INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Δράσεις του Κ.Κ.Ε. κατά των διοδίων – απέρριψε η κυβέρνηση τη σχετική τροπολογία

Με το θέμα των διοδίων να αναδύεται στην επικαιρότητα, παραθέτουμε το ρεπορτάζ για την κυβερνητική απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσε το Κ.Κ.Ε., καθώς και σημερινή ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης.

Διατηρεί τα διόδια η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ και για αυτό απέρριψε -χωρίς καν συζήτηση- την τροπολογία του ΚΚΕ που προέβλεπε την κατάργηση των διοδίων και την παύση κάθε δίωξης και κατάργηση κάθε προστίμου που έχει επιβληθεί σε όσους δεν πλήρωσαν και αγωνίστηκαν ενάντια στα διόδια.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, το οποίο ψηφίστηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣυΡιζΑ και ΑνΕλ. Είναι προφανές πως η τροπολογία απορρίφθηκε γιατί έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την κυβερνητική επιλογή να διατηρηθούν τα διόδια σε όλους τους οδικούς άξονες, ενώ έχει εξαγγείλει την επέκτασή τους αρχίζοντας από την Εγνατία οδό. Συγκεκριμένα στους επτά σταθμούς διοδίων που υπάρχουν στον άξονά της θα προστεθούν άλλοι έξι, ενώ πέντε ακόμα θα τοποθετηθούν στους πέντε κάθετους άξονες. Και για τον ΣυΡιζΑ τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι «ιερό και όσιο», κάτι που διαφάνηκε και από την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣυΡιζΑ στο ίδιο νομοσχέδιο, η οποία προβλέπει την παύση των ποινικών διώξεων μόνο όσον αφορά αυτές που είχαν ασκηθεί με την κατηγορία των καταλήψεων των σταθμών, αφήνοντας απ’ έξω τις διώξεις για τη μη πληρωμή του χαρατσιού! Μάλιστα είχε προηγηθεί άλλη τροπολογία που προέβλεπε την τροποποίηση των διατάξεων με τις οποίες η μη πληρωμή των διοδίων είχε συμπεριληφθεί στην παραβίαση του Κ.Ο.Κ. και να παύσουν οι διώξεις για το «δεν πληρώνω». Τροπολογία που αποσύρθηκε.

Η ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. Ξάνθης

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ!

Εργατοϋπάλληλοι, νέοι-νέες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών

Η συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνο διατηρεί τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα αλλά τους επεκτείνει. Εξακολουθεί να έχει σε πλήρη ισχύ το χαράτσι των διοδίων!

Μόνοι κερδισμένοι είναι οι κατασκευαστικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και εισπράττουν τεράστια κέρδη. Από το 2008 έως και σήμερα η αύξηση στην τιμή των διοδίων σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων έχει ξεπεράσει το 400%! Αποτελεί πρόκληση για το λαό που δοκιμάζεται από την κρίση, να χρυσοπληρώνει συνεχώς για τους δρόμους!

Το Κ.Κ.Ε. καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, όλο το λαό να παλέψει για την κατάργηση των διοδίων. Για συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φθηνές, τακτικές, δωρεάν για όσους το έχουν ανάγκη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κ.Κ.Ε. κατέθεσε την ακόλουθη τροπολογία με την οποία ζητά την πλήρη κατάργηση των διοδίων:

Η επιβολή των διοδίων για τη χρήση των εθνικών οδών έχει πάρει χαρακτήρα πρόκλησης για το λαό μας. Στην ουσία καλείται να πληρώσει διπλά τα έργα αυτά. Πληρώνει την κατασκευή τους, πληρώνει και τη χρήση τους, που έχει παραχωρηθεί για μακροχρόνια εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους, διασφαλίζοντας τα κέρδη τους με εγγύηση του δημοσίου. Η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με τη συνεχή διεύρυνση των διοδίων με νέους σταθμούς και με τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί και που προβλέπονται για το μέλλον.

Για τους λόγους αυτούς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κ.Κ.Ε. καταθέτει την παρούσα τροπολογία με την οποία ζητά την πλήρη κατάργηση των διοδίων. Να καταργηθεί κάθε υποχρέωση και καταβολής οποιουδήποτε τέλους και εν γένει αντιτίμου για τη χρήση οδικών δικτύων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Από την ψήφιση του παρόντος, κάθε αντίθετη διάταξη νόμου, σύμβασης ή άλλης κανονιστικής πράξης καταργείται.

Να καταργηθεί το αξιόποινο κάθε πράξης που σχετίζεται με τη μη καταβολή τέλους ή εν γένει αντιτίμου για τη χρήση οδικών δικτύων. Επίσης καταργούνται και δεν εισπράττονται τυχόν επιβληθέντα διοικητικά ή άλλου είδους πρόστιμα για την ως άνω αιτία.

 

Σχετικά άρθρα

Μ’ έναν τρόπο… εριστικό

Super User

Ανακοίνωση της ΑντΑρΣυΑ

Super User

Ο Τσίπρας προσκυνάει τους τραπεζίτες-αφεντικά

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies