις που συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.

Δεν κλείνουμε τα μάτια στις αιτίες που απαξιώνουν τις ζωές μας.

Καταρρέουν οι μύθοι, όπως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι η πιο ισχυρή οικονομία παγκόσμια. Η σημερινή τραγική κατάσταση σ’ όλο τον κόσμο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που λογαριάζει την προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής ως “κόστος”. Την ίδια πολιτική ακολουθούν και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θυσιάζουν τις ανάγκες μας στο θεό της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας για να στηριχθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών. Τώρα αναγκάζονται να διαχειριστούν την πανδημία με την ίδια αντιλαϊκή συνταγή. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση μάς λέει “μη συνωστίζεστε στα νοσοκομεία”, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει τις υποδομές Κέντρων Υγείας για να απευθυνθούμε. Μας λέει “απευθύνσου στον οικογενειακό γιατρό”, αλλά το υποβαθμισμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν τον εξασφαλίζει. Μας λέει “μην κάνετε χρήση φαρμάκων μόνοι σας”, αλλά κατά τα άλλα είμαστε υποχρεωμένες μόνες μας να παρακολουθούμε την πορεία της υγείας μας, με ή χωρίς κορωνοϊό και να χρυσοπληρώνουμε για το τεστ και τις άλλες εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα υγείας. Νέες γυναίκες σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα για τις αναγκαίες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, γιατί τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων μαιευτικών κλινικών έχουν κλείσει. Μας υποχρεώνει να ψάχνουμε μόνες μας να βρούμε μάσκες και αντισηπτικά, να τα πληρώνουμε αδρά για να φουσκώνουν οι τσέπες των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων. Μας λέει ότι “εγγυάται για την ασφάλεια των πολιτών”. Η αλήθεια είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενες νοιώθουν την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, κάτω από την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας. Αλλά και οι αυτοαπασχολούμενες νοιώθουν να αυξάνονται τα αδιέξοδα την επόμενη μέρα που θα σφίγγει η θηλιά των χρεών σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση μάς λέει ότι “το κράτος χωρίς γραφειοκρατία εξυπηρετεί τους πολίτες με ηλεκτρονικές υπηρεσίες”. Όμως, δεν έχει τέλος η αναμονή των νέων μητέρων για να εγκριθούν η άδεια και το επίδομα τοκετού – λοχείας – μητρότητας. Μας λέει ότι “ο κορωνοϊός δεν κάνει ταξικές επιλογές”. Μας κρύβει ότι οι δυνατότητες αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας στην υγεία, στην εκπαίδευση και στις συνθήκες της ζωής μας έχουν ταξικό χαρακτήρα.

Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι η υγεία των οικογενειών μας είναι ασύμβατη με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Σήμερα αναδεικνύεται η αξία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, σε όλες τις βαθμίδες, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο, που θα είναι ικανό να προστατεύσει εμάς και τις οικογένειές μας σε κάθε περίσταση. Δεν θα ματώσουμε άλλη μια φορά για τα κέρδη των μονοπωλίων, γι’ αυτούς που συγκεντρώνουν στα χέρια τους το αποτέλεσμα της εργασίας μας.

Προβάλλεται η “συμβολή” μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με κάποιες δωρεές. Όμως, ο πλούτος από τον οποίο προέρχονται οι “δωρεές” είναι αποτέλεσμα της δικής μας δουλειάς. Η κυβέρνηση δίνει νέα όπλα στην εργοδοσία για να αυξάνουν την εκμετάλλευσή μας, για να δουλεύουμε πιο εντατικά, χωρίς δικαιώματα. Η τηλεργασία έδειξε ήδη το σκληρό της πρόσωπο, που σημαίνει 24ωρη σκλαβιά. Δεν θα δεχθούμε τη μονιμοποίησή της!

Η επόμενη μέρα ήδη ρίχνει βαριά τη σκιά της. Δεν θα συμβιβαστούμε να πληρώσουμε εμείς και πάλι τα σπασμένα μιας νέας κρίσης. Δεν θα τους αφήσουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε να είναι οι ανάγκες μας στο περιθώριο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλοι και όλες σταθερή δουλειά με ικανοποιητικό εισόδημα, να έχουμε ελεύθερο χρόνο, και δημόσιες δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας , παιδείας, πρόνοιας. Το μέλλον των παιδιών μας δεν χωράει σε μια κοινωνία που έχει για θεό το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Η επόμενη μέρα δεν πρέπει να μας βρει παροπλισμένες και απογοητευμένες. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατές και μαχητικές. Να πάρουμε θέση στο συλλογικό αγώνα, στην αντεπίθεση για μια ζωή με δικαιώματα.

Σχετικά άρθρα

Απορίας… action!

Super User

Προβολή ταινίας την Παρασκευή

Super User

Αιμοδοσίες σε Κιμμέρια και Κυψέλη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies